Hakan Yıldırım

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yaşayan yabancılara yönelik uygulanmasına başlanan  Beyaz Kimlik, istenilen düzeyde kabul görmedi.

Cumhuriyet Meclisi’nde uzun bir hazırlık döneminden sonra yasalaşan ve geçtiğimiz günlerde verilmeye başlanan Beyaz Kimlik başvurularının hemen hemen yok denecek sayıda olduğu ileri sürüldü.

Ülke genelinde 10 bin insanın faydalanması beklenen, bunun içinde ilk etapta 2 bin TL olarak açıklanan harç ücretinin, yapılan şikayetler dikkate alınarak bin TL’ye düşürülmesi de Beyaz Kimlik başvurularını hareketlendirmedi.

Ülkede 6 yıl kesintisiz ikamet eden vatandaşlara verilecek olan Beyaz Kimlik’ten yararlanacak olan vatandaşlar, uygulamanın bir ötekileştirme olduğunu savunuyor.

Diyalog’un konu hakkında görüşüne başvurduğu vatandaşlar,  bu durumun ayrımcılık ve ötekileştirme olduğunu ve normal KKTC kimliği almak istediklerini aktardı.

KKTC’de faaliyet gösteren ve Türkiye kökenli vatandaşların üye oldukları derneklerin yöneticileri de Beyaz Kimlik uygulamasını eleştirdi. Kimliğin, beyazının, sarsının olmayacağını aktaran dernek yöneticileri, uygulamanın var olan vatandaşlık sorununa destek değil köstek olduğunu savundu. 

Zaroğlu: Kimliğin beyazı sarısı olmaz

Hataylılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Bertan Zaroğlu, “Beyaz kimlik, kırmızı kimlik, sarı kimlik, bunlar çok ayıp şeyler... Üzerimizde oynan oyunları artık görmek zorundayız. 3 yıl önce insanlar bu ülkeden göç edecek dediğimiz zaman, bize inanmayanlar şimdi “gidenler keşke geri gelseler” diyorlar. Bizim sözümüz dinlenmedi. Biz, “herkes vatandaş olsun” demedik. “Hak eden vatandaş olsun” dedik. Biz bu oyunları biliyoruz. Bu uygulamanın çalışma izninden farkı ne? Birileri bunu da açıklasın” dedi

Aygün: Yasa sorunları çözmüyor…

Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Baki Aygün ise, ilgili yasanın vatandaşlık sorununu çözmeden çok uzak olduğunu savunarak şunları aktardı, “Bu ülkede hayat kurmaya gelen önemli sayıda insanımız var. Bu insanların büyük sorunları var. Bu çerçevede beyaz kimlik ile ilgili yasa hazırlandı. İlgili yasa bu insanlarımızın sorunlarını çözen bir yasa değil. Beyaz Kimlik ücretinde indirime gidildi ama temelde sorun bu değil. Burada yıllardır yaşayan insanların yaşam koşullarının düzeltilmesi gerekir. Bunların bir çoğunun çocukları burada. Bu insanların iş bulamaması durumda ülkeden ayrılması doğru değil.” 

Hak sahipleri ne dedi?

Mahmut Bayhan: Beyaz Kimlik ilk basamak. 6 senesi dolana veriyorlar. Bir nevi sınav. Bu uygulama yanlış. Herhangi bir ülkede 5 yılda verilen kimlik hakkı burada verilmiyor. Bence haksızlık. Vatandaşlık artık 5. sınıf oldu. Bahane çok ama icraat yok. Bu haksızlık.

Selahattin Yüksel: Beleşe de verseler almam. Çoluk çocuk buradayız. Beyaz kimlik ne? 20 senedir buradayım. Çoğu kişinin iş yeri var ama vatandaş değiller. Çocukların bile yarısı vatandaş, yarısı yok. Beyaz kimlik boş. Zaten çalışma iznimiz var. Dürüst olduktan sonra seni kimse atmaz. Vereceksen doğru dürüst kimlik ver. Oy kullanamam, bir şey yapamam. Nereye yarayacak bu kimlik?

Vahap Baysal: Beyaz Kimlik almayı reddediyorum. 20 senedir buradayım. Beyaz Kimliği ne yapacağım? Sigortalarım yatıyor. Benim ihtiyacım yok ki.

Hasan Hocaoğlu: Boşuna uğraştır. Normal kimlik versinler. Türkiye KKTC’lilere vatandaşlık veriyor. Biz neden vermiyoruz.  Hepimiz Türküz.

Ahmet Öz: Beyaz Kimliği ne yapacağız? Normal kimlik versinler. Daha mantıklı gelmez mi? Burası bizim vatanımız. 25 yıldır burada yaşıyorum. Beyaz Kimlik boşuna. 

Mehmet Kahraman: İstemiyorum Beyaz Kimlik. Ne beyaz istiyorum ne de KKTC kimliği. Hepsi yalan dolan. Eşime oturma izni almak zorundayım. Bu yasa çocuklarımı kapsamıyor. Para tuzağı bunlar. 

İbrahim Menis: Bu uygulama ikinci sınıf vatandaş muamelesinden başka bir şey değil.  Sırtımızdan geçiniyorlar. Hepsi para düzeni. Paranın da nereye gittiği belli değil. Suyu bile kullanamıyorlar.