Duygu Alan

Kıb-Tek, Esentepe Belediyesi adına kayıtlı sayacın 1.3 milyon TL borcun ödenmediği gerekçesi ile borcun tahsili için mahkemeye başvurdu, mahkeme emri gereği Esentepe Belediyesi’nin devlet katkılarına ve Kooperatif Merkez Bankası’ndaki tüm mevduatlarına bu borçtan dolayı el konuldu.

Mali açıdan güç duruma düşen Esentepe Belediyesi yatırımlarına bir süre ara vermek zorunda kalırken çalışanlarının maaşlarını da ödeyemedi.

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Esentepe Belediyesi çalışanları adına mahkemenin Kıb-Tek lehine verdiği kararı bozması ve belediye çalışanlarının angarya çalıştırılmaması talebi ile Esentepe Belediyesi çalışanı adına dün yargıya başvurdu, tüm çalışanların maaşlarını alabilmesi için Girne Mahkemesi’nde ara emri dosyaladı.

Esentepe Belediyesi Başkanı Cemal Erdoğan da konuyu yargıya taşıma kararı aldı. Erdoğan, söz konusu mahkeme kararı nedeni ile belediyenin mali açıdan güç duruma düştüğünü ve çalışanlarının maaşlarını bile ödeyemediğini belirterek konu mahkeme kararının iptali için yargıya başvurduğunu kaydetti.

Olan çalışana oldu

Kıb-Tek’e olan borcu nedeni ile mahkemenin verdiği karar doğrultusunda Esentepe Belediyesi’nin devlet katkılarına ve Kooperatif Merkez Bankası’ndaki mevduatlarına el konulması, belediye çalışanlarını da olumsuz etkiledi.
Esentepe Belediyesi çalışanları Ocak, Şubat ve Mart ayı maaşlarını alamadı.

Yalınkaya: Yasa yok sayılamaz çalışan mağdur edilemez

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya,  5195 sayılı Belediyeler Yasası’nın 31’inci maddesi gereği belediyenin devletten gelen katkısına, malına, mülküne haciz konamayacağını belirterek, mahkemenin “Kıb-Tek lehine” verdiği kararı bozması ve belediye çalışanlarının angarya çalıştırılmaması talebi ile BES’in Esentepe Belediyesi çalışanı adına dün yargıya başvurduğunu kaydetti.

Yalınkaya, “Şuanda Esentepe Belediyesi’nin kasasında hiç para yok. Çalışanlar üç aydır ödenmiyor. BES, Esentepe Belediyesi çalışanları adına mahkemenin Kıb-Tek lehine verdiği kararı bozması ve belediye çalışanlarının angarya çalıştırılmaması talebi ile Esentepe Belediyesi çalışanı adına dün yargıya başvurdu.”

“Sayıştay ve Savcılığı göreve davet ediyoruz”

Mustafa Yalınkaya, açıklamasında KKTC’de belediyelerin yüzde 80’inin batık durumda olduğunu, belediye çalışanlarının ödenmeyen maaşlarından vergi kesilip devlet kasasına aktarıldığını öne sürdü, yeni kurulacak olan hükümetin bu sorunları süratle ele alıp çözmeleri konusunda talepleri olduğunu kaydetti.

Yalınkaya,  “Bu kurumlarda etkin denetim yapıp varsa bir usulsüzlük yargıya taşınması için Sayıştay ve Savcılığı süratle göreve davet ediyoruz” dedi.

Erdoğan: Mahkeme kararının iptali için yargıya başvurduk

Esentepe Belediyesi Başkanı Cemal Erdoğan, 5195 sayılı Belediyeler Yasası’nın 31’inci maddesi gereği belediyenin devletten gelen katkısına, malına, mülküne haciz konamayacağını ancak yasaya rağmen belediye adına faturalandırılmış 1.3 milyon TL’lik elektrik borcu nedeni ile mahkeme emri ile Esentepe Belediyesi’nin devlet katkısına ve Kooperatif Merkez Bankası’ndaki tüm mevduatlarına el konulduğunu dile getirdi.
Cemal Erdoğan, söz konusu mahkeme kararı nedeni ile belediyenin mali açıdan güç duruma düştüğünü ve çalışanlarının maaşlarını bile ödeyemediğini belirterek konu mahkeme kararının iptali için yargıya başvurduğunu kaydetti.

“Bakanlar Kurulu kararı da yok sayıldı”

Cemal Erdoğan, yaşanan süreci Havadis’e şöyle anlattı: “Sayın Serdar Denktaş’ın Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı, Sayın Özkan Yorgancıoğlu’nun da Başbakan olduğu dönem 2014 yılında ben Esentepe Belediyesi Başkanı görevine geldiğimde önümde bir Bakanlar Kurulu kararı buldum. Bakanlar Kurulu, Turtle Bay Village’de Esentepe Belediyesi’ne ait elektrik sayacının ve bu sayaca ait borcun ne olacağına ilişkin kararın, arıtma tesisini kuran şirket Resco, Esentepe Belediyesi, Kıb-Tek ve Turizm Bakanlığı arasında mutabakata varılarak verilmesini istedi.

Bakanlar Kurulu, Turtle Bay Village’deki arıtmayı ilgili şirket Resco’ya teslim edip elektrik borcunun ödenmesini, bundan sonra sayacın Resco adına olması için dört kurumu yetkilendirdi. Ancak dönemin Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ve Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim Esentepe Belediyesi’ni dışarıda tutarak kendi aralarında mutabakata vardı ve söz konusu arıtmaya başka bir sayaç takıldı. Eski borç da Esentepe Belediyesi adına bırakılarak pasifize edildi. Ben de bunun üzerine Sayın İsmet Akim’i ve Sayın Özkan Yorgancıoğlu’nu aradım. Bana bu borcun Sayın Serdar Denktaş’ın ödeyeceğini,  Belediyeye borç kalmayacağını söylediler. Aynı gün Sayın Yorgancıoğlu ve Sayın Akim benim yanımda Sayın Serdar Denktaş’ı telefoniyen aradı. Sayın Denktaş bu borcu bir ay içinde ödeyeceğini söyledi. O tarihte Turizm Bakanlığı Müsteşarı Hüda Hüdaverdi de Esentepe’ye gelerek bu yönde bir konuşma yapınca ben de yasal bir yola başvurmadım. Ancak bundan 15 gün önce bir mahkeme kararı elime ulaştı. Mahkeme kararına göre Esentepe Belediyesi’nin devlet katkılarına ve Kooperatif Merkez Bankası’ndaki tüm mevduatlarına bu borçtan dolayı el konuldu. Yani belediye 2008-2013 yılları arasındaki borcundan mahkum edildi. Hal böyle olunca belediyenin de eli kolu bağlandı. Fakat ortada bir Belediyeler Yasası var ve bu yasanın ilgili maddesi gayet açık.”