Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) bugün eğitimde yaşanan bazı sorunlarla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda KTÖS Örgütlenme Sekreteri Besim Baysal ile Sendika Mali Sekreteri Mustafa Baybora birer konuşma yaptı.

Toplantıda Vadili İlkokulu, Esentepe İlkokulu, Haspolat İlkokulu, Lefkoşa Vakıf Anaokulu  ve eğitim denetmenlerine ilişkin sorunlarla ilgili değerlendirmede bulunuldu.

BAYSAL: “SORUNLAR KATLANARAK BÜYÜYOR”

KTÖS Örgütlenme Sekreteri Besim Baysal, ülkede 1974’ten bugüne yaratılan rejimde “sorunların büyüyerek yaşanmaya devam ettiğini, liderlikten mahrum bir durumda bulunduğunu” savundu.

Eğitimde yaşanan sorunlara değinen Baysal, sendika olarak geçen yıl 17 Haziran tarihinde yaptıkları değerlendirmede belirttikleri sorunların bugün “daha da katlanarak büyüdüğünü, içinden çıkılamaz, çözülemez bir duruma geldiğini” iddia etti.

Ülkede “denetimsizlik ve vurdumduymazlık” yaşandığını ileri süren Baysal, denetimsizlik sonucunda karar alamayan bir yönetim anlayışının oluştuğunu savundu.

BAYBORA: “OKULLARDA PARATORNER YOK..EKSİKLİK GİDERİLMELİ”

KTÖS Mali Sekreteri Mustafa Baybora, Vadili İlkokulu’nda geçen haftadan beri, çatı ve terasta oluşan çatlaklar ve sınıfların tavanların çökmesiyle ilgili sorunların devam ettiğini, geçici önlemler alınmaya çalışıldığını belirtti.

Baybora, geçici önlemlerin “daha vahim sonuçlar doğurabileceğini” belirterek, kalıcı çözümlere yönelmek gerektiğini söyledi. Baybora, bu gibi olayların Eğitim Bakanlığı’nın okulların altyapıları ve ihtiyaçları ile ilgili raporları dikkate almadığını gösterdiğini savundu.

Esentepe İlkokulu’na yıldırım düştüğünü anımsatan Baybora, okullarda paratoner bulunmadığını, bu eksikliğin giderilmesi gerektiğini dile getirdi.

Baybora, Eğitim Bakanlığı’nın Haspolat İlkokulu'nda geçen yıldan başlayan “idareciden kaynaklı sorunları bir türlü çözemediğini” bunun öğretmen kadrosunu moral ve motivasyon olarak çalışamaz duruma getirdiğini iddia etti.

Eğitim Bakanlığı’nı bu konuda tutumundan dolayı kınayan Baybora, şunları söyledi:

“Bir okul idarecisi düşünün ki öğretmenlerinin kendi sınıfları ile eğitim öğretim konularına uygun gezi gözlem yapmasının önüne geçmek için bakanlığa aleyhte yazılar yazsın, okulun kızlar hentbol takımının maça çıkmasına engel olmak için otobüs ayarlamasın, finallere kalan erkek hentbol takımının maçlara gitmemesi pahasına öğretmenlerinin yazılı taleplerini reddetsin, asılsız yazılarla tüm öğretmenler aleyhine tek tek soruşturma açılmasını talep etsin. Bu okulumuzda da önüne geçilemeyen ve basit bir dille birkaç tane vukuatını burada irdelemek zorunda kaldığımız durum budur.

Hafta başı itibarıyla Haspolat İlkokulu'nun ilgili idarecisi kapısının kilitli kaldığını bahane ederek okula polis çağırmış ve tüm okul öğretmenlerine hırsız muamelesi yapılması için polise ifade vermiştir.”

Okuldaki eğitimi durmamak adına grev kararı almadıklarını söyleyen Baybora, “Tüm bunlar karşısında sendika olarak bizim için en kolay yol grev kararı almaktır ancak biz okulumuzdaki eğitimi durdurmayacağız,  hem eğitim bakanlığına hem de görevden alamadığı idarecisine karşı direnmeye devam edeceğiz” dedi.

“DENETMENLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLMEDİ”

Eğitim denetmenlerinin sorunlarının yaklaşık üç hafta önce Eğitim Bakanlığı Müsteşarı ile görüşülerek, uzlaşıyla varıldığını söyleyen Baybora, buna rağmen “hiçbir adım atılmadığını” belirtti.

Lefkoşa Vakıf Anaokulu’nda yaşanan sorunlara da değinen Baybora, “Okulun öğrenci sayısının azalmasına neden olan bu sorunlar çözülmeden kaderine terk edilmiş ardından sınıf kapatılması ile öğretmen sayısının da düşürülmesi gerekliliği oluşmuştur. Ortaya çıkan koşullarda okul müdürü açtığı davayı kazanmasına ve mahkeme tazminat ödenmesi gerektiğine hükmetmesine hatta sırada başka davaların daha bulunmasına rağmen Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise ne sorunların çözümü için adım atmakta ne de sorun yaratan ve hiç ders yapmadan okulda oturan öğretmenin görev yerini değiştirmektedir” iddiasında bulundu.

Baybora, “Eğitim Bakanı, Eğitim Bakanlığı Müsteşarı, Özel Kalem Müdürü, İlköğretim Dairesi Müdürü tamamı birlikte esas sorumluluk alanlarında bulunan ülkemizdeki okulların sorunlarını göz ardı ederek Easter (Paskalya) Tatilinde bulunan Londra Türk Okulları'na ziyaret gerçekleştirmektedirler” dedi.