Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Avukat Ünver V. Bedevi, polis, savcılık ve mahkemelerin ciddi trafik meselelerini sonuna kadar takip etmesi, etkin ve caydırıcı cezalar uygulanması ve gerekli yasal değişikliklerin de bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Bedevi trafik kazaları konusunda yaptığı yazılı açıklamada, “Bu toplum ve bireyleri için kelle koltukta ve tesadüflere bağlı bir yaşam biçimi ve trafik düzeninin kabul edilemeyeceğini tüm bireylerin, kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin haykırması gerekir. Baro bu konularda üzerine düşeni, elinden geleni, maddi-manevi-hukuki desteği koymaya da hazır ve isteklidir” ifadelerine yer verdi.

Bedevi, ülkedeki altyapı, düzen, eğitim, denetim, sorumluluk ve müeyyide eksiklerinin artık son bulması gerektiğini belirtti.

“SORUMLULAR HESAP VERMELİ”

Bedevi, dün meydana gelen trafik kazası ve daha önce meydana gelmiş, yaralanmalara, sakatlıklara ve ölümlere yol açan trafik kazalarının yürekleri dağladığını kaydetti.

Bu kazaların kader olmadığı, alınabilecek ve alınması gereken önlemler olduğu ve sorumluların da hesap vermesi gerektiğinin idrak edilmesi gerektiğini belirten Bedevi, politikacıların, hükümetlerin, devlet yetkililerinin bu tür olaylarda siyasi sorumluluklarına ilaveten sair hukuki ve cezai anlamındaki sorumluluklarının da üzerine gidilmesini istedi.

Bedevi açıklamasında bazı önerilerde de bulundu. Yollarda polis varlığı ve kontrolünün  şart olduğuna değinen Bedevi, polisin bunu yapmamasının bir eksiklik ve kusur olarak teşhis edilmesi gerektiğini belirtti.

Bedevi şöyle devam etti:

“Yollar gerektiği gibi düzenlenmeli, altyapı sorunları çözülmelidir. Özellikle şehirlerarası anayollara giriş-çıkışlar azaltılmalı ve güvenli olacak şekilde düzenlenmelidir. Bariyerler tamamlanmalı, gerekli yerlere kasisler konmalı, ışıklandırma sağlanmalı, levhalar yerleştirilmelidir. Uygun yerlere trafik akışını düzenleyecek trafik ışıkları konmalıdır. Ölüm tuzağı teşkil eden çemberler kaldırılmalı veya düzenlenmeli ve buralara uyarı levhaları ile ışıklandırma yerleştirilmelidir. Uzmanlardan ve yurt dışı örneklerden faydalanılmalı, en basiti Rum kesimindeki durum ve uygulamalardan feyiz alınmalıdır”

“KAMYON VE AĞIR TAŞITLAR DENETLENMELİ”

Özellikle kamyonlar, ağır taşıtlar ve şoförlerinin esaslı denetim ve eğitime tabi tutulması gerektiğine işaret eden Bedevi, “Bu araçlar belli yollara en azından belli saatlerde girememeli ve bu da denetlenip cezalandırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Bedevi, “Mali kaynak eksikliği veya personel eksikliği gibi izahat veya savunmalar geçersizdir, ayıptır. Bir yönetim, özellikle devlet iddiasındaki bir yönetim, yapması gerekip de yapmadığı veya yapamadığı şeylerin sorumluluğunu taşımalı, cezasını da çekmelidir. Saat uygulaması düzeltilmeli ve/veya mesai/okul saatleri buna göre düzenlenmelidir” ifadesine yer verdi.

“CAYDIRICI CEZALAR ÇIKMALI”

Polis, savcılık ve mahkemelerin ciddi trafik meselelerini sonuna kadar takip etmesi, etkin ve caydırıcı cezalar çıkması gerektiğine dikkat çeken Bedevi, gerekli yasal değişikliklerin de bir an evvel hayata geçirilmesini istedi.

Bedevi açıklamasında, “Bu toplum ve bireyleri için kelle koltukta ve tesadüflere bağlı bir yaşam biçimi ve trafik düzeninin kabul edilemeyeceğini tüm bireylerin, kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin haykırması gerekir. Baro bu konularda üzerine düşeni, elinden geleni, maddi-manevi-hukuki desteği koymaya da hazır ve isteklidir” ifadelerine yer verdi.

Bedevi, ülkedeki altyapı, düzen, eğitim, denetim, sorumluluk ve müeyyide eksiklerinin artık son bulması gerektiğini belirtti.