Suna Erden

Ülkeyi yasa boğan, üç kişinin ölümüne neden olan feci kazadan sonra gözler sık sık trafik kazalarının yaşandığı ve son 9 yılda 13 kişiye mezar olan Girne-Değirmenlik dağ yoluna çevrildi. Ağır vasıtaların geçiş güzergahı olmasından dolayı yolda çökmeler olurken, bu durum trafik güvenliği açısından tehlike oluşturuyor. Hem yolun tahrip olmaması hem de ağır vasıtaların gereğinden fazla yük alması için asfalta loops kurulması, araçlar yol üzerinden geçerken aks sayısı ve tartısının yapılması gerekiyor. Ancak “Mobil Aks Kantarı” denilen aletle yapılan bu denetimin uzun bir süre yapılmadığı ortaya çıktı. Öte yandan yolda oluşan tahribatı onarmak için gerekli olan traşlama (Freze ) makinesinin de Karayolları Dairesi’nde bulunmadığı, yol yapım çalışmalarında özel şirketlerden yardım istendiği belirtildi. 

ÖZELDE VAR DEVLETTE YOK 

Karayolları Dairesi eski Müdürü Hasan Nihat Erduran tartışmaların odağındaki Girne-Değirmenlik dağ yolunun ağır vasıta geçişlerinden dolayı tahrip olduğunu, yolun tahrip olmaması için ağır vasıtaların denetlenmesi gerektiğini ifade ederek, “Karayolları Dairesi, polise ağır vasıtaları tartmaya yarayan 2 adet Mobil Aks Kantarı hibe etti. Bir süre sonra denetimler yapılmadığı için polisle görüştüm ve nedenini sordum. Kantarların arızalandığı söylendi” dedi. Erduran, ayrıca yolda oluşan tahribatı onarmak için gerekli olan traşlama (Freze ) makinesinin de Karayolları Dairesi’nde bulunmadığını, özel şirketlerde Freze makinesinin olduğunu, bu nedenle yol yapım çalışmalarında özel şirketlerden yardım istendiğini belirtildi. 

DEVLETTE YOL YAPIM İÇİN İŞ MAKİNESİ YOK 

Karayolları Dairesi eski Müdürü Erduran, Girne-Değirmenlik dağ yolunda ağır vasıta araçlarının geçtiğini, bu nedenle yolda çökme meydana geldiğini ifade etti.2013 yılında Girne-Değirmenlik dağ yolunda ağır vasıtaların yaptığı tahribatın giderildiğini kaydeden Erduran, bir acı gerçeğe dikkat çekti. Erduran, yolu traşlama yani düzeltmek için gerekli olan iş makinesinin devlette olmadığını, özel sektörden iş makinesi alıp düzeltme aşamasına gelindiği zaman ise görevden alındığını dile 
getirdi. 

AĞIR VASITALAR DENETLENMİYORDU 

Girne-Değirmenlik dağ yolundaki tahribatın aslında ağır vasıtaların denetlenmemesinden kaynaklandığını ifade eden Erduran, Karayolları Dairesi ambarından 2014 yılında polise ağır vasıtaları ölçmesi için 2 adet mobil aks kantar hibe edildiğini ifade ederek, “Pervin Gürler’in Polis Genel Müdürü Muavini olduğu dönemde neden aks kantarları kullanıp ağır vasıtaları denetlemediklerini sordum. Pervin Hanım aks kantarlarının arızalı olduğunu söyledi” ifadelerini kullandı. 

PROJE VARDI, İSTİKRAR YOKTU 

Karayolları Dairesi’nin yolları yapmakla sorumlu olduğunu, denetleme görevinin ise polis ve belediyelere ait olduğunu kaydeden Erduran, ağır vasıtaların denetlenmesi gerektiğini, eğer denetim için gerekli olan aks kantarları arızalı ise yenisinin alınabileceğini vurguladı. Erduran, 2010 yılında trafik yol sayımı yapıldığını ve 2012-2020 master planı çıkarıldığını belirterek, master planı çerçevesinde şimdiye kadar Lefkoşa-Güzelyurt yolu gibi birçok yol yapıldığını, Girne-Değirmenlik dağ yolu için hazırlanan projenin ise 2016 yılı başlarında tamamlandığını ve ihaleye çıkılacak durumda olduğunu dile getirdi. Erduran, 2012-2020 trafik yol yapım master planına göre birçok projenin hayata geçirildiğini, diğer kalan projelerin de sürekli hükümet dolayısı ile bakanların değişmesinden dolayı sekteye uğradığını da dile getirdi. 

BAZI SORULAR CEVAPLANMALI 

Karayolları Dairesi eski Müdürü Erduran, trafik kazalarının yüzde 97 oranında insan hatasından kaynaklandığını ifade ederek, “Acaba araçların frenleri tutuyor muydu? Farları çalışıyor muydu? Araçlar muayeneden geçmiş miydi? Tüm bu soruların cevaplarının bulunması gerekiyor” dedi. Erduran, kazada yaşamını yitirenlerin ailesine baş sağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.