Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) görev ve çalışmaları nedeniyle uluslararası alanda isim yapan Kıbrıslı Türk Başhakim Zeka Bey, ölümünün 31’inci yıldönümünde anıldı.

Başhakim Zeka Bey için Lefkoşa Mezarlığı’ndaki kabri başında tören düzenlendi. Törene, Barolar Birliği’nden temsilciler, Başhakim Zeka Bey Enstitüsü yönetim kurulu üyeleri ve Zeka Bey’in yakınları katıldı.

Törende, Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi ve Başhakim Zeka Bey Enstitüsü Yönetim Kurulu üyesi ve damadı Şemsi Kazım birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından törene katılanların bazıları Zeka Bey’le ilgili anılarını anlattı.

BEDEVİ

Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi, Zeka Bey’in Kıbrıslı Türklere hem hukuksal, hem de toplumsal anlamda önemli hizmetler vermiş biri olduğunu belirtti. Bedevi, Zeka Bey’in hukuk alanında bir idol, bir efsane olduğunu vurguladı.

Zeka Bey’in mahkemede verdiği kararların hala günümüze ışık tuttuğunu dile getiren Bedevi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde verdiği kararların hala örnek gösterildiğini söyledi.

Zeka Bey’in her zaman insan ilişkilerini, adaleti ve insanlığı ön planda tutmuş biri olduğunu belirten Bedevi, geçmişte verdiği kararların bugün birçok olayda ilham kaynağı olduğunu ifade etti.

Zeka Bey’le tanışma şansını yakalayamamış biri olarak onunla ilgili kitaplardan çeşitli bilgiler edindiğini anlatan Bedevi, elinde tuttuğu Zeka Bey’in kitabını göstererek “bu kitap Barolar Birliği’nde oluşturacağımız Zeka Bey köşesinin ilk kitabı olacak. Kendi kütüphanemden getirdim. Herkesten de bu konuda destek bekliyorum” dedi.

KAZIM

Zeka Bey’in damadı Şemsi Kazım ise yaptığı konuşmada, Zeka Bey’in, ada İngiliz müstemlekesiyken adaya geldiğini ve o zamandan ölene kadar Kıbrıslı Türkler için çalışarak bir çok konuyu çözüm noktasına kadar taşıdığını belirtti. Kazım, Zeka Bey’in çalışma tarzı ve tarafsızlığının, adaletinin herkes tarafından örnek gösterildiğini anımsattı.

1960’lı yıllarda AİHM’e atanan ilk Türk hakim olarak Zeka Bey’in ölene kadar ülkesi için çalıştığını belirten Kazım, “Zeka Bey, AİHM’deyken Türkiye’ye ne kınama, ne de ceza verilmemiştir” dedi.

Kazım, AİHM’de bundan sonra bir Kıbrıslı Türk’ün görev alacağına inanmadığını belirterek, Zeka Bey’in ne kadar önemli bir değer olduğunun unutturulmaması gerektiğini söyledi.