Rana Sarro

Mehmetçik Belediyesi’nin eski yönetiminin, başta bölgede faaliyet gösteren oteller olmak üzere, ciddi zaaflarının olduğu ve bir çok hata yapıldığı yeni yönetim ile birlikte daha net gün yüzüne çıkmaya başladı. Emlak vergilerinde bazı vatandaşlardan belediyenin vergi talep etmediği, hatta birçok kuruma iltimas geçildiği rakamlarla ve raporlarla anlaşıldı. Bunun kaçak vergi sorununu doğurduğu ve borcu olan belediyenin gelirlerinin düşük olmasına yol açtığı vurgulanıyor.

BORÇ VARDI AMA… 

1 milyon Elektrik Kurumu’na, 1 milyon sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı, bir buçuk milyon civarı da devlete vergi borcu olan Mehmetçik Belediyesi’nin, bugüne kadar bölgede faaliyet gösteren otellerden emlak vergisi talep etmediği, kaçak vergiler nedeniyle belediyenin öz kaynaklarının oldukça düşük olduğu belirtildi.  Bölgede faaliyet gösteren oteller ile bölgede yaşayıp da kaydı olmayan vatandaşlardan emlak vergilerinin tahsil edilmeye başlandığı kaydedildi.  Mehmetçik Belediyesi’nin 2013 yılında emlak vergisinden tahsil ettiği para oranı, 151 bin 166 TL iken, yeni belediye başkanının göreve gelmesiyle, emlak vergisinden 2014 yılında 320 Bin TL gelir tahsil edildiği açıklandı.  Kayıt altında olan emlaklardan 320 Bin vergi tahsil edildiği, kayıtsız emlaklar ile birlikte ise 420 Bin TL emlak vergisi toplandığı açıklandı.

cemil3.jpeg

Mehmetçik bölgesinde faaliyet gösteren otellerden, emlak vergisi tahsilatları konusunda, Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Cemil Sarıçizmeli, şunları söyledi:

SARIÇİZMELİ: “BUGÜNE KADAR EMLAK VERGİSİ İSTENMEDİ”

“Bölgede Kaya Artemis ile Nuh’un Gemisi olmak üzere 2 tane faal otelimiz var. Geçmişte otellerden tahsilât düşüktü. Bugüne kadar emlak vergisi istenmedi. İstenmediği için de doğal olarak ödenmedi. Bu otellerden değil de, belediyenin oradaki eksikliğinden kaynaklanırdı. Mehmetçik Belediyesi’nin 2013 yılında emlak vergisinden tahsil ettiği para oranı, 151 bin 166 TL idi. 2014 yılında emlak vergisinden tahsil edilen 320 Bin geliri elde ettik. Tahsilâttaki sorunu kısmen de olsa giderdik. Tahsilâtı disiplin altına aldık. Biz istedik herhangi bir sıkıntı yaşanmadan ödüyorlar. Belediyemizle işletmelerin arasındaki iletişim gayet iyidir.”

“GELİRİMİZİ 2 BUÇUK – 3 KATINA ÇIKARDIK”

“Mehmetçik Belediyesi’nin 2013 yılına ait öz kaynak toplamı 608 bin TL idi. Bu çok düşük bir rakamdır. Çünkü örneğin bizimle aynı boyutta olan Alayköy Belediyesi’nin geliri, 1 Milyon 643 Bin TL idi. Yani 2 kat daha azdı. 2014 yılında toplam tahsilâtımız 1 Milyon 400 bin civarı bir gelir elde ettik. Biz gelirlerimizi, bu 6 aylık sürede öz kaynak gelir olarak, 2 buçuk- 3 katına çıkardık.”