Suna Erdem

Güney Kıbrıs’tan ülkemize 17 aylık bebeği ile yasa dışı yollarla geçerek askeri yasak bölgeyi ihlal eden ve yargılanarak 7 bin TL para cezasına mahkûm edilen Rus kadın Svetlana Bezpiatalia, ihraç edilmeyi beklerken yeniden tutuklandı. 17 aylık bebeğin biyolojik annesi olduğu iddia edilen Rus iş kadını Olga Mirimskaya’nın oğlunun, Svetlana’nın kendisi ve bebek adına sahte pasaport düzenlediği iddiası ile Gazimağusa Polis Müdürlüğü’ne yaptığı şikâyet sonucu yeniden mahkeme huzuruna çıkarılarak aleyhinde 3 gün tutukluluk emri temin edildi. Öte yandan 50 yaşını aşan Olga Mirimskaya’nın kendisinden oldukça genç Nikolai Smirnov ile evlendikten sonra bebek sahibi olmak istediği ancak yumurtalarının elverişli olmamasından dolayı Smirnov’dan önceki eşinden olan kızından yumurta aldığı, kızının annesi için dönör olmayı kabul ettiği ileri sürüldü. Olga’nın anne değil büyükanne olduğu ileri sürülürken, Rus milyarderlerin KKTC’ye uzanan tüp bebek savaşının nasıl noktalanacağı merak ediliyor. 

POLİSE SAHTE PASAPORT İBRAZ ETTİ SUÇLAMASI 

Rus milyarder iş kadını Olga Mirimskaya’nın bebeğini kaçırdığı öne sürülen ve askeri yasak bölgeyi ihlal suçundan yargılandıktan sonra para cezası alan Svetlana Bezpiatalia yeniden tutuklandı.Polis, 27 Ekim 2016 tarihinde, Arkadiey Golubovicv isimli Rusya uyruklu şahsın Adli Şube’ye gelerek zanlının kendisine ve bebeğe ait olan Rusya ve Ukrayna pasaportlarının sahte olduğu yönünde şikayette bulunduğunu söyledi. Zanlının sahte olduğu iddia edilen 4 adet pasaportu, askeri yasak bölgeyi ihlal suçunu işlediği gün kendisini tespit eden polise ibraz ederek tedavüle sürdüğünü anlatan polis, pasaportların sahte olup olmadığının araştırılacağını söyledi. Polis, tahkikatın salimen yürütülmesine olanak sağlamak amacı ile zanlının 3 gün süre ile poliste tutuklu kalmasını talep etti. 

AVUKAT: “BİLGİSAYARLAR BOZUK MU”? 

Zanlı avukatı Ünver Bedevi ise tutukluluk talebine itiraz ederek tanık polis memuruna bazı sorular yönelterek iddialarda bulundu. Zanlı aleyhindeki tutukluluk talebinin hiçbir hukuki dayanağı bulunmadığını ve sadece süre uzatmaya yönelik bir tutum olduğunu iddia eden Bedevi, zanlının “ne idüğü belirsiz” olarak tanımladığı bir kişi tarafından şikâyeti üzerine tutuklanmasına şiddetle itiraz ettiğini dile getirdi. Sahte olduğu iddia edilen pasaportlar üzerinde birçok Avrupa ülkesindeki havalimanlarının mührü olduğunu da savunan Bedevi, “Avrupa’daki bilgisayarlar pasaportun sahte olduğunu anlamadı da siz mi sahte olduğunu anladınız” şeklinde konuştu. 

İNTERPOL ARAMASI İPTAL 

Rus Ombudsmanının, Rum Ombudsmanına yazmış olduğu bir mektup olduğunu iddia eden Bedevi, konu mektupta Rus Ombudsman tarafından pasaportların kesinlikle sahte olmadığını belirttiğini ileri sürerek polisin o yönde bir tahkikat yapmadığını savundu. Bedevi ayrıca Rusya’da verilen bir mahkeme kararı olduğunu, ancak o kararın daha sonra iptal edildiğini ve İnterpol’ün kırmızı bültenle aramasının iptal edildiğini savundu. 

