Ceren Özbil

62 GÜNDÜR İŞSİZLER

KTHY’den CAS’a görevlendirilen 64 çalışan 62 gündür işsiz. CAS’ın kapatılacağı söylenerek işten durdurulacaklarına dair ihbarname gönderildikten sonra “Gelin asgari ücretle yeniden işe başlayın” teklifi yapılan 64 çalışan, iki aydır eve ekmek götüremiyor. KTHY önündeki çadır eylemini sürdüren CAS mağdurları bayramı da beş parasız geçirecek

BAYRAMI ÇADIRDA GEÇİRECEKLER

Diğer KTHY mağdurları gibi kendilerinin de “Özelleştirme Yasası” kapsamında kamuda istihdam edilmesi gerektiğine dikkati çeken 64 çalışan, hedefe ulaşana kadar eyleme devam edeceklerini duyurdu. Çalışanlar Kurban Bayramı’nı da aileleri ile birlikte çadırda geçirmeye hazırlanıyor

ANCAK MAZOT PARASI

Aralarında Doğancı’dan ikamet edenlerin de olduğunu ifade eden CAS mağdurları, kendilerine önerilen asgari ücretin ancak yol parasına yettiğini belirtti. Yaşanan süreç karşısında isyan eden eski KTHY personeli CAS mağdurları, hükümetin bir an önce sorunlarına çözüm üretmesini istedi  

“3 KAT MAĞDURUZ”:

Önce KTHY’nin iflası sırasında aldıkları maaş ve özlük haklarının yarısının verilerek CAS’a kiralandıklarını anlatan eylemciler, “Sonra durdurma kağıdı verdiler. O da yetmedi ‘Asgari ücrete gelin işe başlayın’ teklifinde bulundular. Üçüncü kez mağdur edildik. Buna artık bir son verilmeli” diyerek yaşadıklarını anlattı

KTHY’nin iflası sırasında kurulan yer hizmetleri şirketi CAS’ta işe başlayıp 5 Ağustos’ta işten durulacaklarına dair ihbarname gönderildikten sonra “Gelin asgari ücretle yeniden işe başlayın” teklifi yapılan 64 kişinin eski KTHY binası önünde başlattığı çadır eyleminde 18 gün geride kaldı. 62 gündür maaş alamayan çalışanlar bayramda da eylemlerine devam edecekler.

Bayramı aileleri ile birlikte çadırda geçireceklerini kaydeden 64 kişi, diğer KTHY çalışanları gibi kendileri için de kamuda istihdam yaratılana dek eylemlerini sürdürmekte kararlı.

Bayramı çadırda kutlayacaklar

64 mağdur, 3 Ekim’de başlayacak Kurban Bayramı’nı da aileleriyle birlikte çadırda kutlayacak. Havadis’e konuşan mağdurlar zaten bayram kutlayacak ne halleri ne de ekonomik güçleri olmadığını söyleyerek yetkililere bu sorunu çözmesi için çağrı yaptı.

Ancak mazot parası…

64 mağdur, kendilerine asgari ücret ödenmesi durumunda alacakları paranın ancak bezin ya da mazot parasına yeteceğini kaydetti. CAS’ın personeli için kullandığı servisleri de kaldırdığını kaydeden çalışanlar aralarında Doğancı’dan gelen arkadaşları da olduğunu hatırlattı. 

Mağdurlar ne dedi?

Savaş Şimsek

“CTP-BG milletvekili ve ülkenin en tanınmış hukukçularından Tufan Erhürman, gazetelerde yaptığı açıklamada zaten en baştan beridir ne kadar haklı olduğumuzu diğer devlete istihdam edilen KTHY çalışanları gibi ayni durumda olduğumuzu dile getirdi. Bizde merak ediyoruz bu açıklamadan sonra hükümet neyi bekliyor. Başbakandan bir açıklama bekliyoruz. Zaten biz CAS’a geçerken kiralandık. Elimizde o süreçte de KTHY çalışanı olduğumuz gösteren belgeler var.”

Naim Doğan

“Ben 1993 yılında KTHY’de işe başladım. Bu ülkenin tek uçak şirketiydi ve birçok ülkeye iniş hakkı vardı. Bayrağımızı temsil ediyordu. Devleti yöneten arkadaşlar şirketi batırdı. Kıbrıslı Türklerin tek dışarıya açılan kapısı gurur kaynağı bayrağını indirdiler. Ardından şirketin iflası sırasında bizi CAS’a kiraladılar. Sıcakta soğukta çalıştık. CAS’ı kapattılar. Yine işsiz kaldık. Şimdi bize gelin asgari ücrete ise başlayın dediler. Benim iki tane çocuğum var. Alacağımız para benzin paramıza yetmiyor. 50 tane milletvekili bir şeyler yapmalıdır. Serdar Denktaş CAS devletindir diyor. Bu şirketin yüzde 50’si özel bir şahsa aittir.”

Emir Kaya

“1993’te KTHY’de işe başladık. Sonra baskı ile 2010 yılında CAS’a kiralandık. CAS’a geçerken maaşlarımız yarı yarıya düştü. Daha sonra CAS kapatıldı. Ardından CAS yeniden faaliyete geçecek gelin asgari ücrete çalışın dediler. Asgari ücret bizim benzin paramızı bile karşılamaz. Benim yurt dışında okuyan bir çocuğum var ve bayramda uçak parasını ödeyip yanıma getiremiyorum. Bir an önce bu işin çözülmesini istiyorum. Evimizde huzurumuz kalmadı.”

