Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi “2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” görüşmeleri çerçevesinde 94 Milyon 528 bin 300 TL olarak öngörülen Başbakanlık bütçesini dün akşam  oy çokluğuyla kabul etti.

YORGANCIOĞLU

CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu Başbakanlık bütçesinin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada bütün sorunlarla Maliye Bakanı’nın muhatap olduğunu savundu.

Yorgancıoğlu,  Başbakan’ın toplum açısından görünür olmadığını, fiili olarak Maliye Bakanı’nın Başbakan olarak göründüğünü, bunun da Başbakan’ın ülkeyi yönetemediğinin ve hedef koyamadığının göstergesi olduğunu ileri sürdü.

Yorgancıoğlu, hükümetin kanun hükmünde kararnameler çıkararak Meclis’i es geçtiğini savunarak, bunların bir çoğunun mahkemelerden geri döndüğünü söyledi.

Yorgancıoğlu atamaları eleştirerek ehil olmayan atamalar yapıldığını, bu tür atamalarla devletin verimli olamayacağını, bu yüzden Kamu Görevlileri Yasası’nın bir an önce çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Kooperatif yem fabrikalarına, kulüplere yardım talimatı verildiğini iddia eden Yorgancıoğlu bu anlayışın doğru olmadığını söyledi.

Yorgancıoğlu, YAGA’nın ortaya koyduğu projelerin uygulanabilir olduğunu belirterek, e-devletin önemli bir proje olduğunu ve süratle hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, hükümette bütün bakanlıkların önemli olduğunu ekonomide sürükleyici olanların ekonomi açısından Başbakanlık, Ekonomi ve Maliye Bakanlıkları olduğunu ve hedeflerinin birbiriyle çelişkili olmaması gerektiğini, ancak Başbakanlık ile Maliye Bakanlığı’nın farkları bulunduğunu, bunun da kaynakların kullanımında erozyon yarattığını savundu.

ARABACOĞLU

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da geçmişte sistemin tıkanıklığıyla ilgili açıklama yaparak, bugün de değişen bir şey olmadığını söyledi.

Arabacıoğlu, kanun hükmünde kararnamelerle ilgili mahkemelerin verdiği karara saygı duymakla birlikte katılmadığını söyledi.

Arabacıoğlu geçmiş hükümet döneminde maaş ödemeleriyle ilgili sıkıntı yaşandığını belirterek suyla ilgili tartışmalara dikkat çekti.

Arabacıoğlu, Türkiye ile mali protokolün Ocak ayında imzalanması gerekirken bunun gerçekleşmemesi nedeniyle  ciddi sıkıntı yaşandığını kaydetti.

Hükümetin 6 aylık bir hükümet olduğunu söyleyen Arabacıoğlu, ülkeyi 33 yıldır iyi yönetememenin sıkıntılarının yaşandığını ifade etti.

Mustafa Arabacıoğlu, bütçeye olumlu oy vereceklerini belirtti.

AMCAOĞLU

Başbakanlık Müsteşarı Olgun Amcaoğlu,  bazı spor tesisleri için yapılan harcamalar ve memur alımları ile ilgili soruları rakamlarla  yanıtladı.

Amcaoğlu, yeni İhale Yasası’nın Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini kaydetti.

Amcaoğlu, e-devlet projesiyle ilgili 8 yıllık geçmişi olduğunu ve ortada hiçbir şey yapılmadığı gibi bir durum olduğunu, konuya büyük önem verdiklerini, 2 yıllık bir süre içerisinde kapsamdaki tüm projeleri tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.

Amcaoğlu’nun konuşmasının ardından Başbakanlık bütçesi oy çokluğuyla geçti.

Komite yarın Sayıştay, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Turizm ve Çevre Bakanlığı bütçelerini görüşecek.