Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde  154 milyon 012 bin TL olarak öngörülen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.

Komite Başkanı UBP Milletvekili ve Komite Başkan Yardımcı Birikim Özgür’den sonra bağımsız milletvekili Hasan Taçoy söz aldı.

TAÇOY

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy da, bütçenin hayırlı olmasını dileyerek, bütçeye oylarının olumlu olacağını söyledi.

Gelinen aşamada, bakanlığın bütçesinin yeterli olup olmadığı konusuna değinmeyeceğini ifade eden Taçoy, bakanlığın yatırımcı fonksiyonu nedeniyle, bütçeden ne kadar verilirse verilsin yeterli olmayacağını söyledi.

Yol projelerine dikkat çeken Taçoy, kamulaştırmalar konusunda yaşanan sıkıntılara değindi.

Bakanlar Kurulu kararlarına rağmen, kamulaştırma ödeneklerinin verilmemesi nedeniyle bazı yolların tamamlanamadığını ifade eden Taçoy, sıkıntıların devam ettiğini kaydetti.

Kamulaştırma ödeneklerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Bakanlar Kuruluna takas yönteminin önerildiğini ancak bunun da kabul görmediğini ifade eden Taçoy, kendi bakanlığı döneminde yaşanan sıkıntılara da değindi.

Karayolları ve Trafik Dairesi Müdürlüğünü bir arada görmek istediğini, ancak bunun başarılamadığını söyleyen Taçoy, konu hakkında bazı önerilerde bulundu.

Araçların muayenesinin farklı şekillerde yapılabileceğini, bunun hem sistemsel, hem de mekanik olarak yapılması gerektiğini söyleyen Taçoy, ehliyet sınavlarının yapılış şeklini de eleştirdi.

Toplu taşımacılık konusunda da değinen Taçoy, toplu taşımacılık projesinin hayata geçirilememesini de eleştirdi.

Taçoy, limanlar konusuna değinerek, öncelikle Liman İşçileri Yasası’nın değiştirilmesi gerektiğini vurguladı ve  yasada değişiklik yapılmaması halinde Limanlar konusunda bir adım bile atılamayacağını söyledi.

Marinalar Yasası’nın da Meclisten geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Taçoy, marinalarda durakların arttırılmaması halinde, ülkeye yat getirilemeyeceğine de işaret etti.

Sivil Havacılık Dairesi konusunda da, KKTC’de Türkiye eğitim merkezine kıyasla verilecek hizmetin 120 gün fazla olduğunu ifade eden Hasan Taçoy, bunun bir imkan olduğunu kaydetti.

Sivil Havacılık Yasası’nda yapılan bir değişiklikle, yasal imkanların sağlandığını anlatan Taçoy, sivil havacılığın yetki alanının sadece Ercan Havalimanı olmadığını söyledi.

Taçoy, ülkede iki havalimanı olduğunu ancak günün koşullarında Geçitkale’nin artık kullanılamaz durumda olduğunu ifade etti.

Elektronik Haberleşme Yasası’nı hazırlayarak Meclis’e gönderdiklerini anımsatan Taçoy, tek omurga üzerinden yapılacak çalışmaların önemli olduğunu kaydetti.

Taçoy, ülkede 4G’nin uygulamaya geçmesi gerektiğini söyleyerek, teknolojik olarak geri kalındığını belirtti.

Sabit ücret tefsirinin tüzüklere yerleştirilmesini talep eden Taçoy, vatandaşın bu konuda mağduriyetler yaşadığını söyledi.Taçoy, Elektronik Haberleşme Yasası, Teknopark Yasası, Araştırma Geliştirme Yasası,  E-Ticaret Yasası’nın ve Bilişim Suçları Yasası’nın bir an önce Meclis’ten geçmesi gerektiğini ifade etti.

Bayındırlık Bakanlığı’nın, İletişim Bakanlığı’na dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Taçoy, iletişim ve teknolojiye ilişkin konuların da bu bakanlığa bağlanmasını istedi.

ULUÇAY

CTP milletvekili Teberrüken Uluçay, DAÜ’nün otobüs alarak öğrenci taşıma işine girdiğini, bölgedeki otobüsçülerin bundan dolayı sıkıntı yaşadığını söyledi.

Uluçay, üniversiteler ve otellerin otobüs işine girmesinin pastayı küçülttüğünü, toplu taşımacılık sektörüne olumsuz yansımaları olduğunu kaydetti.

Dünyadaki çeşitli ülkelerde buna yönelik uygulamalar olduğunu söyleyen Uluçay, bu uygulamaların otobüsçüleri sıkıntıya sokmayacak şekilde olduğunu ifade etti.

Bakanlıktan bu konuda kalıcı bir politika oluşturulmasını talep eden Uluçay, sektörlerin korunmasını sağlayacak adımlar atılmasının önemli olduğuna işaret etti.

Yol yatırımlarının önemli olduğuna değinen Uluçay, TC-KKTC Protokollerinde bu projelerin yer aldığını ve aksamadan yürütüldüğünü,  yeni yollar yapılırken eskiden yapılan yolların tamire ihtiyacı olduğunu, bakımlarının sürekli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Geçitkale Havalimanı’nın değerlendirilmesi konusunun önemli olduğuna işaret eden Uluçay, İşadamı Asil Nadir’in bu konuda bazı çalışmaları bulunduğunu, bunun sevindirici olduğunu kaydetti. Hükümetten bu gibi çalışmalara destek vermesini isteyen Uluçay, “Böylesi ekonomik açılımlara ihtiyacımız var” dedi.

