Ayvalık'ta mahalle içindeki ilk pansiyonu açarak 25 yıl turizme hizmet veren ilçenin ilk turizmcisi Hayrünnisa Beliz Soysal Vander Velde, bedenini kadavra olarak bağışladı. Fethiye Mahallesi'nde yaşayan 65 yaşındaki Velde, Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı'na 14 Ekim 2015 tarihinde başvuru yaptı. Kadavra bağış broşürünü doldurup gönderen Velde'ye, işlemin onaylandığına dair Kadavra Bağış belgesi 24 Kasım 2015'te gönderildi.

"ALTIN DEĞERİNDESİNİZ' DEDİLER, ÇOK DUYGULANDIM"

"Üniversite okuyamadığımdan benim için eğitim, bilim çok önemli" diyen Velde, öğrencilerin daha iyi eğitim alması, iyi bilimadamlarının yetişmesi ve beyin göçünün önlenmesi için kadavra bağışı kararı aldığını anlattı. "Eğitim, bilim çok önemli. Benden sonraki nesillerin daha sağlıklı yaşaması için böyle bir bağış yaptım" diyen Velde, şöyle konuştu:

"Sorumlu Albay Necdet Kocabıyık, ‘Biz araştırma yapmak, doktorlarımızı eğitmek için kimsesizlerden bu nedenle faydalanmak istiyorduk, siz bizim için altın değerindesiniz. Sizden önce hiç böyle bir başvuru olmadı' dedi. Hatta sonra arayıp 'Siz bize uğurlu geldiniz, Konya'dan karı-koca ve Ankara'dan bir kadavra bağışı aldık' deyince, bu yaşadıklarımla ne kadar doğru ve önemli bir karar verdiğimi anladım."

Kadavra bağışı için çocukları veya yakınlarından izin alınması gerektiğini belirten Velde, çocuklarına kararını bildirince "Gene çılgınlık yapmışsın" diyerek önce olumlu yaklaşmadıklarını, arkadaşlarının da "Büyük cesaret" diye desteklediklerini söyledi.

Beden kadavra olunca ilk 6 ay ilaçlanıp bekletiliyor. Bu süreden sonra tıp öğrencilerine beden üzerinde ders veriliyor ve kadavra 10 yıl eğitim çalışmalarında kullanıldıktan sonra defnediliyor.