Suna Erden

KKTC’de, doğuma yakın bebekleri ameliyatla aldıkları ve bu işten yüklü miktarda para aldıkları savunulan doktor, hemşire, anestezi uzmanından oluşan ekibin Türkiye bağlantılarının olduğu öne sürüldü 

Aldıkları bir ihbar üzerine önceki gün Girne’de faaliyet gösteren Ada Hospital isimli Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi’ne operasyon düzenleyen ve yasa dışı ameliyatlarla alınmış biri 7 aylık bebek ile 4 fetüs bulan polis, operasyon kapsamında Ada Hospital’ın işletmecileri ve çalışanlarından olan 8 kişiyi tutukladı. Tutuklanan Ada Hospital Direktörü Dr. Mehmet Tunçbilek, eşi Tüp Bebek Uzmanı Dr. Verda Tunçbilek’in yasa dışı kürtajlardan gelir elde ettikleri öne sürüldü. 

Ada Hospital çalışanları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Fahri Karagözlü, Ebe Ayşegül İşbilir, Milletvekili Ergün Serdaroğlu’nun eşi Anastezi Uzmanı Dr. Rasıha Serdaroğlu ve emekli hemşire Taner Okburan’ın yasa dışı operasyonları yaptıkları iddia edildi. Hastanede şoför olarak çalışan Aziz Doğgün, Hasta Danışmanı Cemaliye Ölmez’in de yasa dışı yollarla alınan fetüsleri gömdükleri savunulurken, bulunan ceninlerin annelerinin Türkiye’den geldiği, KKTC’de kürtaj olduğu iddia edildi. 

TALİMATLA GÖMDÜLER 

Hasta randevularını Cemaliye Ölmez’ın ayarladığı, Aziz Doğgün’ün ise hastaları havaalanından aldığı ve işlemler bittikten sonra geri götürdüğü öğrenildi. Yasa dışı işlemlerin ardından fetüslerin Ada Hospital sorumlularının talimatı ile Aziz Doğgün ile Cemaliye Ölmez tarafından boş arazilere ve ormanlık alanlara gömüldüğü ileri sürüldü. Operasyonda şimdilik 5 cenin bulunurken, bu sayının artacağı, yeni tutuklamalar yapılacağı öğrenildi. 

POLİS, “İKİSİ GÖMDÜ” 

Operasyonda tutuklanan zanlılar dün Girne’de mahkemeye çıkarıldı. Polis zanlılar Cemaliye Ölmez ve Aziz Dağgün hakkında şu iddiaları aktardı: “Cemaliye Ölmez ve Aziz Dağgün, 2013-2016 yılları arasında Girne’de Ada Hospital isimli hastanede ameliyatla alınan yasal sınır olan on haftadan büyük fetüsleri, Hz. Ömer Türbesi ve Zeyko Yağ Fabrikası’nın bulunduğu bölgede ağaçlık ormana gömdü. Yapılan ilk sorgulamada zanlıları işlemiş oldukları suçu itiraf ederek polise açık ifade verdi. Zanlı Cemaliye Ölmez ve Aziz Doğgün’ün cep telefonları inceleme altına alındı. Zanlılar gömme işlemini bitirdikten sonra hastane yetkililerine bilgi verdi.” 

EKİP AMELİYATLARI YAPTI, PARALARI KAPTI 

Polis, yaptıkları araştırmada Dr. Mehmet Ali Tunçbilek ve Dr. Verda Özkent Tunçbilek’in “Kürtaj”ın hastanelerinde yapılmasına göz yumduklarını ve bundan gelir elde ettiklerini söyledi. 

Polis, Dr. Fahri Karagözlü, Anastezi uzmanı Rasiha Serdaroğlu, hemşire Taner Okburan ve Ebe Ayşegül İşbilen’in de yasal sınır olan on haftadan büyük gebelikleri operasyonla sonlandırdıklarını ifade etti. Polis, başlatılan soruşturmanın çok ciddi olduğunu belirterek, zanlıların soruşturma amaçlı 3’er gün daha poliste tutuklu kalması talebinde bulundu. Girne Kaza Mahkemesi, zanlıların 3 gün süre ile poliste tutuklu kalmalarına karar verdi. 

İKİSİ HASTANEDE 

Ancak zanlılar Rasiha Serdaroğlu ile Fahri Karagözlü’nün sağlık sorunları nedeni ile Girne Akçiçek Hastanesi’ne kaldırıldıkları ve orada polis gözetiminde tutuldukları belirtildi. 