BEBEĞİ İLE BERABER KALACAK 

Huzurundaki şahadet ve zanlı avukatının beyanlarını değerlendiren Yargıç Hazal Hacımulla, huzurunda bir suçun işlenmiş olabileceğine yönelik makul bir şahadet sunulduğuna dikkat çekerek, soruşturmanın salimen yürütülmesi açısından zanlının 3 gün süre ile poliste tutuklu kalmasına emir verdi. Yargıç Hazal Hacımulla, ayrıca Sosyal Hizmetler Dairesi görevlisinin de görüşünü işaret ederek, zanlının bu 3 günlük tutukluluk süresi boyunca 17 aylık bebeğinin yanında bulundurulmasına emir verdi. 

ŞİKÂYET EDİLDİ, YENİ BİR SORUŞTURMA BAŞLATILDI 

Bu arada, 21 Ekim’de sınırı ihlal suçundan tutuklanan ve soruşturma amaçlı 5 gün polis hücresinde kaldıktan sonra önceki gün yargılanan sanık para cezasına çarptırıldı. Poliste tutuklu bulunduğu süre içerisinde sanığın kimlik bilgileri için ibraz ettiği belgelerle ilgili bir araştırma yapılmadı. Çünkü, sanığın KKTC sınırları içerisinde işlediği suç sınırı ihlal etme suçuydu. Bu nedenle polis sadece bu yönde soruşturma yaptı. Askeri Mahkemede önceki gün gerçekleştirilen yargılama sonrası para cezasına çarptırılan sanığın bugün ihraç edilmesi bekleniyordu. Ancak önceki gün akşam saatlerinde çocuğun annesi olduğunu öne süren Olga Mirimskaya’nın ilk evliliğinden olan oğlu ortaya çıktı ve hem sanığın hem de bebeğin seyahat belgelerinin sahte olduğunu öne sürdü. Bu iddia üzerine polis, Svetlana hakkında yeni bir soruşturma başlattı. Gerekçe olarak ise “Polise sahte belge ibraz” etti suçlaması oldu. 

KİMLER DEVREDE 

Belgelerin sahte olup olmadığı ile ilgili araştırma yapılırken, Star Kıbrıs’a konuşan Ünver Bedevi, Svetlana Bezpiatalia’ın sınırı ihlal ederek bir suç işlediğini, bu suçtan yargılandığını ve para cezasına çarptırıldığını söyledi. Bedevi, can tehlikesi nedeni ile kaçak yollardan KKTC’ye geçen müvekkilinin öngörülen cezayı ödediğini ifade ederek, “Neden ve kimin baskısı ile bu kadın ısrarla suç yaratmaya çalışarak burada tutulmaya çalışılmaktadır” dedi. Pasaportların sahte olup olmadığının anlaşılmasının kolay olduğunu, elçiliklerle irtibata geçilerek bunun hemen ortaya çıkarılabileceğini kaydeden Bedevi, sahte olduğu öne sürülen belgelerin daha önce diğer ülkelerde kullanıldığını ifade ederek, “Kimse fark etmedi sahte olduğunu da biz mi fark ettik. Çünkü o belgeler sahte değildir” dedi. 

OLGA ANNE DEĞİL BÜYÜKANNE Mİ? 

Öte yandan taşıcıyı annelik yaptığı Milyarder Rus iş kadını Olga Mirimskaya’nın bebeğini kaçırdığı öne sürülen Svetlana’nın çocuğun kendisine olduğuna dair ısrarı sürerken, yeni bir iddia daha ortaya çıktı. 50 yaşını aşan Olga Mirimskaya’nın kendisinden oldukça genç Nikolai Smirnov ile evlendikten sonra bebek sahibi olmak istediği ancak yumurtalarının elverişli olmamasından dolayı Smirnov’dan önceki eşinden olan kızından yumurta aldığı, aslında kızının kendisi için dönör olmayı kabul ettiği ileri sürüldü. Olga’nın anne değil büyükanne olduğu ileri sürülürken, Rus milyarderlerin KKTC’ye uzanan tüp bebek savaşının nasıl noktalanacağı merak ediliyor.