Uluçay, Kalkınma Bankası’nın bu tip projelere destek verebileceğini belirtti.

ÇELER

TDP milletvekili Zeki Çeler, 2016 yılında hala yolların tamirinin konuşulmasının üzücü olduğunu ifade etti. Bu konulara çoktan çözüm üretilmesi gerektiğini ancak bunun hala sağlanamadığını söyleyen Çeler, önemli olanın hangi partinin bakanının görevde olduğu değil, sorunların çözülmesi olduğunu kaydetti.

Toplu taşımacılığın teşviklerle yaygınlaştırılması gerektiğini dile getiren Çeler, toplu taşımacılığın düzenli ve kontrollü hizmet vermesini sağlamanın önemli olduğunu vurguladı.

Trafik kazalarının önüne geçilemediğini, ölümlerin sürdüğünü anımsatan Çeler, buna yönelik adımlar atılmasının şart olduğunu kaydetti.

Kiralık arabalara beyaz plaka uygulamasını eleştiren Çeler, bu uygulamanın kaldırılmasını istedi.

GSM operatörlerinin uyguladığı paket ücretlerine değinen Çeler, vatandaşların mağdur edildiğini, hükümetin bu konuyu incelemesi gerektiğini kaydetti.

Çeler, uluslararası alanlarda yapılan çalışmaları inceleyip toplumu gözeten uygulamalar yapılmasını talep etti.

Çeler, bütçeye olumsuz oy vereceklerini söyledi.

HAMZAOĞULLARI

CTP milletvekili Biray Hamzaoğulları,toplu taşımacılıkta yaşanan sorunlara değinerek, hükümetin bu sorunları çözülecek kararlar almadığını iddia etti.

Toplu taşımacılık konusunda hükümetin iyi niyetli olmadığını savunan Hamzaoğulları, verilen T izinlerini eleştirdi.

Hamzaoğulları, dört ayda 67 T izni verildiğini söyledi.

Hamzaoğulları, T izinsiz yola çıkanların sigortası olmadığından ceza alması gerektiğini ancak bunun yapılmadığını, bu uygulamanın hayata geçirilmediğini söyledi.

“KAR-İŞ Yönetim Kurulu’nu ipotek altına aldınız” iddiasında bulunan Hamzaoğulları, bunun sektöre zarar verdiğini ileri sürdü.

Hamzaoğulları, işletme izinleri olmadan çalışanlar bulunduğunu söyleyerek, denetim yapılmadığını, bunun önüne geçilemediğini belirtti.

9 artı 1 araçlara verilen T iznini de eleştiren Hamzaoğulları, “nitelikli dolandırıcılık” yapıldığını savundu.

Güneyden kuzeye havalimanından turist taşındığını dile getiren Hamzaoğulları, bunun denetlenmediğini, önüne geçilemediğini söyledi.

Taksi izinlerine değinen Hamzaoğulları, tüm bu konularda yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi için düzenlemelere gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Hamzaoğulları, motorinden eurodizele geçildiğini, harcanan mazotun çok yükseldiğini, ancak toplu taşımacılığa ayrılan paranın düşürüldüğünü, bunun da sıkıntı yarattığını dile getirdi.

İskele Boğaz yolunun çöktüğünü, kazalara davetiye çıkardığını söyleyen Hamzaoğulları, ölümler yaşanmadan önlem alınmasını istedi.

Hamzaoğulları, Dipkarpaz bölgesindeki yol sorunlarına da değindi.

GÜNDÜZ

Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz, ülkeye girişlerde, limanlarda yaşanan denetimsizlik sorununa değindi.

Gündüz, römorkör eksikliğine vurgu yaparak, Girne Limanı’nda yaşanan sorunları anlattı.

Gazimağusa Limanı’nın yetersiz kaldığını söyleyen Gündüz, yeni bir limana ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Gündüz, limanlardaki Teşkilat Şemasının yetersiz ve geri kaldığını iddia etti.

Limalarda ek mesaiden vardiya sistemine geçilmesi gerektiğini dile getiren Gündüz, ancak bu şekilde denetim sağlanabileceğini söyledi.

İskelelere ilişkin yasaların da güncellenmesi gerektiğini söyleyen Gündüz, çağın gereklerine uygun olmadığını, iskelelerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

DÜRÜST

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, geçmiş dönemlerde başlatılan projeleri sürdürdüklerini belirtti.

Dürüst, 4G üzerinde çalışmalar yapıldığını, bunun olmazsa olmaz bir alan olduğunu vurguladı.

Dürüst, Gönyeli Çemberi’ne ilişkin projenin hayata geçmesi için son adımların atılmakta olduğunu, Bakanlar Kurulu’na iletildiğini kaydetti. 12 tane kavşak konusunda da çalışmalar yapıldığını, proje ihalesinin yapıldığını söyleyen Dürüst, bir tanesinin de Gönyeli Çemberi’ne yönelik olduğunu belirtti.

Güzelyurt-Lefke yolunun açılması konusunda çalışmaların yapıldığını dile getiren Dürüst, “bunlar meşakkatli işlerdir” dedi.

Dürüst, kamulaştırma ve istimlak konusunda da sistemsizlikler olduğunu ifade etti.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından, oylamaya geçildi. 

154 milyon 012 bin TL olarak öngörülen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.