Hüseyin Çiçek

Gazimağusa’da iş azlığı nedeni ile can çekişen Suriçi esnafı, bayram öncesinde de beklediği satışı gerçekleştiremedi. Bayram öncesi günlerin artık kendileri için diğer günlerden farksız olduğunu belirten esnaf, “Bayram artık Suriçi’ne uğramıyor” yorumunu yaptı. Bir çok gün siftah yapmadan eve döndüklerini belirten Suriçi esnafı, bayramda tatil yapmayacaklarını ve ikinci günü dükkanlarını açacaklarını bildirdi. Esnaf, geçmiş yıllardaki bayramları ve satışları mumla aradıklarını belirterek Türk Sanat Müziğinin çok sevilen bir parçasına atıfta bulunarak, “Mazi kalbimizde bir yara” dedi.

Esnaf ne dedi? 

Ferdiye Özkanı:  Bayram öncesi beklediğimiz satışlar olmadı, bayramın artık satışlarımıza hiç bir etkisi yok, bizden sadece turistler alış veriş yapardı ancak onlarda artık uğramaz oldular. Yani o kadar konuşuyoruz, derdimizi sıkıntımızı anlatıyoruz ama herhalde devlet büyüklerimiz bize inanmıyorlar ki hiçbir şey yapılmıyor, gelsinler ve halimizi bir görsünler. Suriçi’ne bir çay bahçesi, eğlence merkezi gibi şeyler yapsalar buraları canlanacak. 

Sabri Umay: Ara sıra turistler gelir, incik, boncuk falan alır gider. Yerliler buraya uğramıyor. Ay sonunda bir de yeni alışveriş merkezi açılınca Suriçi tamamen bitecek. Milletvekillerimiz 7000-8000 TL artış alırken, biz burada günlük ortalama 30 TL kazançla dükkanı kapatıyoruz. Bir de belediyemiz madem ihaleleri sadece 2-3 kişiye verir, o zaman boşuna ihale açmasın. Benim oğlum belediye ihalesini kazandığı halde ihaleyi başkasına verdiler. Madem ki hak yiyecekler, o zaman boşuna ihale açmasınlar el altından istediklerine versinler.

Yusuf Yenidoğanay: Bizim işlerimiz hareketlidir, fakat bu firmamızın kurumsal gücünden kaynaklanmaktadır. Risk alıp yatırım yapıyor ve yeni ürünleri getirecek bir hareketlilik yaratmaya çalışıyoruz. Her geçen gün ayakta durmak için gösterdiğimiz direnç, sarf ettiğimiz çaba ve üzerimizdeki gelecek kaygısının baskını artıyor. Kıbrıs’ın geleceği için Kıbrıs Türkü’nün haklarının korunduğu uluslararası anlaşmalar ve bunun getirdiği ekonomik canlılık şu an için öncelikli temennimizdir. 

Celal Yeşilada: Bizim işlerimiz düğün ve özel günlere yönelik olduğu için ve yaz mevsiminde olmamız nedeni ile şu anda canlı. Ancak piyasanın durumu genel olarak çok kötü. Çarşıda sizin de gördüğünüz gibi neredeyse hiç insan yok. Çözüm olup olmayacağına dair belirsizlik, Türkiye’de son yaşanan olaylar ve okulların açılma döneminde olmasından ötürü artan masraflar nedeni ile insanlar çarşıya gelip bayram alışverişi yapamamaktadırlar.

Haldun Birsoy: Çarşıda çok ufak da olsa bir hareketlenme var. Bizim işlerimiz düğün ve özel günlere yönelik olduğu için satışlarımız piyasa normallerinde seyrediyor, ancak çarşının durumu genel olarak çok kötü. Bir çok esnaf siftah yapmadan dükkanını kapatıyor.

Süreyya Oktay: İşlerimiz çok kötü. En ufak bir bayram hareketliliği yok. Bizim sadece kendi özel müşterilerimiz bu günlerde alışveriş yapıyor. Onun haricinde gelen yok. Son bir umutla arife günü olan Pazar günü de dükkanımızı açık tutacağız, belki bir gelen olur.

Salih Oktay: Bayram dolayısı ile en ufak bir canlanma dahi yok, normal zamanlarda ne iş yapıyorsak şimdi de aynısını yapıyoruz. Bayramın ikinci günü çarşı açık olacak, bayram geldi gelmedi bizim için maalesef bir şey fark etmiyor.

Güven Başarır: Çarşıda hiçbir canlanma yok. Bayram henüz çarşıya yansımış değil, işler çok kötü. Turistler de olmasa biz hiçbir şey satamayacağız. Rehberler turistleri Petek Pastanesi’nin olduğu alt kısma indiriyor ve buradan oldukça hızlı bir şekilde geçiriyor. Dolayısı ile turistlerin alışveriş yapacak zamanı kalmıyor. Salamis Otel dışında hiçbir otel ve turizmci turisti çarşıya yansıtmıyor. Derinya Kapısı da açılmadığı sürece Suriçi canlanmaz.