Şefik Aladalı

“1992’de KTHY’de işe başladım. 2010 yılında CAS’a aktarıldık. Daha sonra CAS kapatılacak deyip bize işten durdurdular. Ardından da CAS yeniden faaliyete geçiyor diyerek asgari ücrete gelin işe başlayın dendi. Benim iki çocuğum var. Kızım nişanlı evlenmek üzere. Ancak param olmadığı için düğün yapamıyorum.”

Hüseyin Şila

“1996 KTHY’de çalışmaya başladım. 2010 yılında CAS’a aktarıldık. Daha sonra CAS kapatılacak deyip bize işten durdurdular. Ardından da CAS yeniden faaliyete geçiyor diyerek asgari ücrete gelin işe başlayın dendi. Eğer asgari ücret alırsak aldığımız para benzin paramıza bile yetmeyecek. Hükümet yetkililerinden çözüm bekliyoruz.”

Mehmet Yorgancı

“1993’te KTHY’de çalışmaya başladım. 2010 yılında CAS’a aktarıldık. Daha sonra CAS kapatılacak deyip bize işten durdurdular. Ardından da CAS yeniden faaliyete geçiyor diyerek asgari ücrete gelin işe başlayın dendi. Ben şeker, tansiyon ve kolesterol hastasıyım. İnsülin kullanıyorum. Hükümetin elçiliğin bize yardım etmesini bekliyoruz.”

Mehmet Mersinli

“1993’te işe başladım. 2010 yılında CAS’a aktarıldık. Daha sonra CAS kapatılacak deyip bize işten durdurdular. Ardından da CAS yeniden faaliyete geçiyor diyerek asgari ücrete gelin işe başlayın dendi. Biz 2010 yılında baskı ile CAS’a kiralandık. KTHY kurtulsun diye bizi CAS’a aktardılar. Ancak KTHY kurtulmadı. CAS’a geçerken maaşlarımız yarı yarıya düştü. şimdi ise asgari ücrete çekmek istiyorlar. Yani bizi bir kez daha öldürüyorlar. Serdar Denktaş yaşadığımız mağduriyeti çok iyi biliyor. Devletten beklediğimiz diğer arkadaşlarımız nasıl devlette işe alındıysa hakkımız olan ayni uygulamanın bize de yapılası.”

Mehmet Gürkan

“1993’te KTHY’de işe başladım. 2010 yılında CAS’a aktarıldık. Daha sonra CAS kapatılacak deyip bize işten durdurdular. Ardından da CAS yeniden faaliyete geçiyor diyerek asgari ücrete gelin işe başlayın dendi. 2 çocuğum var biri ilkokulda gidiyor. Bu sorun çözülmediği sürece buradayız. Bayramda da çocuklarla buradayız.”

Hasan Karanar

“1996 yılında KTHY’de işe başladım. 2010 yılında CAS’a aktarıldık. Daha sonra CAS kapatılacak deyip bize işten durdurdular. Ardından da CAS yeniden faaliyete geçiyor diyerek asgari ücrete gelin işe başlayın dendi. Maşalar düştü. Ben her gün Doğancı’dan gelip gidiyorum. Sevisler kalktı. Aldığım para ancak benzin parasına yetiyor. İki tane çocuğum var. Biri üniversite de okuyor.”

Ayrı karede KTAMS yetkilileri, ziyaret etti

KTHY’nin iflası sırasında kurulan yer hizmetleri şirketi CAS’ta işe başlayıp 5 Ağustos’ta işten durulacaklarına dair ihbarname gönderildikten sonra “Gelin asgari ücretle yeniden işe başlayın” teklifi yapılan 64 kişiyi KTAMS yetkilileri dün de yalnız bırakmadı. KTAMS Yönetim Kurulu üyesi Devrim Barçın ve Seran Yiğit, dün eski KTHY binası önünde kurulan çadırı ziyaret ederek, 64 mağdurun sorunlarını dinledi.

Barçın: Mücadeleyi destekliyoruz

KTAMS Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın, 64 KTHY mağdurunun eylemini desteklediklerini açıkladı ve CTP-BG milletvekili ve ülkenin tanınmış hukukçularından Tufan Erhürman’ın önceki gün yaptığı açıklamayla da mağdurların elinin güçlendiğini anlattı. KTAMS’ın diğer KTHY’ye mağdurlarını da kapsayan ihtiyat sandığı, İntifak Yasası konusunda mücadele başlattığını söyledi. 

Yiğit: Haksızlığın giderilmesi için mücadele edeceğiz

KTAMS Yönetim Kurulu üyesi Serman Yiğit, uzun soluklu bir süreç yaşandığını ve bu sürecin devam ettiğini söyledi. Geçte olsa yapılan haksızlığın giderilmesi gerektiğini kaydeden Yiğit, bu mücadele de KTHY mağdurları ile birlikte mücadele vereceklerini belirtti.

Yücelen: 62 gündür işsiziz

KTHY’ye mağdurları adına konuşan Osman Yücelen, 62 gündür işsiz oldukları ve çadır eylemlerinde de 18 günü tamamladıklarını anlattı. KTAMS’ın kendilerini hiç yalnız bırakmadığını kaydeden Yücelen şu şekilde konuştu:

CTP-BG milletvekili ve ülkenin tanınmış hukukçularından Tufan Erhürman’ın yazısında haklığımız ortaya çıkmıştır. Umarım devlet yetkilileri bize yardımcı olur. Biz bayramda da buradayız. Ayrıca bizi yalnız bırakmayan KTAMS, KAÖU-SEN, KTÖS, KTOEÖS, DEV-İŞ ve HUR-İş’e teşekkür ederim.