Kurban Bayramı’nda tatile çıkan vatandaşların büyük bir çoğunluğunun Avrupa ülkelerini tercih ettiği bildirildi. Diyalog muhabirinin görüşlerine başvurduğu acente yetkilileri, terör korkusu nedeniyle Türkiye’ye yönelik rezervasyonlarda azalma olduğuna dikkat çekti.

Acente yetkilileri, bayram tatilinde 2 kişinin Antalya’daki oteller için 3 bin 500 TL, Avrupa turları için de ortalama 4 bin TL harcadıklarını belirtti.

Acente yetkilileri ne dedi?

Sibel Polatkan (Polatkan Turizm Satış Sorumlusu)

Kurban Bayramı öncesi gelen misafirlerimiz en çok İstanbul ve Kapadokya turlarını tercih etti. Bunun yanında Avrupa turlarına da rağbet gösteren vatandaşlarımız da olmadı değil. Kurban Bayramı için Antalya’da az da olsa tercih edilen destinasyonlar arasındaydı. Geçen yıl Kurban Bayramını düşündüğümde gelen müşteri sayımız ve tatile gönderdiğimiz insan sayısı hemen hemen aynı. Artma ya da azalma yok. Fiyatlarda ise 2 kişi Kurban Bayramı boyunca İstanbul turunu 2 bin Türk Lirasına yapabiliyor. İki kişi eğer tatilini Antalya’da geçirmek isterse bu fiyatlar 3 bin-3 bin 500 Türk lirası arası değişiyor. Avrupa turlarında ise bu rakam 4 bin TL ve üstüne de çıkabiliyor. 

Onur Berberoğlu (Kösezade Turizm İş Geliştirme Müdürü)

Kösezade Turizm olarak bu bayramı pek parlak geçirdiğimizi söyleyemem. Özellikle yurt dışına giden kişi sayısında yüzde 20’lik bir azalma olduğunu belirtebilirim. Bunun haricinde KKTC’ye gelişlerde artış var. Bu bayram öncesi İngiltere’ye giden sayısında biraz artış oldu. Onun da sebebi İngiltere’de okuyan Kıbrıslı öğrencilerin okulların açılmasından dolayı gidişinden kaynaklandı. Çocukları İngiltere’de okuyan vatandaşları kendileri de çıkıp çocukları ile beraber gitti. Farklı bir potansiyel oluştu yani. KKTC insanı ise gerek okulların açılmış olmasından, gerekse Türkiye’deki siyasi belirsizlikler ve terör olaylarından dolayı bence Türkiye’yi tercih etmedi ve bayramlarını KKTC’de geçirmeye yöneldi. Normalde terör olayları olmasaydı, GAP turları, fazlaca ilgi çekerdi. Ancak seyahat acenteleri bu turlarını olaylardan dolayı kaldırdığı için o yönde de bir eğilim olmadı. Bunun yanında dövizin yükselmesi de vatandaşın tatil planlarını ertelemesine sebep oldu. Özellikle Avrupa turlarımız hep Euro üzerinden. Vatandaş 500 Euro’ya bir tur alsa bile gittiği yerde harcayacağı parayı da göz önünde bulundurduğunda, tatil yapmaktan vaz geçebiliyor.

Fethiye Karahasanoğlu (Sayar Turizm yurt dışı ve cruise satış temsilcisi)

Vatandaşlar terör olaylarından dolayı bayram tatilinde Türkiye’yi tercih etmedi. Sayar Turizme gelen müşterilerimiz genel olarak Avrupa turlarını tercih etti. Bunlar içerisinden Balkanlar turu, Rusya seyahati en çok seçilenler oldu. Bu turu tercih edenler de gemi ile değil de kara turu ile gitmeyi seçti. Avrupa’yı tercih eden vatandaşlarımız için fiyatlarımız 399 Euro’dan başladı. Bunun yanında bu fiyatlar, seçilen destinasyonlara hava ulaşımı ve konaklanacak otele göre, 699 Euro’ya kadar değişiklik gösterdi.