Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel’den gece kulüplerine giden erkekler için ilginç benzetme.

Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, gece kulüpleri ve kadınların yaşadığı zorluklar ile ilgili Ada TV Haber Merkezi’ne değerlendirmelerde bulundu. Gece kulüpleri kapanmadan kadına şiddetin son bulmayacağı yönünde görüş belirten Başel, halen daha gece kulüplerinin kapatılsın mı kapatılmasın mı tartışmasının devam ettiğini vurguladı… 

“POTANSİYEL TECAVÜZCÜ” 

Toplumda kültürel cinsellikten de bahseden Başel, kadın bedenine geçici bir süre para karşılığında sahip olunmasıyla ilgili ilginç bir benzetmede bulunarak, “Kadın bedenine geçici bir süre para karşılığı bile sahip olmak o şekilde erkeklik algısı dediğimiz ya da toplumdaki kültürel cinsellik dokusu değerler bedenlerin nasıl algılandığı cinsellik görüntüleri bunlar söz konusu olduğunda aslında o gece kulüplerine giden her erkeğin potansiyel tecavüz suçlusu olacağını söyleyebiliriz” dedi. 

Sosyal Hizmet Uzmanı Başel şunları söyledi: 

“Şimdi kadın bedeni üzerinde tahakküm kurmak veya namus kavramı üzerinden kadın bedenini metalaştırarak ve obje haline dönüştürerek şiddeti meşru kılan bir kültürde yaşıyoruz. Kadın bedenine geçici bir süre para karşılığı bile sahip olmak o şekilde erkeklik algısı dediğimiz ya da toplumdaki kültürel cinsellik dokusu değerler bedenlerin nasıl algılandığı cinsellik görüntüleri bunlar söz konusu olduğunda aslında o gece kulüplerine giden her erkeğin potansiyel tecavüz suçlusu olacağını söyleyebiliriz. Geçici bir süre olsa bile o bedene sahip olabileceğini düşünen ve kadın bedeni üzerinden hükmedebilecek kadar cinsellik işte bunu tırnak içinde söylüyorum, erkek profili bunun farkında değil ama her kes ‘potansiyel tecavüz suçlusudur’ toplumda.” 

“ORADA OLAN BİRÇOK KADININ ANNE OLDUĞUNU HATIRLATMAK İSTİYORUM” 

Gece kulüplerinde çalışan birçok kadının anne olduğunu hatırlatan Barış Basel, fuhuşun artık otellerde de yapıldığını söyledi. 

Barış Basel şöyle dedi: 

“Kültürel cinsellik dediğimiz o toplumun içerisinde yaşayan bireylerin inanç sistemiyle, kültürel dokuyla ilgili bu insanların alınıp satılmasını, biz toplum olarak rahat olalım, işte karımız bacımız sokakta rahat gezsin gibi çok yanlış çağ dışı insan haklarından çok uzak bir nokta üzerinden toplumun değerlendirdiğini görüyoruz. Orada olan bir çok kadının anne olduğunu da hatırlatmak istiyorum. İşte rızasıyla geldi, şiddete uğradığı zaman da bu kadınlar 10-15 kişi ile karşılaşabiliyor. Fuhuş artık otellere kadar girdi. Bu konuda servis yapan bir çok kişinin olduğunu görüyoruz. Gelişmiş dünya ülkelerine baktığımızda bedenini satan, toplumsal yargılarla yasalaştırılan bu hizmeti satın alan erkeğin cezalandırıldığını görüyoruz.“ 

GECE KULÜPLERİ KAPATILSIN MI, KAPATILMASIN MI? 

Gece kulüplerinin kapatılsın-kapatılmasının tartışmasının devam ettiğini kaydeden Başel, şunları ifade etti: 

“Kapatılsın kapatılmasın büyük bir tartışma konusu. Bet ofislerin yasaklanmasını her zaman beklemişimdir. O toplumda yaşayan bireylerin üzerindeki kültürel dokuyu değiştirdiğiniz zaman toplumda o kurumlara olan talebi düşürdüğünüz zaman siz başarılı olursunuz. Çünkü yasaklarla bugün bir yere varamazsınız. Çünkü internet üzerinden her şeye ulaşabiliyorsunuz. Devletin suça ortak olduğunu söylüyoruz. 
Kadına yönelik şiddetin ne zaman son bulacağının sürekli sorulduğunu kaydeden Başel, “Kadına yönelik şiddet ne zaman bitecek, kadının insan hakları ülkeye ne zaman gelecek diye soruyorlar. Gece kulübü orada olduğu sürece olmaz. Tüm dünyada her şey ekonomik göstergelere odaklanmış” şeklinde konuştu.