Deniz Abidin

Pazartesi günü başlayacak Kurban Bayramı nedeniyle kamu çalışanlarının yarından itibaren 9 gün boyunca tatil yapacak olması, İşçi sendikaları ile gazeteci örgütlerinin tepkisine neden oldu. Yeni Bakış’a konuşan sendika ve örgüt yetkilileri kamu ile özel sektör arasındaki ayrımın kabul edilebilir olmadığını vurguladı.

Dev-İş Başlkanı Felek: "Toplu iş sözleşmesi kaçınılmaz"

DEV-İŞ Başkanı Hasan Felek, yasalarda yer alan tatil günlerinden herkesin eşit şekilde yararlanması gerektiğini belirterek, özel sektör çalışanlarının üvey evlat muamelesi gördüğünü, bu bayram tatilinden de yeteri kadar faydalanamayacağını söyledi. Felek, hükümetin Cuma gününü de idari tatil vermesiyle Kurban Bayramı tatilinin dokuz güne çıktığını anımsatarak, özel sektörün böyle bir durumunun olmadığını kaydetti. Felek, DEV-İŞ olarak en azından bayramın ilk dört gününün özel sektörde de tatil olmasından yana olduklarını ifade ederek, bunun olmaması durumunda çalışanlar arasında büyük bir adaletsizliğin olacağını söyledi.

“Özel sektör çalışanlarının hakları da göze alınmalı”

Felek, şunları söyledi, "Bundan sonraki dönemlerde tatil kararı verilecekse özel sektör çalışanlarının da hakları göz önünde bulundurulmalıdır. Her zaman olduğu gibi her yerde mağdur olan özel sektör çalışanı bu bayramda da maalesef mağdur olacaklardır"

Felek, özel sektör çalışanlarının sendikasız olmasının getirdiği sadece resmi tatil günleri değil, maaş ve yatırımlar gibi birçok acil sorunların da söz konusu olduğunun altını çizdi.

Felek, tüm bu sorunların önünün açılması için özel sektörde toplu iş sözleşmesinin kaçınılmaz olduğuna vurgu yaptı.

TÜRK-SEN Başkanı Bıçaklı: "Kamu özel ayrımı olmamalı"

TÜRK-SEN Başkanı Arslan Bıçaklı da , ülkedeki bütün çalışanların eşit muamele görmesi gerektiğini belirterek, sendika olarak  yıllardır üzerinde durdukları noktanın kamu özel ayrımının olmaması olduğunu söyledi. Bıçaklı, yalnızca resmi tatiller bakımından değil, maaş ve diğer haklarla ilgili de sıkıntıların olduğunu kaydetti. Bıçaklı, sıkıntının genel olduğunu, sadece bayramlarla sınırlı kalmadığını ifade ederek, özel sektörde çalışan insanların bir çoğunun günde 12 saat çalıştığına dikkat çekti.

"Mesaileri ödenmeden çalıştırılıyorlar"

Bıçaklı, "Buna bu ülkede kim bakar?" diyerek, birçok kişinin fazla mesai almadan çalıştırıldığını belirtti. Bıçaklı, tüm bunların çözümünün ülkedeki bütün çalışanların sendikalaşması için yasal düzenleme yapılmasıyla düzelebileceğini söyledi. Özel sektörde sendikalaşmanın önemine değinen Bıçaklı, kamuda sendikalaşmanın ise yüzde 30 olduğuna vurgu yaptı.

"Sendikalaşma önemli"

Bıçaklı, şunları söyledi, "Özellikle özel sektörde çalışanların sendikalaşması halinde bu sıkıntılar giderilir. Geçtiğimiz günlerde TDP Milletvekilleri Meclis'e özel sektörün  örgütlenmesiyle ilgili öneride bulundular. Ancak bunun görüşülmesini bile kabul etmediler. Dolayısıyla özel sektörde çalışan işçiler esir muamelesi görüyorlar. Bu kabul edilebilir değildir. Ülkenin yönetimine gelen siyasileri vatandaş seçiyor. Seçmen sayısının neredeyse yüzde 80'i özel sektörde çalışan insanlar ve aileleridir. Onlar da artık ülkenin yönetimi için yetki verirken bunlara dikkat etmelidir. Bu yasaları çıkaracak olan Meclis'tir. Hem ağlarım hem giderim olmaz. Özel sektör çalışanlarının maalesef emeği sömürülmektedir. Bu bayramda da bu böyle devam edecek. Çare sendikalaşmaktır. Emeğin sendikalaşması için de yasal düzenleme yapılmalıdır"

HÜR-İŞ Başkanı Latifoğlu: "Örgütlenmenin yolu açılmalı"

