BASS Genel Sekreteri Ali Yeltekin yazılı açıklamasında, yeni asgari ücretin; Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, devlet ve işveren temsilcilerinin oyu ile 55 TL artış sağlanarak, 1730 TL’ye yükseltildiğini kaydetti.

Yeltekin, ülkede temel gıda fiyatları yükselirken ve dövizde patlama yaşanırken, komisyonda bulunan devlet temsilcileri ile işverenlerin nasıl bu noktada buluştuklarının önemli olduğunu ifade ederek, şu görüşlerini paylaştı:

“Hükümet programında ‘özel sektörde sendikalaşmayı desteklemek’ görüşü varken. Hür-İş komisyon temsilcilerinin gerçek veriler üzerinde yapmış olduğu hesaplar yeni asgari ücretin 2 bin 200 TL civarında gösterirken ani olarak devlet-işveren temsilcilerinin ortaklaşa dayanışmaları al gülüm-ver gülüm sonucu kabul edilmiştir.

Devlet tarafının hayat pahalılık oranı olan yüzde 3.18 karşılığına işveren tarafının ‘özel sektörde sendikalaşmayı erteleyin’ çağrısı cevap bulmuş ve devlet-işveren temsilcilerinin onayları ile 1730 TL (%3.18 HP) belirlenmiştir.”

Yeltekin, ortaya çıkan sonucun dikkatle incelendiği zaman; 12 bin 950 TL brüt ücret alan milletvekillerine 140 TL artış sağlayan, 3 yıldır işçinin toplam kaynaklarını işverenlere harcayan bu anlayışın, sosyal sigorta emeklisine 50 TL, asgari ücretliye de 55 TL artış öngördüğünü işaret etti.

Hükümeti “sözde reform hükümeti” olarak niteleyen ve “işveren hükümeti” olduğunu iddia eden Yeltekin, hükümetin gündeminde dar gelirli, döviz borcu olan, yurtdışında çocuk okutan, kira ve taksit ödeyen, sigorta emeklisi, asgari ücretli, kaçak işçi, sosyal devlet anlayışının olmadığını öne sürdü.

Yeltekin, “Sendika olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda görevli devlet temsilcilerine aylık net olan 1505 TL asgari ücreti verelim ve bu sefalet ücretine layık gördükleri emekçilerin nasıl geçindiklerini görmelerini sağlayalım” görüşünü de dile getirdi.