Özlem Çimendal

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na 2 yıl önce istihdam edilen 42 kişi için bayram arifesinde “işten durdurma” kararını eleştiren El-Sen eski Başkanı Çağlayan Cesurer, “Her ne kadar da işin başında yanlış bir uygulama yapılmış olsa da 2 yıl sonra durdurulan 42 çalışana bayram arifesinde yaşatılan sıkıntı kabul edilebilir değil” şeklinde konuştu.

Kıb-Tek’te 42 işçinin durdurulması olayının aslında ortak bir suç işleme olduğunu ifade eden Cesurer,  42 çalışanın  bu süre zarfında sömürüldüğünü de vurguladı.  2 yıl önce 42 kişinin istihdamı döneminde  Demokrat Parti (DP)’nin yine iktidarda olduğunu hatırlatan Cesurer, “Bu insanların önceki hükümet döneminde alındı da şimdiki hükümetin hiçbir sorumluluğu yoktur gibi bir anlayışı kabul etmek mümkün değil” dedi.

Bayram arifesinde kapı önüne kondular

Durdurulma yazılarını alan 42 Kıb-Tek çalışanının 2 yıl önce belli bir proje kapsamında istihdam edildiklerinin ancak bu kişilerin proje bittikten sonra 2 yılı aşkın bir süre görevlerine devam ettikten sonra bayram arifesinde durdurulmalarını doğru bulmadığını söyleyen El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, “Belli bir proje için bir süreliğine istihdam edilmişlerdi. Ancak bu istihdam sürecinin işlerin devam etmesi ve uzun bir süreye yayılması yaşandı ve maalesef bu doğru bir alım yöntemi değil. Çünkü geçici bir süreliğine bir proje kapsamında alınan bu çalışanlar belli ki uzun bir vadeye yayılan bir süreçte çalıştırıldı ve bugün gelinen nokta hiç hoş olmadı” dedi.

“Her ne kadar da işin başında yanlış uygulama olsa da gelinen aşama hoş değil”

Her ne isim altında olursa olsun istihdam edilen 42 çalışanın ya gününde durdurulması ya da 2 yıl kadar zamandan sonra durdurulmaması gerektiğini savunan Cesurer, “Her ne kadar da işin başında yanlış bir uygulama yapılmış olsa da 2 yıl sonra durdurulan 42 çalışana bayram arifesinde yaşatılan sıkıntı kabul edilebilir değil” şeklinde konuştu.

“Durdurulan 42 kişiden boşalan kademlerde sıkıntı başladı”

Geçici işçi statüsünde yapılan istihdamların iyi irdelenip, takip edilmesi gerektiğini ifade eden Cesurer, “Durdurulan 42 çalışan bu kurumda 2 yılı aşkın bir süredir görev yapıyorlar ve görev yaptıkları süre zarfında belli yerlerde belli görevleri üstlenerek aşıyorlardı. 42 kişinin işten durdurulması ile bugün itibarıyla da boşta kalan bu kademelerde sıkıntılar başladı. Bu çalışanların yapmış olduğu işlerden dolayı ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Bayramdan sonra gerekirse yeni münhallerle bu kadroların doldurulması gerekir” ifadelerin kullanarak, düzenleri bozulan ve bayram arifesi kapı önüne konan 42 Kıb-Tek çalışanına da yardımcı olunması gerektiğini ifade etti.

“Ortak suç işlendi”

Kıb-Tek’te 42 işçinin durdurulması olayının aslında ortak bir suç işleme olduğunu ifade eden Cesurer, “Ben buna suç diyorum çünkü burada bir suç işleniyor. Bu insanların hangi isim altında istihdam edilmiş olursa olsun, bayram arifesinde böyle yüz üstü bırakılmasıyla suç işlenmiş oluyor. Bir çözüm bulunmalıydı. 2 yıl boyunca çalışmış düzen kurmuş bu insanlar maalesef bir boşluğa bırakıldı. Bu insanların çolukları çocukları vardı. Durum hiç hoş olmayan bir noktaya getirildi. Temennimiz buna bayramdan sonra bir çözüm bulunması” ifadelerini kullandı.

“Değil 42 kişiyi durdurmak, bir 42 kişiye daha ihtiyaç var”

 Cesurer, “Değil 42 kişiyi durdurmak kurumda bir 42 kişiye daha ihtiyaç var. Çünkü gerçekten kurumun iş kapasitesi ve iş yükü arttı hala da artmaya devam etmektedir” dedi.

“42 çalışanın ödenmesi noktasında da ciddi sıkıntılar yaşandı”

İşten durdurulan 42 çalışanın ödenmesi noktasında da ciddi sıkıntılar yaşandığına işaret eden Cesurer, “Örneğin her 15 günde bir yönetim kurulu kararıyla görev süreçleri ve hizmetleri boyunca ödenmesinin müdür kanalıyla yapılması ön görülmüştü. Ancak  geçtiğimiz ay içerisinde müdür ve yönetim kurulunun değişmesiyle bu ödemeler noktasında büyük sıkıntılar oluştu” diye konuştu.

“Yeni müdür, müdür kanalıyla yapılan ödemeyi kabul etmedi”

Göreve yeni başlayan müdürün geçici statüde alınan 42 çalışanın ödeme şeklinin müdür kanalıyla yapılması sorumluluğunu kabul etmediğini ve doğru bulmadığını bu nedenle de ödemelerde problem yaşandığını ifade eden Cesurer, “Daha sonra Sayıştalıktan görüş istendi. Sayıştaylık da bu şekilde istihdam ve ödemenin olmayacağı şeklinde görüş verdi ve o süreç bu şekilde sonuçlandırıldı. Temennimiz bu süreçlerin sonuçlarına iyi niyetle yaklaşılmasıdır” açıklamasında bulundu.

“Her iş başında doğru yapılmalı”

Hangi kurum ya da hangi daire olursa olsun geçici statüde alınarak sonra da bir anda ortada bırakılan çalışanların her ne ad altında alınmış olurlarsa olsun bir anda durdurulmaması gerektiğini söyleyen Cesurer, “Her iş başında doğru yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

“Kapı önüne konulan bu insanlar tekrar sisteme kazandırılmalı”

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun 2015 yılında 120 milyonu aşkın yatırım yaptığına işaret eden Cesurer, “Kıb-Tek’in 120 milyonluk yatırım yaptığı ortamda bırakın 42 kişiyi işten durdurmayı, bir o kadar daha insana ihtiyaç olduğu bilinmektedir. Kurumun elemana ihtiyacı var ve yapılan istihdamlarda doğru yöntemler uygulanarak, bu giderilmelidir. Bundan sonra da aynı sorunların yaşanmaması için buna çok dikkat edilmeli ve kapı önüne konulan bu insanlar tekrar sisteme kazandırılmalıdır” şeklinde konuşmasını tamamladı.