Lefkoşa Türk Belediyesi’nde (LTB) 2008-2011 mali yılları kesin hesaplarına ilişkin Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan taslak raporun belediyeye ulaşmasının ardından raporun ne zaman kamuoyu ile paylaşılacağı merak konusu oldu.

LTB’den önceki gün yapılan açıklamaya göre başkan Mehmet Harmancı raporu, 15 gün içerisinde inceleyerek eğer bir itirazları veya yorumları varsa bunları Sayıştay Başkanlığı’na ileteceklerini kaydetmişti.

447 sayfadan oluşuyor

Lefkoşa Türk Belediyesi’nde (LTB) 2008-2011 mali yılları kesin hesaplarına ilişkin Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan taslak raporu toplam 447 sayfa ve 117 adet ekten oluşuyor.
LTB Başkanı Mehmet Harmancı ilgili taslağın tam anlamı ile rapor haline gelmeden kişi odaklı herhangi bir açıklama yapmayacaklarını da kaydetti ve raporun kesinleşmesiyle birlikte kamuoyu ile gereken detayları paylaşacağını belirtti.

Meclis üyeleri açıklanmasını istiyor

Yeni Kıbrıs Partisi Belediye Meclis Üyesi Murat Kanatlı, CTP’li Meclis Üyeleri Osman Yücelen ve Fatoş Miralay ve Ulusal Birlik Partisi Belediye Meclis Üyesi Sonuç Koyuncu Sayıştay Raporu’nun bir an önce kamuoyu ile paylaşılması gerektiği konusunda uzlaşıya vardı. Meclis üyeleri, raporun halkın bir an önce bilgisine getirilmesi gerektiğini ifade eden üyeler, raporun ardından ise belediyeyi kötü duruma düşürenlerin tespit edilip gereğinin yapılması gerektiğini belirtti.

Meclis üyeleri ne dedi?

Murat Kanatlı (YKP): Lefkoşa Belediyesi’nde geçmiş dönemdeki kimi uygulamalarla ilgili Sayıştay Raporu belediyeye ulaştı. Normal süreçlerde, yıllık denetlenen kurumun 15 gün içinde yorum hakkı kullanması yasada var, bu şekilde gözde kaçan bazı yanlış anlamalar belki düzeltilebilir. Ama bugün itibari ile bahsettiğimiz normal bir süreç değildir. Zaten belediyenin elindeki birçok belge ve bulguların orijinallerinin Sayıştay’da olduğu, bunlar ve çeşitli kişilerin verdiği ifadeler üzerinden kaleme alınan 477 sayfalık bu raporu 15 günde okuyup yorum yazmak teknik olarak çok da mümkün değil. Yazılacak yorumlar nedeniyle zaten Sayıştay’ın bunu kesinleştirmesi de uzayabilir. Böylesi koşullarda bu sürecin uzamasının kimseye bir yarar getirmeyeceğine inanıyoruz, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede Sayıştay raporu kamuoyu ile paylaşılmalıdır diye düşünmekteyiz.

Sonuç Koyuncu (UBP): Lefkoşa Türk Belediyesi’nin yıllarca beklediği 477 sayfa 117 ekten oluşan Sayıştay Raporu belediyeye ulaşmıştır. İlgili taslak rapor ile ilgili olarak denetlenmiş olan belediyemizin 15 gün içerisinde yorum yapma hakkı vardır. Bu rapor, gerek Lefkoşalılar, gerek çalışanlar, gerekse biz yöneticiler açısından çok hassas ve önemli bir rapordur. Kanaatimce bu rapor üzerine hiçbir yorum yapılmamalı ve/veya politize edilmemelidir. Aksi takdirde gelecek adına sağlıklı adımlar atılamamış olacaktır. Bu doğrultuda denetlenen kurum olan LTB’ye yasanın çizdiği yorum yapma hakkını kullanmayıp süreci geciktirmeden, bilgi kirliliğine fırsat vermeksizin bu süreden olabildiğince feragat etmesi en doğru yol olacaktır.
Keza son Meclis toplantısında beyan ettiğim üzere; ilgili rapor çerçevesinde hukukun dışına çıktığı tespit edilen kişi ve/veya kişiler var ise, bu kişi ve/veya kişilerin kim olduğuna bakılmaksızın yasal süreçler başlatılmalıdır.

Fatoş Miralay (CTP): Lefkoşa Türk Belediyesi’nin uzun zamandır beklediği Sayıştay Raporu eline ulaştı. 477 sayfalık bu raporun öngörülen 15 gün içerisinde analiz edilip yorumlanması bana göre çok mümkün ve sağlıklı olmamakla birlikte şartların el verdiği en kısa sürede taslağın kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini düşünüyorum.

Osman Yücelen (CTP): Nihayet Sayıştaylık Raporu elimize gelmiştir. Bakalım LTB’yi çıkmaza sokanlar veya sokturtanlar, kim veya kimlerdir. Hesap verme gününüz geldi Lefkoşalıya.