Rana Sarro

Halkın sağlık hizmeti alabilmesi için sabahın erken saatlerinde devlet hastanelerinde sıra bekleme çilesi ile saat 11.00’den sonra hastanelerde doktor bulunamaması sorununu ortadan kaldıracak mahkeme süreci devam ediyor.

Devlet hastanelerinde çalışan bazı hekimlerin, yasaya aykırı bir şekilde ikinci hatta üçüncü iş yaptıkları; 2 saate 30 hastayı sığdırarak, mesai bitimi öncesinde hastaneyi terk ettikleri ve kliniklerinde veya özel hastanelerde çalıştıkları belirtiliyor.

Kamuda çalışan hekimlerin, ikinci iş yapması yasak olmasına karşın, ilgili bakanlık bu yasağa uymamak ve uygulatmamakla suçlanıyor.

“BAŞSAVCILIĞIN KARARI BEKLENİYOR”

Serbest Çalışan Hekimler Birliği, “Anayasa Mahkemesi’nin 2011 yılında aldığı kamuda çalışan hekimlerin ikinci iş yapma yasağı kararına uymayan, bu kararı uygulatmayan veya uygulayamayan” Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bakanı, Maliye Bakanlığı ve Maliye Bakanı hakkında dava açtı.

Davanın ilk duruşması 5 Şubat’ta gerçekleşirken, dava Başsavcılığın karşı tarafı savunup, savunmayacağı noktasında bir tutum belirlemesi için, 13 Nisan’a ertelendi.

“BAŞSAVCILIK DAVALI MAKAMLARI SAVUNMAYACAK”

Detay Gazetesine konuşan Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, “geçen hafta avukatımızla yaptığımız görüşmede, Başsavcılığın, onları savunmayacağı ve bu hukuksuzluğa derhal son verilmesini istediği yönünde bir görüş bildirdi. Ancak bu yöndeki resmi evrakı biz 13 Nisan’da alacağız” dedi.

“BUNUN SAVUNULACAK BİR YANI YOKTUR”

Remzi Gardiyanoğlu, “Davacı Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği; davacı ise, Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bakanı, Maliye Bakanlığı ve Maliye Bakanı’dır. Yasaları yapan Savcılık’tır. Savcılığın yaptığı yasalara da uymayan Sağlık Bakanlığı var. Makamlar mahkemeye verildiğinde, Savcılık savunur. Başsavcılığın takındığı tutum, bizim getirdiğimiz davada, Sağlık Bakanlığı’nı savunmayacağı yönündedir. Yani bu işin savunulacak bir kısmı yoktur” diye konuştu.

“HUKUK MÜCADELESİ SÜRERKEN GÖRÜŞMEYECEĞİZ”

Öte yandan, aleyhinde dava açılan Sağlık Bakanı’nın, Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nden, ısrarlı randevu talebinde bulunduğunu da belirten Gardiyanoğlu, “Sağlık Bakanı, bir 15 gündür bizden sürekli, telefoniyen randevu talep ediyor. Mahkeme sürecini yavaşlatalım, geri çekelim, erteleyelim diye. Biz buna sürekli hayır cevabını veriyoruz. 24 Mart tarihine saat 12.00’ye bize bir randevu verildi. Gündemdeki konularla ilgili görüşmek istendiği belirtildi. Yönetim kurulumuz, bununla ilgili bir toplantı yaptı. Hukuk mücadelesi sürerken, kendisi ile hiçbir şekilde görüşmeyeceğimizi ve mahkemenin sonucu bekleyeceğimizi belirten bir yazı gönderdik” dedi.