Hüseyin ÇİÇEK

Evrak sahteleme suçundan daha önce 1 yıl hapse mahkum edilmesine rağmen, yine kimlik sahteleyip kanunsuz olarak KKTC’ye giren Ahmet Seviner isimli sanık, dün Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı.

Kararı okuyan Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme Heyeti üyelerinden Kıdemli Yargıç Çiğdem Güzeler, İddia Makamının mahkemeye aktardığı olgulara özet ile değindi. 

Sanık Ahmet Seviner’in, Ali Bitmezoğlu’na ait nüfus cüzdanını sahteleyerek 28 Ağustos 2014 tarihinde Gazimağusa Limanından kanunsuz bir şekilde KKTC’ye girdiğini söyleyen Güzeler, 19 Ekim 2014 tarihinde sanığın tespit edilerek tutuklandığını söyledi. Sanığın 2004 yılında benzer suç  işleyerek 2008 yılında 1 yıl hapse mahkum edildiğini ve akabinde sınır dışı edildiğini söyleyen Güzeler, sanık avukatının kendilerine yaptığı savunmada, sanığın  SOS çocuk yurdunda kalan ve 6 yıldan beri görmediği kızını görmek için bu suçu işlediğini söylediğini belirtti.

10 yıla kadar hapislik öngörür

Sanığı gerek kendi beyanı gerekse İddia Makamının mahkemeye aktardığı olgular ışığında suçlu bulup mahkum ettiklerini söyleyen Güzeler, yasa koyucunun konu suçlara 10 yıla kadar hapislik cezası öngördüğünü,  bununda suçun ciddiyetini ve vahametini ortaya koyduğunu dile getirdi. Kimsenin evrak sahtelemeye, tedavüle sürmeye, sahte davranış ile kayıt temin etmeye ve KKTC’ye kanunsuz olarak girmeye hakkının bulunmadığını vurgulayan Güzeler, artış gösteren bu tür suçlara caydırıcı ve ibret verici cezalar verilmesinin gerekli olduğunu savundu. 

Benzer sabıkası vardı…

Sanığın benzer sabıkası olmasını da göz önünde bulundurduktan sonra sanığa hapislik dışında bir ceza verilmesinin mümkün olamayacağı yönünde karara vardıklarını belirten Güzeler, sanığın mahkemeden özür dilemesini, pişman olmasını ve suçunu kabul ederek adaletin erken tecellisine katkıda bulunmasını hafifletici nedenler olarak değerlendirdikten sonra sanığı 3 yıl hapse mahkum ettiklerini açıkladı. Sanık Ahmet Seviner alt mahkemede 20 Ekim 2014 tarihinde çıkarıldığı teminat duruşmasında, “çocuğun SOS’te kalıyor, beni gönderseniz de yine geleceğim” demişti.