Bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde (YDÜ) işe alınan bir kadının hamile kaldığı için istifa kağıdı imzalamaya zorlandığını savunarak, bunu “şiddetle” kınadığını bildirdi.

Feminist Atölye, Feminist Öğretmen İnisiyatifi, BKP Kadın Meclisi, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, Baraka Kültür Merkezi, MAGEM, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, Mesarya Kadın İnisiyatifi, Kuir Kıbrıs, TDP ve Dev-İş tarafından yapılan ortak açıklamada, söz konusu olayın “insanlık dışı ve kadın emeğini sömüren bir uygulama” olduğu kaydedildi.

Ortak açıklamada, “Yakın Doğu Üniversitesi’nin skandallarına bir yenisini daha eklediği” iddia edilerek, söz konusu olayla ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Kadın çalışanın hamile kaldığı ortaya çıkınca, çalışan hakları ve emeğe dair değerler hiçe sayılarak insani olmayan bir şekilde istifa kağıdı imzalamaya ve işten ayrılmaya zorlanmıştır. Ülkemizde kadınlara iş yaşamında uygulanan böylesi baskı ve ayrımcı uygulamaları kesinlikle kabul etmemekteyiz. Kadın emeğinin görmezden gelinmesi ve sömürülmesine karşı mücadele verirken, Yakın Doğu gibi kurumların kadınları hamile kalınca işten durdurmasına göz yumacak değiliz.”

Açıklamada, iddia edilen uygulamanın uluslararası sözleşmelere, insan haklarına ve İş Yasası'na aykırı olduğu kaydedilerek devlet ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı göreve davet edildi.

Ortak açıklamada, özellikle özel sektörde sendikalaşmanın olmamasının kadın emeğinin iki kez daha fazla sömürülmesine yol açtığı görüşü dile getirildi.

“Hamile bir kadının; iş performansı düşecek, verimli çalışamayacak iddiası ile adeta ceza verilerek istifaya zorlanıyor olması, ne kadar geri bir zihniyetle karşı karşıya olduğumuzun kanıtıdır” denilen açıklamada, Kamu Görevlileri Yasası ve İş Yasası’nda, hamile kadınları ve çocuk sahibi olan ebeveynleri gözeten düzenlemeler yapılıp derhal uygulamaya geçirmek gerektiği vurgulandı.