Demokrat Parti Ulusal Güçler’den (DP UG) istifa eden Mağusa Milletvekili Ahmet Kâşif, Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu ve İskele Milletvekili Hamit Bakırcı bugün Ulusal Birlik Partisi’ne (UBP) geçiyor. Saat 11.00’de Sarayönü’ndeki UBP Genel Merkez Binası’na gidecek olan üç milletvekili UBP’ye geçecekler.

Erken genel seçimlerde 14 milletvekili çıkararak ana muhalefet partisi konumuna geçen UBP’ye daha önce DP UG’den istifa eden Zorlu Töre’nin de katılmasıyla UBP’nin meclisteki sandalye sayısı 15’e yükselmişti. Ahmet Kâşif, Ergün Serdaroğlu ve Hamit Bakırcı’yla UBP’nin meclisteki sandalye sayısı 18’e çıkıyor. Erken genel seçimlerde 12 sandalye elde eden DPUG’nin ise, önce Zorlu Töre, daha sonra da Kâşif, Serdaroğlu ve Bakırcı’nın istifasının ardından sandalye sayısı 8’e inmiş oldu. CTP BG’nin ise şu anda meclisteki milletvekili sayısı 21. Bu 21 milletvekilinden biri olan Girne Milletvekili Abbas Sınay, milletvekilliğinden istifa etmiş olmasına karşın, istifası Meclis Genel Kurulu tarafından kabul görmedi. Ancak Sınay hala, Genel Kurul toplantılarına katılmamayı sürdürüyor. TDP’nin ise Meclis’te 3 milletvekili bulunuyor.

Bugün gerçekleşecek katılımların ardından UBP’nin Meclisteki sayısını 18’e çıkarmasıyla geniş tabanlı bir hükümet formülü oluşturulması muhtemel gözüküyor.

İstifaların ardından

DP UG milletvekilleri Ahmet Kâşif, Ergün Serdaroğlu ve Hamit Bakırcı, 18 Kasım’da DP UG’ye istifalarını sunmuşlardı. Söz konusu vekiller, istifalarının ardından bağımsız kalacaklarını, ancak halkın seçtiği milletvekilleri olarak çalışmalarına devam edeceklerini belirtmişlerdi.

Hükümet ortağı DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş ise milletvekillerinin istifa sebeplerini “bakanlıktan alınmaları” olarak göstermiş, Kâşif ise istifa nedenini “parti içerisinde iletişimsizlik” olarak açıklamıştı. Üç milletvekilinin yeni bir parti oluşturacakları yönünde yorumlar ve tahminler yapılırken, kamuoyunda ağırlıklı olarak üç milletvekilinin eski partileri UBP’ye döneceklerine kesin gözüyle bakılıyordu.