Önceki gün, Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur’un “İngilizler gibi dolandırılmalarını önlemeliyiz” şeklindeki açıklaması ses getirdi. RightmoveCyprus Temsilcisi Emlak Uzmanı JakupBzadek, Rusların da emlak satın almak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tercih ettiğini doğruladı. Bazı şirketlerin emlak almak için ülkeye gelen Rus müşterilerin araştırma yapmasını engellediğine işaret eden Bzadek, dolayısıyla fiyat araştırması yapamayan yabancılara, kıymetinin üzerinde fiyatlarla ev satıldığına dikkati çekti. Bzadek, “Bu kişilere fiyat araştırma yapma seçeneği de bırakılmıyor. Otobüse bindiriliyorlar, turlattırılıyorlar” dedi. 

“İNŞAAT BİTMEDEN PARASINI ALIYORLAR”…

JakupBzadek, inşaat bitmeden ve parası alınarak ev satın alındığını da belirterek, şu uyarılarda buldu: “Daha da önemlisi müşteriden inşaat bitmeden ve kıymetinin üzerinde parası alınıyor. Bu arada, bir avukata danışılmadan kontrat imzalatılarak taşınmaz mal satılıyor. Avukata danışılmadan imzalatılan kontratlar da çok karışık Bakıldığında satıcı ile alıcı arasında yapılan kontratlarda satılacak taşınmaz malın iki-üç el değiştirdiği bile görülebiliyor.. Dolayısıyla iyice araştırılmadan imzalatılan kontrat, daha sonra ev satın alan kişiyi de mağdur ediyor. Ev almadan önce çok iyi araştırılması gerekir.” 

“KKTC GÜNEY KIBRIS’TAN DAHA UCUZ 

Emlak piyasası ile ilgili bilgi veren RightmoveCyprus Temsilcisi Emlak Uzmanı JakupBzadek, yabancı ülke vatandaşlarının ve özellikle Rusların emlak almak için Kuzey Kıbrıs’ı tercih ettiklerini söyledi. Bazı yabancıların Kuzey Kıbrıs’ta sürekli kalmak için, bazılarının ise Kuzey Kıbrıs’ı Güney Kıbrıs’tan daha güvenli gördükleri için taşınmaz mal aldıklarını dile getiren Bzadek, emlak fiyatlarının Güney Kıbrıs’tan daha ucuz olduğunu vurguladı. JakupBzadek, bugün 1+1 veya 2+1 dairenin Rusya’dan daha ucuz olduğunu da belirtti. 

YANLIŞLIKLAR 

Emlak almak için Kuzey Kıbrıs’a gelen yabancı kişilere seçenek sağlanmadığına dikkati çeken Bzadek, “Bazı emlak şirketleri sadece kendi satmak istedikleri taşınmaz malları gösteriyor. Bu kişilere fiyat mukayese fırsatı verilmiyor” dedi. 
JakupBzadek, şu ifadeleri kullandı: 
“Rusya’da bir şirket müşterisini KKTC’deki emlak şirketine yönlendiriyor. İşte yanlışlık burada başlıyor. Gelenlerin çoğuna fiyatları kontrol edebilmek için seçenek tanınmıyor. Emlak şirketi sadece kendi istediği taşınmaz malları gösteriyor. Başka inşaatları göstermiyor. Bazı firmalar da ülkeye gelmeden, evini görmeyen kişilerden paralarını alıyor. Ev kaç metrekare, kaç oda v.s gibi hakikatleri öğrenmeleri engelleniyor. Bu nedenle de aldıkları evlere kıymetinden çok üstünde para ödüyorlar.Bazı şirketler de kredi veriyor. Ve söz konusu şirketler kendileri kredi verdiği için kıymetinin üzerinde evleri satıyorlar. Yatırımcı da ilk günden bu şekilde zarara uğramış oluyor.” 

“MAKETE PARA ÖDÜYOR” 

Kuzey Kıbrıs’a gelmeden sadece gördükleri maket üzerinde taşınmaz malı beğenenlerin paralarını ödediklerini savunan Bzadek, ancak bu kişilerin Kıbrıs’a geldikten sonra evlerinin ya başlanmadığını veya yarım inşaat halinde gördüklerini kaydederek, “Bu normal değil. Bazı inşaat şirketleri bitmemiş ve yarım inşaat halindeki evler için para alıyor. Bu bir risk oluşturuyor” dedi. 

“KONTRAT YAPILMALI” 

Genellikle bir satıcının daha para almadan müşteri ile anlaşıp kontrat yaptığını ve kontratı yaparken de küçük bir miktar kaparo aldığını kaydeden RightmoveCyprus Temsilcisi Emlak Uzmanı JakupBzadek, yapılan kontratın alıcının avukatı tarafından uygun bulunmaması halinde kaporanın alıcıya geri ödendiğini, bunun da doğru bir yaklaşım olduğunu söyledi. 
Ancak, kontratın avukat tarafından uygun bulunmadan imzalanması halinde taşınmaz malı alacak olan şahsın hem kaporasını kaybettiğini, hem de kontratta yazılan bütün şartları kabul ederek, büyük bir zarara uğrayabileceğine dikkati çekti. 
Bzadek, bazı kontratlarda satılacak olan evin üç el değiştirildiğinin görülebildiğini de dile getirdi.JakupBzadek şöyle dedi: 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR 

“Bakıldığında satıcı ile alıcı arasında yapılan kontratta satılacak evin üç el değiştirdiği bile görülebiliyor. Dolayısıyla yapılan kontratlarda alıcı ile imzalanan ve parası tamam alınan ve bitmeyen inşaat için yapılan kontrat ve parası peşin alınan kontrat karmaşık hale gelebiliyor. Mal 2-3 el değiştikten sonra alıcıya geliyor. Kısacası daha önceden kontrat avukatlara danışılarak imzalanmalı.Ev almadan önce çok iyi araştırılması gerekir. Bununla ilgili uzman kişilerden görüş almaları gerekir.”