Barolar Birliği Başkanı Avukat Ünver Bedevi, Denetimli Serbestlik Yasası’nın bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

Bedevi, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla bugün Barolar Birliği binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısında Lefkoşa Mahalli Baro Başkanı Avukat Arzu İzveren, Güzelyurt Mahalli Baro Başkanı Avukat Zehra Delibaş, Baro Konseyi Üyesi Barolar Birliği Mali Sekreteri Avukat Salih Irkad, Baro Konseyi Üyesi Barolar Birliği Genel Sekreteri Avukat Buğra Akter, Baro Konseyi Üyesi Avukat İbrahim Ücran ve Baro Konseyi Üyesi Avukat Şifa Kırmızıgil de hazır bulundu.

Bedevi yaptığı konuşmada basın toplantısını hem 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla, hem de gündemi meşgul eden sıkıntıları dile getirmek için düzenlediklerini söyledi.

Barolar Birliği olarak sosyal sorumluluk projeleri de yürüttüklerini dile getiren Bedevi, bu kapsamda, bu akşam 18.30’da avukatlardan oluşan bir grubun, ihtiyaçlı çocuklar yararına Arasta’da konser verecekleri bilgisini de verdi.

“DENETİMLİ SERBESTLİK YASASI BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇMELİ”

Son zamanlarda gündemde olan Denetimli Serbestlik Yasası’na değinen Bedevi, Barolar Birliği olarak bu yasaya destek verdiklerini anlattı.

Bedevi, Denetimli Serbestlik Yasası’nın hükümet krizine takılmaması ve bir an önce hayata geçmesi temennisinde bulundu.

“İFADELER KAYIT ALTINDA ALINMALI”

Polis şiddeti ve işkenceye karşı olduklarını dile getiren Bedevi, bunun önüne geçmek için yasal değişikliğe gidilmesi gerektiğini anlattı.

Bedevi, ifade alınırken kayıt yapılması ve sanığın avukatının da odada bulunması şartı getirilmesi gerektiğini anlattı.

“GÜVENLİKLE İLGİLİ YASALAR BAZI TEHLİKELER GETİREBİLİR”

Güvenlik konusunda Bakanlar Kurulu’ndan geçen 7 yasa tasarısına değinen Bedevi, bu yasaların bazı tehlikeleri de beraberinde getireceğini kaydetti.

Türkiye’de yaşanan sorunlardan ders çıkarılması gerektiğini anlatan Bedevi, yasa tasarılarında dinlemeyle ilgili uygulamaların özel hayatın gizliliğiyle ilgili sakıncalar yaratabileceğini anlattı.

“EKONOMİK PROTOKOL’DE YARGIYA YER VERİLMESİNE ANLAM VEREMEDİM”

Ekonomik Protokol’de yargının ele alınmasına anlam veremediğini ifade eden Bedevi, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının önemine vurgu yaptı.

Bedevi, bu konuda oldukça hassas olduklarını ve yargı bağımsızlığı için sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydetti.

Enver Bedevi, başta mali kaynak yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar olmak üzere yargıda pek çok sorun yaşandığını ancak Türkiye’deki olumsuzlukların KKTC’ye taşınmasının bunun çözümüne katkı koymayacağını anlattı.

“BARO SINAVLARI GELİŞMİŞ ÜLKE STANDARTLARINA YAKLAŞTIRILACAK”

Ülkeye açılan hukuk fakülteleri dolayısıyla hukuk mezunu sayısının hızla arttığını ifade eden Bedevi, bu durumun kısa süre içinde kalite sorunu yaratacağını belirtti.

Bedevi bu durumun önüne geçmek için baro sınavlarını gelişmiş ülkelerdeki standartlara yaklaştırmak için çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

“HÜKÜM KADAR İCRA DA ÖNEMLİ”

Tebliğ, icra ve mazbata işlemlerinde ciddi sorunlar yaşandığına vurgu yapan Bedevi, hüküm kadar o hükmün icrasının da önemli olduğunu anlattı.

Bedevi bu konudaki sorunların çözülmesi için gereken adımların atılmasını istedi.