HÜR-İŞ Başkanı Yakup Latifoğlu ise, yasada  dini bayramların resmi tatail olarak kullanılmasının emredildiğini ifade ederek, kamunun özel durumlarda çalışanlarına özel izin verdiğini belirtti. Latifoğlu, özel sektörde ise yasaların öngördüğü izinlerin ve resmi tatillerin kullandırılmadığını kaydetti. Latifoğlu, dokuz güne çıkan Kurban Bayramı tatilinin özel sektörde sadece iki gün olarak kullanılacağına dikkat çekerek, diğer günlerde çalışılacağını söyledi. Esas olanın  yasanın tüm kesimler tarafından  uygulanmasını sağlamak olduğuna vurgu yapan Latifoğlu, kamunun bir gün idari izin yapmasının bir anlamda kamunun kendi giderlerini bir gün adına yapacağı giderlerden tasarruf etmesini sağlamasıyla ilgili olduğunu kaydetti. Latifoğlu, "Bir gün bile işe giden kamuyla birlikte tüm binaların elektrik ve diğer giderleri söz konusudur. Özel sektörde ise  yasalara uyulmasını  teşvik edecek uygulamaların ve denetimlerin yapılması uygundur. Emekçiler özel sektörde resmi tatilleri kullanamaz durumdadır. Kamu bunu denetleyemediği için esas denetimi yapacak sendikaların özelde örgütlenmesinin yolunun açılması ve teşvik edilmesi gerekir"

Basın-Sen Genel Sekreteri Öğüç: "Devlet göz yumuyor"

Basın-Sen Genel Sekreteri Çağdaş Öğüç de, uzunca bir süredir kamu görevi yapan bireylerin, gerek basın yolu ile gerekse sosyal medyada hedef gösterildiğine şahit olduklarını belirterek,  yasada  var olan tatil hakkının kamu çalışanları için fazla olup olmadığının tartışılması yerine özel sektörün hakkı olan tatil günlerinin bir türlü uygulanamamasının tartışılması gerektiğini kaydetti. "Çalışma Yasası’nda özel günlerin, tüm iş alanları için tatil olduğu açıkça yazmasına rağmen, işverenler bu kurala uymamayı tercih ediyor"diyen Öğüç,   devlet erkânının  da buna göz yummaya devam ettiğini kaydetti.

"Patronlar yasa tanımıyor"

Öğüç, işyeri patronlarının yasa tanımazlığının her konuda devam ettiğini, devletin  de bunu bilmesine rağmen bilmezlikten geldiğini belirtti. Öğüç, şöyle devam etti, "Durum böyle olunca da, doğal olarak özel sektörde saatlerini harcayan emekçiler, anayasal hak olan resmi tatil günlerini kullanan kamu görevlilerini hedef göstermeye başlıyorlar. Dolayısıyla kamu görevlilerinin hakkı olan tatilin özel sektörde uygulanmamasının, özel sektör çalışanlarının da hakkı olan tatilin neden yapılamadığının sorgulanması ve eleştirilmesi gerekir. Her şeyden çok iyi anlayan ve her fırsatta devletlerinin sonsuza kadar yaşayacağını vurgulayan devlet erkânı, çalışma yaşamının düzeltilmesi, sömürünün sonlandırılması gerektiğinde konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmamayı tercih ediyorlar. Yarattıkları rant düzeninden paylarına düşeni çatır çatır alanlar, konu ülkeyi avuçlarında tutan emekçiler olunca gözlerini kapatıyorlar"

Gazeteciler Birliği Başkanı  Volkan: “Özel sektörde güvencesiz çalıştırılan meslektaşlarımız var”

Gazeteciler Birliği Başkanı İzzet Volkan ise, özel sektördeki basın çalışanlarının uzun saatler, düşük ücretler ve sosyal haklardan mahrum olarak çalıştırıldığını vurguladı.

Volkan sözlerini şöyle sürdürdü: “İş sözleşmesi imzalanmadan çalıştırılan birçok basın çalışanı olduğunu biliyoruz. Basın İş Yasası'ndan haberi olmayan iş sahipleri olduğunu da üzülerek belirtmek istiyorum. Anlaşmasız ve gayri yasal bir şekilde çalıştırılan bazı basın çalışanlarının çalışma hayatı da ordaki işverenin insiyatifinde oluyor. İş güvencesinden yoksun çalışan çok sayıdaki basın emekçisi meslektaşımızın bazılarının yıllarca emek verdikten sonra eksik yatırımları nedeniyle emekli olamama tehlikesiyle de karşı karşıya bulunmaktadır. Basın İş Yasası'nı uygulamakla yükümlü olan Çalışma Bakanlığı'nı basın çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi için acilen girişim ve denetim yapmaya çağırıyoruz”