Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF) üyesi DEV-İŞ, KOOP-SEN, BES, KTÖS, KTOEÖS, KTAMS ve PEO ortak bir deklarasyon yayınlayarak Fransa’da gerçekleştirilen grev ve direnişe dayanışma belirtti.

Fransa’da yeni iş yasasına karşı haftalardır süren direnişe destek veren DSF üyesi sendikalar, deklarasyonlarında, “Kıbrıslı Türk – Kıbrıslı Rum çalışanlar, Kıbrıs’ın emekçileri adına bu mesajı imzalayan örgütler 14 Haziran’da Fransa’da tüm ülke çapında gerçekleştirilen protesto eylemini de dikkate alarak, Fransa işçi sınıfının mücadeleleriyle ve eylemleriyle dayanışma içerisinde olduklarını dile getirmektedirler” ifadelerini kullandı.

DEV-İŞ Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Fransız hükümetinin çalışma ilişkilerini düzensizleştiren bir yasayı yürürlüğe koyma politikasına karşı Fransa işçi sınıfının bu günlerde önemli bir mücadele verdiği kaydedildi.

Açıklamada, “Avrupa’da dayatılan ve halkları yoksulluğa ve sefalete götüren neoliberal politikalara karşı Fransa emekçileri kitlesel eylemlerle, çetin mücadeleler vererek direniyorlar.

Fransa hükümetinin işçi düşmanı yasa tasarısına karşı işçi sınıfının haklarına yapılan saldırının sadece Fransa’yı değil, Avrupa’nın tümünü ilgilendiren bir mesele olduğunu işçi sınıfının, gençliğin, öğrencilerin ve Fransız toplumunun eylemleri en karakteristik biçimde gözler önüne sermektedir” ifadelerine yer verildi.

Kıbrıs’ta da katı neoliberal politikaların sonuçlarını hem Kıbrıslı Türk, hem de Kıbrıslı Rum emekçilerin yaşadığı öne sürülen açıklamada, Güney Kıbrıs’ta emekçilerin Anastasiadis hükümetinin Troyka ile üzerinde anlaştığı ve ekonomiyi durgunluğa iten, işsizliği ve yoksulluğu dramatik bir biçimde artıran, sağlık-eğitim ve sosyal devlet hizmetlerinde kesintilere yol açan memorandumun uygulanmasının sonuçlarını yaşadıkları savunuldu.

Kuzeyde emekçilerin ise “Türkiye tarafından dayatılan” neoliberal kemer sıkma politikalarının sonucunda benzer bir durumu yaşadıkları iddia edilen açıklamada, “Bu politikaların değişmesi ve kapitalizmin stratejisine ve saldırılarına karşı koyabilmek için emekçilerin mücadeleleri ve eylemlerinin koordinasyonu şarttır” ifadeleri kullanıldı.