Kıbrıs Türk halkının İngiliz sömürge yönetimine karşı 27-28 Ocak 1958’de verdiği mücadelede şehit düşenler için Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği, Mücahit Komutanları Derneği, Emekli Mücahitler Derneği ve Tarihçiler Birliği mesaj yayımladı.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora mesajında, 1958’in Kıbrıs Türk direniş hareketinin en güçlü biçimde İngiliz Sömürge Yönetimi’ne ve dünyaya duyurulduğu günlerden biri olduğunu kaydetti.

57 yıl önce Lefkoşa’da, çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu kalabalığın yürüyüş ve mitingin, İngiliz askerleri, polis ve zırhlı araçlarla engellenerek dağıtılmak istendiğini dile getiren Bora, yıllarca Rumlara karşı son derece hoşgörülü davranan İngiliz Sömürge Yönetimi’nin, o günlerde Türklere karşı tehditkar ve acımasız bir tavır sergilediğini ve göz yaşartıcı bombalar kullanarak ve ateş açarak, zırhlı araçlarını halkın üzerine sürerek insanların ölümüne neden olduğunu kaydetti.

27 Ocak’ta başlayan olayların kısa süre içinde Ada’nın diğer Türk bölgelerine de yayıldığını; halkın sokağa çıkma yasağı ilan edilerek evlerine kapatıldığını ve bu iki gün içinde Lefkoşa, Mağusa, Limasol’da toplam 9 soydaşın şehit edildiğini dile getiren Bora, bu olayın Kıbrıs Türkü’nün, sömürge yönetimine karşı öfke ve tepkisini artırırken halkın birlik ve beraberlik duygularını da pekiştirdiğini kaydetti.

Bu tarihi direnişin, Kıbrıs Türk halkını 1960 antlaşmalarına ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortaklığına taşıdığını belirten Bora, şunları aktardı:

“Ne yazık ki Enosis hayaliyle çırpınan Rumlar kısa bir süre sonra 21 Aralık 1963’te Türk halkına karşı katliam planlarını yürürlüğe koyarak bu Cumhuriyeti yıkmışlardır. Ancak Türk halkı birlik ve beraberliğini koruyarak direnişi sürdürmüş ve 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekâtı ile özgürlüğüne kavuşmuştur. Büyük bedeller karşılığında ulaştığımız Devletimizi sonuna kadar koruyup yaşatmak, özgürlük ve güvenlik içinde yaşamanın vazgeçilmez koşulu olarak görmekte ve bunun dışında varılacak bir anlaşmanın Kıbrıs Türkü’nün Ada üzerindeki varlığını tehlikeye sokacağına inanmaktayız. Zira Rum’un zihniyetinde hiçbir değişiklik yoktur. Gayrı meşru Rum Yönetimini Uluslar arası hukuka aykırı olarak tanıyanların bu tutumlarından artık vazgeçmeleri gerekir.”

Bora, 57 yıl önce Kıbrıs Türk halkını bu günlere ulaştırmak için ileriye atılıp canlarını, kanlarını feda eden şehit ve gazileri saygı ve minnetle andı; çok haklı mücadele sonucu kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni koşullar ne olursa olsun, yaşatma azim ve kararlılığında olduklarını bir kez daha kamuoyuna duyurmak istediklerini kaydetti.

ŞEHİT AİLELERİ VE MALUL GAZİLER DERNEĞİ

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Başkanı Ertan Ersan ise, 27-28 Ocak tarihlerinin, Adayı  Yunanistan’a bağlamak isteyen Rum-Yunan ikilisine ve zayıf İngiliz sömürge idaresine karşı Kıbrıs Türk halkının gür sesini yükselterek ‘bu adada  bende varım’ dediği önemli bir gün olduğunu belirtti.

“57 yıl önce, işte bu günlerde 27-28 ocak, 1958 tarihlerinde özgürlüğümüzü korumak için, İngiliz sömürge idaresine karşı; yediden-yetmişe tek vücut, tek kalp olduğumuz gündür. Sömürge idaresinin, yıllar süren Rum yanlı tutumları Türk halkını yok etmek için, Rumların giriştikleri silahlı saldırılarına karşı Türk halkının da elbette söyleyecek sözleri olmalıydı” ifadelerini kullanan Ersan, İngiliz sömürgecilerini kınamak amacıyla tertiplenen mitingleri dağıtmak bahanesi ile İngilizlerin Türk halkını sindirmek için her kalleşliğe başvurmalarının, artık bardağı taşıran son damla olduğunu belirtti.

