Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bayırbucak Türkmenleri asırlarca orada yaşamış kardeşlerimizdir, diğer Suriyeliler gibi. Onlara dönük bu barbarca saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyoruz. Bu konuda da herkesi duyarlı davranmaya bir kez daha davet ediyoruz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi'ni ziyaretinin ardından çıkışta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısındaki Suriye'nin Bayırbucak Türkmenleri bölgesine dün Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bağlı birliklerin karadan, Rusya'nın ise havadan ve denizden düzenlediği saldırılar hatırlatılarak, "Bu konudaki son durum nedir?" sorusuna yanıt veren Davutoğlu, "Sadece bilgi değil dün gece boyu bizzat bu meseleyle ilgilendim. Son günlerde özellikle Bayırbucak bölgesinde Suriye halkına genelde ama özelde de Türkmen kardeşlerimize dönük olarak çok yoğun bir saldırı söz konusu. Dün gece, bütün gece boyunca askeri, istihbari ve diplomatik birimlerimizle değerlendirmeler yaptık" açıklamasında bulundu.

"TAMAMEN SİVİLLERE DÖNÜK BİR SALDIRI, RUS UÇAKLARININ KATILDIĞI BİLGİSİ DE VAR"

"Her şeyden önce bu saldırı dahi Suriye rejiminin ne kadar kanlı ve barbar olduğunu ortaya çıkarmıştır" diyen Davutoğlu, "Tamamıyla sivillere dönük bir saldırıdır ve Rus uçaklarının katıldığı bilgisi de söz konusu. Onun için dün gece vakti itibarıyla Dışişleri Bakanımıza, Rus Büyükelçisi'nin Bakanlığa çağrılarak bu konuda gerekli bilgilendirme için girişimlerde bulunulması talimatı verdim. Gece Rusya Büyükelçisi de bu anlamda Bakanlığımıza çağrıldı. Kendilerine çok açık bir ifadeyle. Eğer Rus Hava Kuvvetleri veya Rusya'nın askeri mevcudiyeti DEAŞ'a karşı mücadele edecekse bunu DEAŞ'a yapmalıdır. Ama Türkiye'nin sınır boylarında sivil halka karşı katliam mahiyetinde ve misket bombaları atacak şekilde eğer sivil halk Türkiye'ye yöneltilir ve yeni bir mülteci akını ortaya çıkarsa bundan bu konuda katkıda bulunan herkes sorumlu olur" ifadelerini kullandı.

"KÖY KÖY MESELENİN TAKİBİNDEYİZ"

Suriye rejimini uyaran Davutoğlu, şunları söyledi:

"Her yerde olduğu gibi yani sadece Türkmen olmaları hasebiyle değil, Türkmen, Arap, Kürt. Hiçbir ayrım yapmadan biz sınırımızın yakınlarında sivillere dönük yapılan saldırıların hepsine anında gerekli girişimlerle tepkimizi ortaya koyduk. Biraz önce de Bayırbucak bölgesinden doktorlarla bizzat görüştüm. Orada sahra hastaneleri var, Usame Ablak Hastanesi'nde şu anda 40 yaralı Türkmen mevcut. Köy köy meselenin takibindeyiz. Rusya tarafında bu anlamda Türkiye'nin hassasiyeti olan bölgelerin, köylerin bildirilmesi konusunda da bir görüşme oldu. Dediğim gibi birincisi, sivil halka yapılan her türlü saldırıya karşıyız. İkincisi, sınır boylarımızda yeni mülteci dalgası oluşturacak saldırılara zaten karşıyız. Üçüncüsü de Bayırbucak Türkmenleri asırlarca orada yaşamış kardeşlerimizdir, diğer Suriyeliler gibi. Onlara dönük bu barbarca saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyoruz. Bu konuda da herkesi duyarlı davranmaya bir kez daha davet ediyoruz. "Teröre karşı mücadele veriyoruz" iddiasıyla oradaki Türkmen, Arap, Kürt kardeşlerimize dönük yapılan katliamları kimse meşru kılamaz."