Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, verilen bir saatlik yemek arası ardından Başbakanlık bütçesini görüşmeye devam etti.

İkinci oturumda konuşmaların ardından oylamaya sunulan Başbakanlık bütçesi 53 milyon 623 bin 750 TL olarak oy çokluğuyla kabul edildi.

ATUN

İkinci oturumda ilk sözü alan UBP Milletvekili Sunat Atun, bugünkü bütçenin 386 milyon bir açığı olduğunu belirterek, 2010-2012 dönemi bütçesinin, bütçe disiplini ve genel bir programla UBP tarafından hazırlandığını söyledi.

O dönemde UBP’nin, bu programı kararlılıkla uygulanırken, muhalefet tarafından eleştirilerek, “devlet muhasebeci aklıyla yönetilemez” denildiğini anımsatan Atun, bugünkü hükümette çok büyük çelişkilerin olduğunu, hükümetin 2010-2012 programının temel felsefesini güçlü bir şekilde sahiplenildiğinin ileri sürdü.

Hükümete ve hükümet programına eleştirilerde bulunan Atun, kendisine “reform hükümeti” diyen hükümetin, icraatlarına bakıldığında, elle tutulur hiçbir şey bulunmadığını kaydetti.

Atun, hükümetin, Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın değiştirileceğini söylediğini, ancak bugün duruma bakıldığında bunun ve söylenen birçok şeyin askıda kaldığını ifade etti.

Hükümetin, Yeşil Hat Tüzüğü’nün ilerletilmesi için 14-15 aydır ne yaptığını soran Atun, mali karşılıkları hazırlayan felsefenin UBP hükümeti olduğunu savundu.

Elektrik kurumuna iki tane elektrik santrali aldırılmaya çalışıldığına dikkat çeken Atun, bunun KKTC tarihinin en büyük skandalı olduğunu öne sürdü.

Atun, bunun ihale tüzüğüne aykırı şekilde yaptırılmaya çalışıldığını söyleyerek, elektrik kurumunda yaşanan diğer sıkıntılara da değindi.

Ekonomi yönetiminin bir koordinasyon ve uyumu gerektirdiğine dikkat çeken Atun, kendi dönemlerinde bunun uyum içinde yürüdüğünü anlattı.

Bugünkü yapıda ise, bakanlıklar dağılımının, siyasi al verler gözetilerek yapıldığını söyleyen Atun, hükümetin sadece siyasette değil, ekonomi alanında da çok ciddi çelişkiler yaşadığını  savundu.

Atun, kendi dönemleriyle, bugünkü hükümet dönemini kıyasladı.

Bütçede yaklaşık olarak yüzde sekiz bir büyümenin beklendiğine dikkat çeken Atun, hükümetten bunun nasıl olacağını açıklamasını istedi.

Tahsili geciken alacaklar konusuna da değinen Sunat Atun, mevcut hükümetin ekonominin unsurlarını yönetmek üzerinde hiçbir adım atmadığını ve hiçbir başarı göstermediğini kaydetti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun muhalefetteyken karşı çıktığı, Elektrik Kurumu’nun Özerkleştirilmesi ve Kamu Çalışanlarının Maaş, Ücret ve Ödeneklerini Düzenleyen Yasa’nın değiştirilmesi, Ekonomik Paket gibi konularda hiçbir adım atmadığını söyleyerek, hükümetin ikna etme gücünün kalmadığını söyledi.

Atun, yeni mali yılla birlikte hükümetin istifasını vermesi gerektiğini vurguladı.

ÖZGÜR

Atun’dan sonra söz alan Birikim Özgür, kamu bütçesinin TC ile desteklendiğinin ortada olduğunu, bu yapılmasaydı çok ciddi sıkıntıların yaşanacağını hatırlattı.

Özgür, mali yardım bağımlılığı çerçevesinde değil de, doğru ekonomi politikaları uygulanarak, KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durabilmesinin hedef olduğunu söyledi.

28 Temmuz 2013 seçimi adından ekonomik programı seçim sonrası yeni hükümetin imzalandığını anımsatan Özgür, hükümetin 2016’dan itibaren uygulanacak program için çalışmalara başlaması ve programı şekillendirmesinin doğal olduğunu kaydetti.

Atun’un eleştirilerini cevaplayan Özgür, elektrik konusunda muhalefetin hassas olmasının bir avantaj olduğunu dile getirdi.

Toplumda bazı konularda bazı hassasiyetler olduğunu ifade eden Özgür, özelleştirme konusunda toplumda genel bir hassasiyet olduğunu ve bir adım atılırken bunların göz önünde tutulması gerektiğini kaydetti.

Özgür, 2015 yılında gerekli çalışmaların eksiksiz olarak hayata geçirileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Başbakanlık bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. Komite, toplantısına  15 dakika ara verdi.  Ara ardından Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı bütçelerini görüşecek.