Özlem Çimendal

Eski bayramların heyecanı, sevinci ve telaşının her geçen bayram biraz daha yitirildiğini söyleyen vatandaşlar, bayramlara artık tatil gözüyle bakıldığını ifade ettiler.

Eski bayramların heyecanını, saygısını ve telaşını anlatırken gözleri dolan Lefkoşalı Zehra teyze ise “Bizim zamanımızda bayram heyecanı bir hafta önceden başlardı. Herse döverdik, çocuklara yeni urbalar alırdık, bayram ziyaretlerine koyulurduk. Fırınları yakıp, ekmekler yoğurup misafirlere yemekler hazırlardık. Küçükler büyükleri gezip el öpmeye çıkardı. Şimdi o bayram ruhu da o saygı da kalmadı. Şimdi bırakın bayramları gördüklerinde görmemezlikten geliyorlar selam vermesinler diye” şeklinde konuşarak, bugün gelinen noktayı  özetliyor.

Mahmut Üzüm: "Bayramlara artık tatil gözüyle bakılıyor"

“Bayram gelmiş neyimize diye bir laf vardır aynen o durumdayız. Bayramlara da artık tatil gözüyle bakılıyor. Eski bayramların o heyecanı artık kalmadı. İnsanlar bayram iznini otellerde yer ayırtarak değerlendirmeyi tercih ediyor. Büyükleri ziyaret ya da küçüklere el öptürme adetlerimiz de artık kalmadı.”

Reyhan Yiğitcan: "O ruhu çocuklara yaşatmaya çalışıyoruz"

“Bayramların o tatlı heyecanını artık maalesef ki hissetmiyoruz. Bayramda çocuklara o ruhu yaşatmaya çalışıyoruz ama bizde o istek heyecan kalmadı. Bayram artık çocuklara geliyor, onlara yeni bir şeyler alıp sevindiriyoruz. Biz kendimize bir şey almadık. Eskiden daha çok hissediyorduk bayram ruhunu ama şimdi hiç yok. Bundan bir 10 yıl önceden başladı bayramların sıradan bir gün gibi geçiştirilmesi aslında. Her yıl biraz daha bayram havasından uzaklaşıyoruz. İnsanlar da artık ekonomik bunalımdan özel günlerin neşesini, tadını unuttu aslına bakarsanız.”

Zehra Yiğitcan: "Bizim zamanımızda bayram heyecanı 1 hafta önce başlardı"

“Bizim zamanımızda bayram heyecanı bir hafta önceden başlardı. Herse döverdik, çocuklara yeni urbalar alırdık, bayram ziyaretlerine koyulurduk. Fırınları yakıp, ekmekler yoğurup misafirlere yemekler hazırlardık. Küçükler büyükleri gezip el öpmeye çıkardı. Şimdi o bayram ruhu da o saygı da kalmadı. Şimdi tatillere tatil gözüyle bakılır oldu. Şimdi her gün bayramdır, her gün giyinip yeni elbiseler alıp geziyoruz anlayışı var, o yüzden eski bayramların neşesi tadı kalmadı. Daha önceleri bayramdan bayrama ya da düğünlerde yeni kıyafetler potinler alınırdı. O yüzden çok değerliydi yeni giysiler. Bayram haftası geldiğinde evlerde tavuklar ya da küçükbaş hayvanlar kesilip yeme içme düzenlenirdi. Şimdi hiç o ruh kalmadı. Şimdi otellere denizlere akın ediyorlar. Şimdi bırakın bayramları gördüklerinde görmemezlikten geliyorlar selam vermesinler diye. Bir aşkaydı eski bayramlar. Bayram olduğunu anlardık önceden şimdi o kalmadı.”

