Eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, "Turizm nezle olursa ülke ekonomisi zatürre olur" dedi.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve beraberindekiler, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği'nde (ALTİD) bölge turizmcileriyle bir araya geldi. Baykal'a turizmciler tarafından "Çok acil çözülmesi gerekenler', "Kısa vadede çözülmesi gerekenler', "Orta vadede çözülmesi gerekenler" ve "Uzun vadede yapılması istenen talepler" başlıklarını içeren bir dosya verildi.

Ziyarette konuşan Baykal, Alanya'nın turizme ilk başladığı yer ve çok önemli bilgi birikimine ve tecrübeye sahip olduğunu söyleyerek, bölge turizmcilerinin vermiş olduğu dosya ve bilgilerin çok değerli olduğunu belirtti. İran, İsrail, Çin ve Hindistan pazarlarının orta vadede canlandırılması gerektiğinin altını çizen Baykal, "Turizm ülke ekonomisi için büyük önem taşıyor. Ciddiyetle ele alınmalı. Turizm nezle olursa ülke ekonomisi zatürre olur" diye konuştu.

"CARİ AÇIĞIN YÜZDE 20'SİNİ TURİZM KAPATIYOR"

Ev pansiyonculuğuyla turizme giriş yapan Alanya'nın son yıllarda Antalya'ya gelen turist sayısının yüzde 30'unu, Türkiye'ye gelen turist sayısının ise yüzde 10'unu ağırladığının altını çizen ALTİD Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sili, 80 milyar dolarlık yatırım hacmiyle yerinde ihracat yapıldığını ifade etti ve Alanya'nın bu sektörde önemli ayaklardan biri olduğunu dile getirdi. Sili, "Ülke ekonomisi cari açığının yüzde 20'sini turizm sektörü kapatıyor. Turizm devlet politikası haline getirilmeli ve sektörün de içinde yer alacağı bir karar mekanizması oluşturulmalı" ifadelerini kullandı.

"DİREKT UÇUŞLAR ÖNEMLİ"

Turist başına geceleme sayısının düştüğünü, maliyetlerin yüzde 14 arttığını vurgulayan Başkan Sili, sahil bandında yatak arzının kontrol altına alınması gerektiğini ve teşviklerin hangi bölge ve hangi turizm çeşidi noktasında planlama ile verilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan Sili, charter seferler hakkında da bilgiler verdi. Antalya'ya gelen turistin önemli bir yüzdesinin paket turlarla geldiğini söyleyen ve örnek olarak İspanya'yı gösteren Sili, İspanya turizminde yüzde 65 gibi bir yolcu potansiyelinin ise charter kullanmayarak tarifeli seferlerle ülkeye giriş yaptığını belirtti. Sili, "Yurt dışından yapılacak direkt ve tarifeli Antalya uçuşları önemli" şeklinde konuştu.

"HİNDİSTAN CİDDİYE ALINMALI"

Orman arazilerinin kesinlikle yatırıma açılmaması gerektiğini anlatan TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Güner de, meslek yasasının çıkarılması gerektiğinin altını çizerek, "Bütünsel planlamaya yönelik yatırım politikasına ihtiyaç var" dedi. Güner, kısa bir süre önce Hindistan'da temaslarda bulunduğunu söyleyerek, yüksek nüfuslu bu pazarın ciddiye alınması gerektiğini dile getirdi.