Melin Dobran

Başkent Lefkoşa’da kurulan açık pazar, dün oldukça kalabalıktı. Pazarda, uzun bir aradan sonra kalabalığı görmenin mutluluğunu yaşayan esnaf, satışların iyi gittiğini söyledi. Konfeksiyon çeşitlerini indirime koyan bazı esnaf ise indirime rağmen fazla satış yapamadığını dile getirdi. Sebze meyve satan esnaf, vatandaşın genellikle yeşillik ve salatalık aldığını söyledi. Kilosunun 1-2 lira arası olduğunu gören vatandaş, bol bol salatalık aldı. Birçok vatandaş pazar fiyatlarının gayet uygun olduğunu ve sürekli olarak pazardan alışveriş yaptığını ifade etti. Kurban Bayramı nedeniyle verilen tatilin son günün gerçekten bayram yaptığını söyleyen esnaf ise “Hem öğrenciler gelmeye başladı, hem de halk bu hafta pazara uğradı. Biz de vatandaşın yüzünü güldürmek için bu hafta birçok üründe zam değil indirim yaptık” dedi.

Ali Dağdelen (Esnaf): Satışlar bu hafta iyi gitti. Uzun zamandan beridir bekliyoruz. Bu haftayı hareketli geçirdik. Vatandaş genelde yeşilbiber, domates, patlıcan ve salatalık aldı. Kimisi de sezonun meyvelerinden aldı. Salatalığın kilosu bu hafta 1liraya düştü, millet salatalığa akın etti. Domatesin kilosu ise 2,5-3,5 lira arası.”

Birkan Deveci (Vatandaş): Pazardan konfeksiyon ürünü aldım. Genel olarak baktığımda pazardaki fiyatlar gayet uygun görünüyor. Dışarıdaki mağazalara göre fiyatlar güzel. Geldim gördüm ve uygun fiyata beğendiğimi aldım.

Mustafa Anlar (Vatandaş): Ben pazardan patlıcan, maydanoz ve hellim aldım. Fiyatlar mevsime göre normal ama sıcaklardan dolayı domates yok. Olanlar da biraz pahalı. Çarşamba günü Güney’deki bir markete baktım. Salatalığın kilosu 1 Euro idi. Domates de bizden pahalı, ucuz bir şey yok yani diğer tarafta.

Sultan Göçer (Esnaf): Ben konfeksiyon ürünleri satıyorum. Bu hafta indirim yaptık, resmen beleşe satıyoruz yine de alan yok. Tişörtlerin fiyatını 5 liraya indirdik. Ben 32 yıldan beridir pazarın içindeyim bu kadar kötü bir piyasayı bu yıl gördüm. Bunun sebebi de bence Türkiye’ye bağlılığımızdan dolayı bu duruma geldik. 160 TL yer parası veriyoruz. Bu 160 TL’yi çıkarmam için kaç tane tişört satmam gerekir? Bu durum beni asla kurtarmıyor. Bunları satmazsak kışlığı alamayacağız.”