Ufuk Katırcı: "Bayramlıklarımızı başucumuza koyardık"

“Eskiden bir heyecan hissederdik bayramlarda ama şimdi o heyecan da istek de kalmadı. Eskiden bayramlıklarımızı aldığımızda başköşeye koyar gözümüz gibi bakardık, sabaha kadar heyecandan uyuyamazdık. Eskiden bayram gelmeden alışverişe çıkılır şeker alınırdı. El öpmeye gidilir ve aile ziyaretleri yapılırdı. Şimdi hepimiz bayrama tatil gözüyle bakar olduk. Eski heyecan da o ruh, neşe de kalmadı.”

Ufuk Tekin: "Bayramı evde dinlenerek geçiriyoruz"

“Eski bayramlar bir başkaydı. Gidip yeni kıyafetler alıp, heyecanla beklerdik bayram sabahı giymeyi. Şimdi bayramları tatil olarak görüyoruz. Eski bayram ruhu kalmadı hiçbirimizde. Bayramı evde dinlenerek geçiriyoruz.”    

Kürşat Atalay: "Bayramları dinlenme ve tatil günü olarak görüyoruz"

“Bayramları dinlenme ve tatil günü olarak gördüğümüzü üzülerek söylemek isterim. O ruhu heyecanı bizde bırakmadılar. Küçüklüğümün bayramlarının heyecanı bir başkaydı, yeni kıyafetler alıp, komşu ziyaretlerine çıkardık şimdi sokakta bir çocuk bile göremezsiniz. O bayram geleneği kalmadı. Bunun suçlusu biraz da biziz aslında biz hissedemiyoruz ki o bayram ruhunu çocuklara hissettirelim. Bizde de iş temposu hayat şartlarında o heyecan kalmadı.”

Abdülkadir Mavruk: "Eskiden kapı kapı gezip şeker toplardık"

“Çocukken aldığımız bayramlıkların heyecanından uyuyamazdık. Elimize poşet alıp kapı kapı gezerek şeker toplardık. “

Ayfer Duman: "Eski bayramlar sadece hafızamda kaldı"

“Bayram neşesi, ruhu artık kalmadı. Eski bayramlar hafızamda çok güzel ve özel günler olarak kaldı. Zaman zaman hatırlayıp özlüyorum da o günleri. O hissettiğim heyecan ve mutluluğun tarifi olamaz ama şimdiye baktığımda çok üzülüyorum. Şimdi ne heyecan ne istek ne de bir mutluluk var bayramlarda. İnsanlar bayram ziyaretlerine zoraki gözüyle bakıyor ve hızlı hızlı ziyaretlere gidip samimiyetten uzaklaşıyorlar gibime geliyor.”

Cengiz Kurt: "Önceden ziyaretlere 3 gün yetmezdi"

“Bir etrafınıza bakın o heyecan hareketi hissedebiliyor musunuz. Hani nerede? Eskiden yemekler pişirilir taşırılır aile ziyaretleri yapılırdı. Bazen 3-4 gün bayram yetmezdi ziyaretlere şimdi herkes bayrama tatil gözüyle bakıyor. Ne bayram havası var ne de bayram sevinci gün geçtikçe biraz daha ölüyor değerlerimiz, alışkanlıklarımız ve adetlerimiz.”

Fatma Yılmaz: "İnsanlar birbirilerinin yüzüne bakmaz oldu"

“Çocukluk bayramlarımı hatırlıyorum da bir şeker aldığımda bile seviniyordum. Küçücük şeylerle mutlu oluyorduk. Eskiden her şey daha güzeldi şimdi bir koşuşturma insanlar birbirlerinin suratlarına bile bakmaz olmuş. O eskiden olan sıkı aile bağları da kalmadı artık herkes kendi yaşam savaşı kendi derdinde.” 

Havva Mardilili: "Bayram ruhu yok"

“Eski bayramların o heyecanını hissedemiyoruz. Eskiden içimiz kıpır kıpı olur bir heyecan sarardı bizi. Yeni elbiseleri giyip akraba ziyaretine gitmeyi dört gözle beklerdik. Ama şimdi o ruhu hissedemiyoruz. Eminim çoğu kişi de benim gibi düşünüyor."