Ceren Özbil

Bu belediyelerin bir bölümü devletten aldığı katkı payı ile ancak personel maaşını ödeyebilirken, bazıları ise personel maaşını bile ödeyemiyor.

Havadis’e konuşan belediye başkanları Belediyeler (Değişiklik) Yasası’nın kendileri için olan önemine dikkat çekti ve yasanın Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülüp bir an önce yürürlüğe girmesini istedi.

Yüzde 0.25 tartışması…

Kırsal kesimde hizmet veren belediyelerin başkanları tüm belediyelerin katkı payının yüzde 8.5’ten yüzde 9’a çıkarılıp, sadece hizmet verdiği nüfus 5 bin altında olan belediyelere yüzde 9.25 katkı verilmesini savunuyor. Belediye başkanlarına göre yüzde 0.25’lik katkının tüm belediyelere dağıtılması durumunda nüfusu 5 bin altında olan belediyelere gelecek katkı payı yarı yarıya düşecek.

Latif: Sadece maaş ödeye biliyoruz

Akdoğan Belediye Başkanı Ahmet Latif, Belediyeler (Değişiklik) Yasası’nın kırsal kesim belediyeleri için çok önemli olduğunu söyledi. Şu anda belediyelerin aldığı katkı payının ancak personel maaşlarını ödemeye yettiğini anlatan Latif şu şekilde konuştu:

“Devletin verdiği katkı payı ancak personel maaşlarını ödemeye yetiyor. Personelin Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımlarını yapamıyoruz. Zaten çok fazla yapılan istihdamlar vardır. Bu yasa ile çalışanların Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yarımları belediyelerin katkı payından kesilecektir ve bizimde istediğimiz budur.”

Barbaros: Gelir gider dengesini zor kuruyoruz

Akıncılar Belediye Başkanı Hasan Barbaros, belediyenin devletten aldığı katkı payının 18 bin TL olup personel giderinin yaklaşık 23 bin TL olduğunu açıkladı. Barbaros, gelir gider dengesini halktan aldıkları vergilerle sağlamaya çalıştıklarını belirterek, bir an önce Belediyeler Değişiklik Yasası’nın uygulamaya geçmesini beklediklerini anlattı.

Öncü: İnancım yok

İnönü Belediyesi Başkanı Ali Öncü, Belediyeler (Değişiklik) Yasası’nın geçeceğine dair bir inancı olmadığını belirtti ve 5 yıldır belediye başkanı olup 5 yıldır tartışılan bir konu olduğunu hatırlattı. Öncü, “5 yıldır aynı yasa konuşuluyor. Değişen bir şey yok. Değişeceğine de inanmıyorum. Bu olay Kıbrıs meselesine dönmüştür” dedi.

Orçan: Bu yasayı bekliyoruz

Tatlısu Belediyesi Başkanı Hayri Orçan, Belediyeler (Değişiklik) Yasası’nın kırsal kesim belediyeleri için çok önemli olduğunu söyledi. Orçan bu yasanın eski hükümetin geçirdiği kanun gücündeki kararname şeklinde olması gerektiğini kaydetti.

“Yüzde 0.25 bizim için çok önemli”

Orçan ayrıca bu yasada tartışılan belediyelerin katkı paylarının yüzde 8.52den yüzde 9’a çıkarılıp sadece hizmet verdiği nüfus 5 bin altında olan belediyelere yüzde 0.25 verilmesinin önemine işaret etti. Yüzde 0.25’in tüm belediyelere dağıtılması durumunda kırsal kesim belediyelerine gelecek katkı payının düşeceğini kaydeden Orçan, aksi halde kırsal kesim belediyelerinin mali çıkmazdan kurtulamayacağını ifade etti.

“1995’ten kalma yasayı kullanıyoruz”

Orçan 1995 yılından kalan ve o dönemin koşullarına göre hazırlanan Belediyeler Yasası’nı kullanmakta olduğumuzu hatırlattı ve yasanın günü koşullarına uygun hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan şu şekilde konuştu:

“Hala daha 1995 yılından kalan yasayı kullanıyoruz. Bu yasanın değişmesi gerekir. Birçok belediye ekonomik çıkmazdadır. Özellikle bu yasada yüzde 0.25 konusu kırsal kesim belediyeleri için çok önemlidir.”

Bayraktar: Bir an önce geçmelidir

Serdarlı Belediye Başkanı Salih Bayraktar, yasayla ilgili herkesin farklı bir şey söylediğini belirtti. Ancak yüzde 0.25’in nüfusu 5 bin altında olan belediyelere verilmesi konusunun kırsal kesim belediyeleri için son derece önemli olduğunu kaydeden Bayraktar, kırsal kesim belediyelerinin diğer belediyeler gibi liman, havaalanı gibi gelirleri olmadığını tek gelirlerinin devletten alınan katkı payı ve halktan alınan vergiler odluğunu söyledi.

“Hangisini ödeyeceğiz”

Yüzde 0.25’lik katkı payının tüm belediyelere dağıtılmasının nüfusu 5 bin altında olan belediyelere gelecek katkı payını neredeyse yarı yarıya düşüreceğini kaydeden Bayraktar, ayrıca bu yasada belediyelerin birikmiş borçlarının taksitlendirilmesinin de yer aldığını belirtti. Belediyelerin bir yandan mevcut ödemeleri yaparken diğer yandan geçmişe ait borçları ödeyemeyeceğini söyleyen Bayraktar bu nedenle yüzde 0.25’lik katkının önemine işaret etti.

Tülücü: Belediyelerin kapısına kilit vuracağız

Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü, Belediyeler (Değişiklik) Yasası’nın bir an önce Meclis’ten geçmesini beklediklerini anlattı. Tülücü, ayrıca yüzde 0.25’lik katkının da sadece nüfusu 5 bin altında olan belediyelere verilmesi gerektiğini savundu. Bu katkının nüfusu 5 bin altında olan belediyelere verilmemesi durumunda birçok belediyenin kapısına kilit vurmak zorunda kalacağını kaydeden Tülücü, birçok belediyenin mali çıkmazda olduğunu hatırlattı.

Işısal: Yasayı bekliyoruz

Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, bu yasanın belediyeler için çok önemli olduğunu belirtti ve birçok belediyenin mali yönden zor durumda olduğunu hatırlattı. Yüzde 0.25’lik katkının kırsal kesim belediyelerine verilmesi gerektiğin savunan Işısal şu şekilde konuştu:

“Birçok belediyenin mali açından zor durumda olduğu ortadadır. Belediyeler (Değişiklik) Yasası’nın bildiğim kadarıyla İçişleri Bakanlığı’ndan Cumhuriyet Meclisi’ne gönderilmesi bekleniyor. Umarım en kısa süre de yasa yürürlüğe girer.”