Kurban Bayramının ikinci gününde partiler arası bayramlaşmalar yapıldı. AK Parti heyeti ile CHP heyeti arasındaki buluşmada ise "Haydi Bismillah" polemiği yaşandı.

CHP Genel Merkezi'nde Kurban Bayramı mesaisi başladı. Siyasi partiler arası bayramlaşma kapsamında CHP'nin kabul heyetinde Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ve Parti Meclisi Üyeleri Fevzi Gümüş ile Rana Bozkurt yer alıyor. CHP'yi bayram kapsamında ilk ziyaret eden AK Parti oldu. AK Parti'nin 1 Kasım kampanyası için hazırlattığı "Haydi Bismillah" şarkısının CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın başvurusuyla Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yasaklanması, AK Parti-CHP bayramlaşmasında polemiğe neden oldu.

AK Parti'nin bayramlaşma heyetinde yer alan Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, bunu hatırlatarak bayramlaşmaya başladı. Gündoğdu, "Haydi Bismillah" diyerek CHP ile bayramlaşmayı başlatalım dedik. CHP ailesine ve milletimize hayırlı bayramlar diliyorum" dedi.

Mekke'de yaşanan bir faciada ve Niğde'de trafik kazasında hayatlarını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyen Gündoğdu, "7 Haziran'da hiçbir parti tek başına iktidar olamadı. İnşallah tek başına iktidar bir parti ile yeniden istikrar kavuşur. Yeniden seçime ihtiyaç kalmaz. AK Parti'yi tek başına iktidara getirecek bir seçim olursa 1 Kasım iyi olur bizim için. Elbette diğer siyasi partilerin de böyle düşünmesi normal. Türkiye de bir demokrasi tarihimiz var. Darbe ile demokrasi arasındaki fark darbeciler istediği zaman gelir istemedikçe gitmez. Demokrasinin güzelliği millet istediğini getirir istemediğini götürür. 7 Haziran da madem bir iktidar çıkamadı yeniden millete dönelim. Siyasi partilerin de millete güvenmekten başka bir çaresi yok. Biz tek basımıza iktidar olmak için hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"BESMELE BİZİM HAYAT TARZIMIZ"

Gündoğdu, şöyle devam etti:

"Bizim reform olarak gördüğümüz şeyler sizde restorasyona tabi olacak şeyler olarak yani besmele olayında olduğu gibi. Biz her işin başı besmeledir diye yaptık ama siz bunlara karşı çıktınız. Simdi de biz her işe "besmeleyle başlarız dediniz" eyvallah. Zaten besmele 78 milyonun ortak değeri. Ama biz besmeleyle start verdiğimiz çalışmada bir milletvekiliniz tarafından YSK ya götürüldü. Sayın Genel Başkan da "Biz ibadeti Allah için yaparız" dedi. "Biz ibadeti Allah için yaparız" siyasete dini alet etmeyiz olmuyor da "Haydi Bismillah" neden oluyor kamuoyu anlamış değilim. Besmele bizim hayat tarzımız. Hukuki gerekçeler neyse de secim kanunları boyutunda ona uyacağız."

"BESMELE BİZİM KUTSALIMIZDIR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise, "Biz de her günümüze "haydi bismillah" diyerek başlıyoruz. Bende bayramın bütün dünya halklarına kardeşlik ve barış getirmesini diliyorum. Umarız tekrar secim Türkiye'ye hayırlı olur" dedi.

Tanrıkulu, "Bu süreçte bir hükümet çıksaydı eğer Türkiye'ye daha hayırlı olacağına inanıyorduk. Türkiye'de maalesef isler iyi gitmiyor. Her gün gençlerimiz yaşamını yitiriyor. Çok ağıt bir çatışma ortamı var. Askerler polisler şehit düşüyor" diye konuştu.

Koalisyon görüşmeleri sırasında ne imam hatipler ne de din derslerinin gündeme gelmemiştir" diyen Tanrıkulu, "CHP olarak da bu konudaki tutumumuzu açıkça ortaya koyduk. Gündeme gelmeyen konular hakkında konuşulmasını ben şahsen doğru bulmam. Yani koalisyon yapılmamış olmasının gerekçesini konuşulmamış mevzular üzerinde konuşmak doğru değil. CHP üzerinden mesaj verilmesini doğru bulmuyorum" ifadelerini kullandı.

"Besmele 78 milyonun ortak değeridir" dediniz. Bizim kutsalımızdır" diyen Tanrıkulu, "Dolayısıyla Siyasi Partiler Yasası bunun için. Hem "78 milyonun ortak değeridir" diyorsunuz hem de seçim şarkısı gibi bir propaganda aracına herkesin kutsal değeri olan besmeleyi koyuyorsunuz. AKP'de çok iyi hukukçular var. Bunun bir şarkıda yer almayacağını bilebilecek birikimde olan hukukçular var. Bunu bile bile oraya konmasının nedenini de YSK bir karar versin de bu sefer de secim şarkısı üzerinden mağdur olalım ve edebi mağduriyet devam etsin. Biz halkımızın kutsal değerlerinin ne olursa olsun propaganda aracı olmasını, yasaklanan besmele değil yasaklanan propaganda aracı olmasıdır" açıklamasında bulundu.

AK PARTİ-MHP GÖRÜŞMESİNDE GÜNDEM TERÖRDÜ

AK Parti MHP bayramlaşmasında ise konu terör saldırılarıydı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, "Kim teröre, teröriste destek veriyorsa hukuk önünde yargılanmalıdır. Siz o bölgede özerklik ilan edemezsiniz, Türkiye buna müsaade etmez. Buna vatandaşlarımız müsaade etmez. Burada HDP'nin dil değişikliği yapması gerekir. PKK'nın silah bırakması gerekir" ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emir Halil Ayhan ise, çözüm sürecinin buzdolabında bekletilmesini değil, tamamen sonlandırılmasını istediklerini belirterek, "Bu nedenle toprağın bir parçasını koparmak isteyenlerle müzakere olmaz" dedi.

HDP'YE UYARI

AK Parti, Kurban Bayramı dolayısıyla partiler arası bayramlaşmasını AK Parti Genel Merkezi'nde yapıyor. Partileri kabul eden heyette, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkanı Selçuk Özdağ, Ankara Milletvekili ve Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Ankara Milletvekili Murat Alparslan, Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Meryem Göka, Ankara Milletvekili ve Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Sami Mallı yer aldı.

HDP heyetinde yer alan Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, barışın ve sevginin egemen olması gerektiğini belirterek, "Ortadoğu'da yeni acılara şahit olduk. Bayramda bir Şii Camisine saldırı oldu. 700'ün üzerinde insanın hayatını kaybetmiş olması aslında likayata ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bayramların, kan ve gözyaşının dinmesine vesile olmasını diliyorum" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, "Silahlar konuşmasın, insanlar ölmesin istiyoruz. Bireysel özgürlüğün genişletilmesine evet ama kolektif özgürlüğe hayır diyoruz. Hiç kimse devletin dışında zor kullanmaya kalkmasın. Silah kimin elindeyse hepsine birlikte karşı çıkalım. Bayram dilini her güne yayalım. Kimse dağa çıkmasın, askerimiz, polisimiz ölmesin" dedi.