Arzu Köprülü

Genel Kurul’da CTP Milletvekili Erkut Şahali ‘Hükümet İcraatları’yla ilgili güncel konuşma yaptı.

Geriye dönüklerin yapıldığı, gelecektekilerin ayarlamasının yapıldığı ödemelerin aksatılmayacağının konuşulmasının sevindirici olduğunu belirten Şahali, bu ödemelerin nasıl yapılacağının izaha muhtaç olduğunu, gelir getirici herhangi bir adım atılmadığını savunarak, protokolden gelecek kaynak akışının başladığını ancak onların belli taahhütler yerine getirilirse verileceğini de hatırlattı.

2 aydır “mirasyedi çılgınlığıyla” devam eden atamalar olduğunu ileri süren Şahali, Cumhurbaşkanının müşavir yaratılması konusundaki hassasiyetini dile getirmesine rağmen bu atamaların yapılmasının dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Şahali, Başbakan Özgürgün’ün kızının diploma törenine gidişiyle ilgili “bunlar üzerinde durulacak şeyler değil ben bu işin eğitimini aldım” açıklaması yaptığını savunarak, “atamaların da sahip olunan eğitime göre mi yapıldığını” sordu.

Atanan, edebiyat öğretmeni, kimyacı ve benzeri kişilerin hangi açığı kapatması düşünülerek atandığını da merak ettiğini söyleyen Şahali, AB reform uyum grubuyla varılan mutabakat sonucunda bakanlıklara 30 özel sözleşmeli personel alınması konusunda karar verildiğini ve bu personellerin o kapsamda mı alındığını sordu.

Şahali, Sayıştay denetçilerine mali yetersizlik sebebiyle kesinti yapılırken Başbakanın dünürüne daha önce verilmeyen haklar verildiğini savunarak, Cumhurbaşkanı’na Sayıştay Yasası’nı iade etme çağrısı yaptı.

Piyangolar konusunda atılan adımların kamu vicdanını yaraladığını ileri süren Şahali, hükümetin menfaat sağlayacak kişileri koruyup gözettiğini herkesin gördüğünü iddia etti.

ATUN

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da söz alarak, Şahali’nin açıklamalarına cevap verdi.

Atun, ülkenin kurumlarının kapasitelerini arttırmak gerektiğini, politika üretecek uzmanlara gerek olduğunu belirterek, teşkilat yasalarının buna uygun olmadığını haliyle bu boşlukların da doldurulması gerektiğini söyledi.

Başbakanının da kendi ekibini istediği şekilde kurabileceğini, başbakanın her ülkede istediği yere gidebileceğini ifade eden Atun, “halkın güvenini kazanan yılladır halktan oy alan kişilerin attığı adımların bu şekilde dillendirilmesinin art niyetli olduğunu düşündüğünü” kaydetti.

Atun, her hükümetin iç borçlanmaya gittiğini, yönetenlerin gereklilikleri yerine getirmek için borçlandığını söyleyerek, hükümetin şuana kadar 40 milyon TL borçlandığını ve bunu yıl içinde ödeyeceğini belirtti.

ŞAHALİ

Şahali yeniden söz alarak verdiği açıklayıcı bilgiler için Atun’a teşekkür etti ve ülkenin sınırlı kapasitesinin aşılmasının temel hedef olması gerektiğinin altını çizdi. Şahali, gerekli hizmetin yerine getirilmesi için nitelikli eğitime sahip kişileri bir araya getirmesi gerektiğini vurguladı.

3 edebiyatçı ve mimarın başbakanlığa ne katkı sağlayacağını hala anlayamadığını kaydeden Şahali, “Başbakanın geçmişte de radar cezalarını sildirdiğini, bakanlığınmış gösterilen bitkileri evine götürdüğünü kimse unutmadı” dedi.

Şahali, “Başbakanın özel nitelikli ziyaretlerini görevmiş gibi göstermesini kabul edemediğini”  kaydetti.