RAPOR SONUCU SORUŞTURMADA ETKİLİ OLACAK 

Öte yandan Hz. Ömer Türbesi ve Zeyko Yağ Fabrikası’nın bulunduğu bölgede arazide gömülü bulunarak Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi morguna gönderilen fetüsler, kemik parçaları ve biri 7 aylık bebek cesedi ile ilgili ilk inceleme yapıldı. 

Adli Tıp Uzmanı Dr.İdris Deniz tarafından yapılan incelemede, fetüslerin yasal sınır olan 10 haftalıktan daha büyük olduğu belirlendi. Ancak kesin sonuç, DNA analizi, yaş tespiti için örneklerin İstanbul’a gönderileceği öğrenildi. Türkiye’den gelecek rapor ışığında soruşturmanın seyrinin değişeceği, zanlılara “adam öldürme” suçu getirilebileceği belirtildi. 

ANNELER TÜRKİYE’DE 

Yasa dışı hamilelik sonlandırdıkları gerekçesi ile tutuklanan doktorların polise verdikleri ifadede suçlamaları kabul etmedikleri, çocukların düşük yolu ile kaybedildiğini ve annelerinin Türkiye’den gelen kişiler olduğunu öne sürerken, gerçekleştirilen operasyonların kayıtlarının tutulmadığı öğrenildi. 

YASA NE DİYOR 

KKTC’deki yasalara göre, hamilelikte 10. haftaya kadar kürtaj yapılabiliyor. Kişi 18 yaşını doldurmuş ise kendi rızasıyla, doldurmamış ise vasisinin isteği ile istenmeyen gebeliği sonlandırabiliyor. 10 haftayı aşan hamileliklerde ise eğer anne için risk oluşturuyorsa iki uzman doktorun vereceği rapor ışığında hamilelik sonlandırılabiliyor. Ancak tüm işlemlerin mutlaka kayıt altına alınması gerekiyor. Kürtaj veya ameliyatla alınan fetüsler, eğer aile istiyorsa aileye, eğer istemiyorsa belediyeye veriliyor. Belediye de defin işlemlerini gerçekleştiriyor. 

ONLAR NE YAPTI 

Operasyonla gün ışığına çıkarılan olayda sonlandırılan hamileliklerle ilgili kayıt bulunmuyor. Operasyonlar 10 haftayı aşan bebeklere yapıldığı ve kayıt tutulmadığı için yasal prosedür yerine fetüs ve bebekler gizlice ormanlık ve boş arazilere gömüldü. Burada doktorlar kadar hamileliğin sonlandırılmasını talep edenlerin de suçu bulunuyor. 

3 İLE 14 YILA KADAR HAPSİ VAR 

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Asbaşkanı Dr. Sonuç Büyük, meydana çıkan olayın son derece üzücü olduğunu, olayla ilgili polis soruşturmasının sürdüğünü ifade ederek, Denetleme Kurulu ve Özel Sağlık Değerlendirme Kurulu’nun olaya el attığını belirtti. 

Büyük, yasa dışı yöntemlere başvurdukları öne sürülen kişilerin mahkeme tarafından suçlu bulunması halinde Onur Kurulu’na da sevk edileceğini, cezalarının ya meslekten geçici, ya da tamamen men edilmek olduğunu dile getirdi. Dr. Sonuç Büyük, suçun cezai yaptırımının ise 3 ile 14 yıla kadar varan hapis cezası öngördüğünü açıkladı. Büyük, ayrıca doktorlar kadar hamileliğin sonlandırılmasını talep edenlerin de suçlu olduğunu vurguladı. 

ADA HOSPİTAL ŞİMDİLİK KAPATILDI 

Sonuç Büyük, Özel Sağlık Değerlendirme Kurulu’nda dün yaptıkları değerlendirme sonucunda Ada Hospital’ın polis soruşturması bitinceye kadar 3 ay kapatılması yönünde karar üretildiğini belirtti. 

OPERASYONDA TÜRKİYE BACAĞI 

Öte yandan Türkiye’de de 10 haftayı aşkın bebeklerin kürtajına yasak getirilirken, KKTC’de yasa dışı yollarla kürtaj ve ameliyatla hamilelik sonlandırılmasının daha kolay olması nedeni ile bir kürtaj pazarı oluştuğu öne sürüldü. Yasal sınırı aşan ve istenmeyen hamileliklerde kişileri turizm turları ile KKTC’ye getiren bir organize şebekenin olduğu, bu şebeke ile KKTC’deki bağlantılarının ortak çalıştığı iddia edildi. 

KKTC’de önceki gün başlatılan operasyonun bir bacağının da Türkiye’de olduğu, TC Organize Suçlarla Mücadele Birimi’nin de KKTC yetkilileri ile temasa geçtikleri öne sürüldü.