“Kıbrıs Türk halkı, sesini ya özgürce yükseltecek ya da bu adada başı eğik bir halk olarak tutsak yaşayacaktı. Kıbrıs Türk halkının azimli direnişi karşısında ne yapacağını şaşıran İngilizler, tankların, makineli tüfeklerin, göz yaşartıcı bombaların artık  fayda etmeyeceği  için bu kez de Türk halkını bir bütün olarak hedef   seçerek gelişi güzel ateş açmağa başlamışlardı” diyen Ersan, İngilizlerin bu insanlık dışı ateş açmaları sonucunda Lefkoşa’da 5 Mağusa’da 2 soydaşın şehit olduğunu kaydetti. 

Ersan, aziz şehitleri minnetle rahmetle andıklarını da sözlerine ekleyerek, “ruhları şad olsun” dedi.

MÜCAHİT KOMUTANLARI DERNEĞİ

Mücahit Komutanları Derneği Genel Başkanı Gözkamaş Ergüneş de, Rumların ENOSİS isteklerine karşı Kıbrıs Türkünün sesini duyurmak için İngiliz Sömürge idaresine karşı TMT’nin kuruluşundan hemen sonra yaptığı en büyük direniş hareketinin 27-28 Ocak 1958’de olduğunu belirtti.

Ergüneş sözlerine şöyle devam etti:

“Bütün adaya yayılan bu direnişe İngiliz Sömürge Yönetimi sert müdahalelerde bulunmuş, sivil halkın üzerine ateş açılarak 5 kişi Lefkoşa’da 2 kişi Mağusa’da  şehit edilmiştir. Sömürge İdaresine karşı başlatılan mücadelemizin halen farklı bir şekilde devam ettiğini ve Kıbrıs Türkünün haklarının korunup tanınacağı  onurlu bir anlaşmaya kadar süreceğini hatırlatır şehitlerimizi sevgi ve saygı ile anarız”.  

EMEKLİ MÜCAHİTLER DERNEĞİ

Emekli Mücahitler Derneği Başkanı Mehmet Salih Direktör, Kıbrıs Türk halkının İngiliz Sömürge İdaresi’ne karşı 27-28 Ocak 1958’de verdiği mücadelede şehit düşenleri rahmetle andıklarını kaydetti.

“Şehitlerimizin özgürlük uğruna,kanları ile suladıkları ve bizlere vatan olarak emanet ettikleri bu topraklarda yaktıkları özgürlük meşalesi asla sönmeyecek” ifadelerini kullanan Direktör, Kıbrıs Türk Toplumu’nun yeterince bedel ödediğini, bu topluma daha fazla bedel ödetmeye kimsenin hakkı olmadığını belirtti.

Direktör ayrıca, ülkede ciddi sıkıntıların yaşandığı şu  günlerde her zaman olduğu gibi ısrarla herkesi birlik ve beraberlik içinde hareket etmeye davet ettiklerini ifade etti.

KIBRIS TÜRK TARİHÇİLER BİRLİĞİ

Kıbrıs Türk Tarihçiler Birliği ise, tarihe “27-28 Ocak 1958 Direnişi” olarak geçen ve İngiliz sömürge yönetimine karşı özgürlük meşalesinin yakıldığı olayların 57’nci yıldönümü olduğunu belirtti.

“TAKSİM” tezi lehinde liseli gençlerin 57 yıl önce düzenlemiş olduğu masum mitingi, gereksiz bir şiddet görerek ve aşırı güç kullanarak dağıtan İngiliz askerlerinin Lefkoşa’da 5, Mağusa’da ise 2 genci şehit ettikleri belirtilen açıklamada, “Rumların “ENOSİS” lehindeki gösterisine sesiz kalan İngilizlerin “TAKSİM” lehindeki gösterilere tahammül etmeyip aşırı derecede güç kullanması yüzünden ortam gerilmiş ve kanlı bir arbedeye dönüşmüş, 7 şehit ve birçok yaralı verilmişti” ifadesi kullanıldı.

Bir İngiliz yetkilinin bile “Rumlar da eylem yapıyor, ama ben böyle direniş görmedim” diyerek vurguladığı 27-28 Ocak direnişi mücadele tarihinin altın sayfaları arasındaki yerini aldığı belirtilen açıklamada, “27-28 Ocak Direnişimizin 1958’de yaktığı Özgürlük meşalesi bizi 16 Ağustos 1960 Kıbrıs ortaklık Cumhuriyeti’ne daha sonra da 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı ile 15 Kasım 1983’de büyük bir coşku içinde ilan edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne taşımıştır. 27-28 Ocak 1958 Direnişimizin 57. yıldönümünde aziz şehitlerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anar, manevi huzurlarında saygı ile eğiliriz” denildi.