Suna ERDEN 

İşten durdurulduktan sonra asgari ücretle tekrar işe başlamaları öngörüldüğü için 30 gündür Kıbrıs Türk Havayolları Binası önünde eylem yapan 64 CyprusAirportServices’in (CAS ) çalışanı tüm bayramı sokakta geçirdi. Çadır eylemi yapan çalışanları bayramın son gününde de yine sokaktaydı.Soğumaya başlayan havalara rağmen eylemlerinden vaz geçmeyen çalışanları dün akşam Lefkoşa Türk Belediyesi eski Başkanı Kadri Fellahoğlu ziyaret etti.Star Kıbrıs’a konuşan Fellahoğlu, CAS çalışanlarının sesine kulak verilmesi gerektiğini ifade etti. CAS çalışanları ise eylemlerinde vaz geçmeyeceklerini açıkladı. 

FELLAHOĞLU, “SESLERİNE KULAK VERİLMELİ” 

Fellahoğlu, “Burada eylem yapanlar KTHY bünyesinde çalışmış kişilerdir. Nasıl KTHY mağdurları işe yerleştirilmişse bu insanlarında devlete yerleştirilmesi gerekmektedir. Burada yaşanan sorun göz ardı edilmemeli ve bu insanların sesine kulak verilmelidir. Yıllarca KTHY bünyesinde çalışmış emek vermiş çalışanların sokağa terk edilmesi adil değildir. Umarın en kısa sürede bir çözüm bulunur ve bu insanlar ailelerine bakabilecek işlere yerleştirilir.” Dedi. 

TUĞRALI, “GARANTİ İSTİYORUZ” 

CAS çalışanı Serkan Tuğralı da KTHY’nin ayakta kalması için feda edildiklerini, KTHY’de özlük haklarının yarısından fedakârlık yaparak CAS’a gittiklerini ancak şimdi zor duruma düştüklerini söyledi. CAS’ın faaliyetlerini durdurduğunu ve yeniden devreye girdiğini dile getiren Tuğralı, 20 yıllık hizmet senesi olan kişilerin asgari ücretle çalışmasını istediklerini vurguladı.Tuğralı, “Bazıları 15, bazıları 20 yıldır hizmet veriyor.Bu kadar emek vermiş insanların asgari ücretle işe başlaması öngörülüyor.Bunu kabul etmemiz mümkün değil. BizCAS’a gönderildiğimizde özlük haklarımızın korunacağına dair protokol imzalamıştı. Biz bu haklarımızı talep ediyoruz “şeklînde konuştu. Tuğralı, mağdur olduklarını ifade ederek, kendilerinin de KTHY çalışanları gibi devlet kadrosuna alınmalarını istedi. Tuğralı,CAS’ta çalışmaya başlasalar bile iş garantilerinin olmadığını, bu nedenle devlet güvencesi istediklerini söyledi. Tuğralı sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz KTHY’de 3 bin TL maaş alıyorduk. Bizi zorla CAS’a gönderdiler. Orada 2 bin TL ile işe başladık. Daha sonra evlere bırakmak servis hizmetini kestikleri için maaşımıza zam yaptılar.140 TL zam aldık ve işe devam ettik. Şimdi ise şirketin kötü durumda olduğunu söyleyerek asgari ücret vermeyi hedefliyorlar. Pazar payı yüksek olduğu söylenilen bu şirketin iyi durumda olmadığı belirtiliyorsa yeniden işe başlasak dahi iş garantimiz olmayacak.” 

“ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK” 

CAS çalışanlarından Serkan Boltaşlıise 2008 yılında 3 bin lira maaş alırken, 2 bin lira ile CAS’ta işe başladıklarını söyledi.Boltaşlı, işsiz kalmak yerine bu şekilde çalışmayı kabul ettiklerini ancak Ağustos ayı itibari ile işten durdurulduklarını vurgulayarak, yeniden faaliyete geçeceği ifade edilen şirkete asgari ücretle başvuru yapmalarını talep ettiklerini söyledi. Asgari ücretle işe başlamalarının imkânsızolduğunu, her türlü eyleme hazır olduklarını belirten Boltaşlı “Önümüz kış, ama eylemlerimiz sürecek. Ölmek var dönmek yok”dedi.