Belediyeler, birlikte çalışma kararını bugün Belediyeler Birliği’nde düzenledikleri basın toplantısında duyurdu. Toplantıya, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Diğkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu ile Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş katıldı.

“Ben değil biz olalım sevdamızda buluşalım” sloganıyla yapılan basın toplantısında, düşünce aşamasında olan bazı projeler de açıklandı.

SADIKOĞLU

İskele Belediyesi Başkanı Hasan Sadıkoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, belediyelerin birlikte proje hayata geçirme düşüncesini de paylaştığı Brüksel temasları hakkında da bilgi verdi.

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Türk Masası Başkanı Michaela Di Bucci ile gerçekleştirdiği görüşmede Kıbrıs’ın tümüne öngörülen Avrupa Birliği katkılarının yüzde 70-80’inin neden Güney Kıbrıs’a ayrıldığını sorgulama fırsatı bulduklarını ifade eden Sadıkoğlu, bunu sorguladıklarında, Kıbrıs Türk tarafından herhangi bir taleple gelinmediği yanıtını alıklarını söyledi.

Temaslarında belediyelerin birlikte proje üretme düşüncesinin sıcak karşılandığını ifade eden Sadıkoğlu, tüm belediyelerle çalışmaya açık olduklarını kaydetti.

Sadıkoğlu, birlikte çalışma kararından sonra İskele bölgesinde proje geliştirilmesinde kullanılacak bir ofis açılmasına da karar verdiklerini; ofisten bölgedeki sivil toplum örgütleri ve diğer kuruluşların da teknik destek alabileceğini söyledi.

Hasan Sadıkoğlu, belediyelerin ortak geliştirmeyi düşündüğü projeler arasında Geçitkale-Dipkarpaz yürüyüş ve bisiklet yolu, bölgeyi daha cazip hale getirmek için hayvanat bahçesi, yaşlı bakım evi, özel eğitim merkezi ile engelli rehabilitasyon ve konaklama merkezi bulunduğunu kaydetti.

İSKELE HAK ETTİĞİ DEĞERİ ALMADI

İskele ilçesine bugüne kadar gerekli ilginin gösterilmediğini belirten Sadıkoğlu, İskele Vergi Dairesi’nde hala Gazimağusa Vergi Dairesi Mühürü’nün kulanıldığını, İskele Mahkemesi’nde halen ağır cezalar görülmediğini, ilçe olmasına rağmen hastanesinin bulunmadığını, sağlık ocağında doktor eksikliği bulunduğunu belirtti.

GEÇİTKALE BELEDİYE BAŞKANI ÖZTAŞ

Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, İskele Belediye Başkanı’nın Brüksel’de gerçekleştirdiği temasların devlet düzeyinde gerçekleştirilmesi gereken temaslar olduğunu söyledi.

Öztaş, Avrupa Birliği katkıları için başvurulacak projelerin söz konusu belediyeleri kapsayacak şekilde olması için birlikte çalışılması kararının, yeni bir dönemin başlangıcı olacağına inandığını kaydetti.

Öztaş, birlikte çalışma kararıyla, farklı siyasi görüşlere sahip belediye başkanlarının birlikte çalışabileceğini göstermeye çalışacaklarını söyledi.

SENNAROĞLU

Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu ise Kıbrıs Türk halkının genelde birlikte çalışmaya hazır olmadığına işaret ederek, bunu iskele Belediyesi’nin girişimiyle bozmak istediklerini ve bunu başarmaları halinde bir milat gerçekleştirmiş olacaklarını kaydetti.

Sennaroğlu, Büyükkonuk Belediyesi’nin proje geliştirme tecrübesi ve elemanlarını İskele’de oluşturulması öngörülen ofiste kullanmaya hazır olduğunu söyledi.

SARIÇİZMELİ

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli de ülkede siyasetin büyük boyutta erozyona uğratıldığını, birlikte çalışma kararı alan, farklı siyasi görüşlere sahip belediye başkanlarının birlikte çalışmasıyla bir ezberin bozulacağına inandığını belirtti.

Sarıçizmeli, belediyelerin birlikte çalışma kararının, daha büyük projeler üzerinde çalışılmasının yanında, tarafların mağduriyetine neden olan projelerdeki sıkıntıların, bir kere daha yaşanmaması için proje geliştirilmesi aşamasında kapasite artırımını da getireceğini kaydetti.

COŞKUN

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun da konuşmasında, ülkede siyasetin, birilerinin başbakan veya bakan yapılması için kullanıldığına işaret ederek, söz konusu belediyelerin birlikte çalışma kararına desteğinin tam olduğunu söyledi.

Ülkede genelde bireysel hareket edildiğini kaydeden Coşkun, birlikte hareket edip, toplumsal projelerin hayata geçirilmesiyle ileri gidilebileceğini kaydetti.

60 MİLYON KULLANDIRILACAK

Avrupa Birliği Proje Hazırlama Danışmanı Anıl Kaya, da belediyelerin ortak proje sunma fikrinin Avrupa Birliği yetkilileri tarafından sıcak karşılandığını belirtti.

Kaya, Avrupa Birliği tarafından Kıbrıslı Türklere ayrılan 259 milyon Euro’luk kaynaktan, 12 ay içerisinde 60 milyon Euro kullandırılacağını söyledi.