Rana Sarro

Ülkemizde 28 belediyenin çok fazla olduğu sık sık yetkililer tarafından ifade edilirken Mesarya bölgesinde üç belediye arasında işbirliği çalışmaları adı altında yeni bir pilot proje başlatılıyor. Yetkililer tarafından amacın belediyelerin maddi kaynaklarını ve iş gücünü daha verimli kullanmak şeklinde ifade edilse de amacın belediyelerin birleştirilmesi öncesinde ön hazırlık çalışmaları olduğu tahmin ediliyor.

UYGULAMA MESARYA’DA BAŞLADI

Geçitkale, Serdarlı ve Yeni Boğaziçi Belediyeleri ortak iş havuzunda çalışmalara başlıyor bu doğrultuda bir dizi çalışma yapılacak ve bu belediyelerin tek çatı altında nasıl çalışabileceği denenecek. Öte yandan 4 yılın sonunda ise yeni seçim daha az belediye ile gerçekleşecek.

“PAYLAŞIMLI HİZMET” ADI ALTINDA BİRLEŞİM

Komşu belediyeler arasında bazı hizmetlerin paylaşımlı şekilde yürütülmesini içeren “Paylaşımlı Hizmet Projesi” için Geçitkale Belediyesi, Serdarlı Belediyesi ve Yeni Boğaziçi Belediyesi pilot bölge olarak seçildi.  Toplam 11 bin 409 kişilik bir nüfusa sahip bu üç belediyenin oluşturacağı pilot bölge çalışması, “yapısal reform gerekliliğinin nasıl ve ne tür bir metotla giderilebileceğini ve yüksek kalitede hizmet sağlayabilmenin hangi alanlarda yapılacak işbirliğiyle geliştirileceğini” gösterecek.

TAKVİM HAZIR

Uluslararası uzmanların desteği ile yürütülecek olan proje çalışması için 2015 yılının Mart ayına kadar uygulama esaslarının belirlenmesi ve 2016 mali yılı içinde projenin hayata geçirilmesi hedefleniyor. Belediyelerin birleştirilmesi için çalışmalar Bakan Nazım Çavuşoğlu döneminde başlamış olmasına karşın yürürlüğe konulamazken, CTP – DP hükümeti ise 2018 yılına kadar tüm çalışmalarını tamamlamayı hedefliyor.

HEDEF: İŞBİRLİĞİ

Detay'a konuşan Geçitkale Belediyesi, Serdarlı Belediyesi ve Yeni Boğaziçi Belediyesi Başkanları, Belediyelerin faaliyetlerinin artırılabilmesi için belediyeler arasındaki hizmetlerin bazılarının paylaşımlı bir şekilde tedarik edilmesi yoluyla işbirliği yapılmasının hedeflendiğini belirttiler. Belediyelerin ortak çalışmaları ile gerçekleşecek olan bu projeyle birlikte hem belediyelerin üzerindeki finansal rahatlama hem de hizmet kalitesinin yükselmesinin öngörüldüğünü anlatan belediyeler başkanları, bu çalışma ile az olan kaynakların paylaşımının belediyelere fayda sağlayacağı ve hizmetlerinin gerekli alanlarda kullanılmasında etkili olacağı konusunda inanç belirttiler.

Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, Serdarlı Belediye Başkanı Salih Bayraktar, pilot bölge çalışması olan “Paylaşımlı Hizmet Projesi” ile ilgili konuştular. Belediyelerin birleşmesine ve ülkede belediye sayısının düşürülmesine kesinlikle karşı olduklarını belirttiler.

ÖZTAŞ: ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, “Paylaşımlı hizmet formülü üzerinde çalışıyoruz. Şuanda İngiliz Komiserliği’nden gelen bu işin uzmanı bir bey ile çalışma yapılır. Onun yönlendirmesi ve kılavuzluğuyla çalışıyoruz. Paylaşımlı hizmet çalışmasına yılbaşından sonra geçilecek. Şuanda başlanmadı, çalışmalar devam ediyor. Belediyeler ile ilgili çalışmalar yapılır. Onlar değerlendirilecek. İngiliz Komiserliği’nden gelen ekip, 3 belediyenin sorunlarını, eldeki mevcutlarını, araçları, personeli, gelirini giderini gözler, bilgiler toplar, değerlendirir ve bununla ilgili bize kılavuzluk yapar. Bir örnek verecek olursak, Geçitkale Belediyesi çöp toplamada iyiyse, çöp toplama işini bu belediye yapacak. Örneğin ot temizlemede Serdarlı Belediyesi iyiyse, Serdarlı Belediyesi yapacak. Ve bu üç belediyeyi ilgilendiren konularda projeler üretilip çalışmalar yapacak. Paylaşımlı hizmet denmesi budur” dedi.

“YUMUŞAK GEÇİŞ”

“Bu aslında TC’nin bir paketidir. Bu kadar maddi durumu kötü olan belediyenin olması da aslında pek iç açıcı değil. Eskiden muhtarlar köylere daha fazla hizmet yapardı. Muhtarların yaptığı hizmetlerden daha fazla hizmet götürülemeyen köyler var. Belediyeler birleştirilecekse daha fazla maddi kaynak ayrılması gerekir. Bu şartla belediyelerin birleştirilmesinin olumlu olacağını düşünüyorum. Örneğin belediyemize bağlı 6 köy var. Bir kepçe ve bir kamyonla köylere hizmet götüremiyorum. Katkı payını alıp yeterince hizmet verememekten açıkçası huzursuzum. Büyük ihtimal şuanda pilot bölge seçilerek başlatılan çalışma, yumuşak geçiştir ve adına paylaşımlı hizmet dendi.”

DEMİR: EKONOMİK OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir de, “Bu konuyla ilgili Bakanlık’ta birkaç kez görüştük. İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen İngiliz Komiser bu işle ilgileniyor. Bu 3 belediyeden mali, finansal ve çalışma sistemi ile ilgili veriler alınıyor ve çalışma yapılıyor. Çalışma alındıktan sonra herhalde hayata geçecek ama henüz net bir şey yok. Hizmet alımı, hizmetlerin ortak paylaşımı, projelerin her 3 bölgeye hitap edecek şekilde ortak çalışması gibi hizmet paylaşımı olacak. Belediyeler için bu çalışmanın daha ekonomik olacağını düşünüyorum. Çünkü Yeniboğaziçi Belediyesi güçlü bir mali yapıya sahip, Geçitkale ve Serdarlı Belediyesi’nin mali yapıları pek uygun değil. Herhalde bununla ilgili hükümet tarafından belki bu üç belediye araç gereç açısından daha fazla desteklenebilir. Önerilecek projeleri nerede, nasıl kullanabiliriz diye. Belediyelerin birleşmesine ise kesinlikle karşıyız. Zaten ülkede belediye sayısının düşürülmesine kesinlikle karşıyız” şeklinde konuştu.

BAYRAKTAR: AVANTAJ SAĞLAYACAĞI İNANCINDAYIM

Serdarlı Belediye Başkanı Salih Bayraktar ise, “Gelen ekibe yapımızla ilgili bilgiler veriyoruz. Onlar bize elimizdeki imkân ve personel yönündeki iş gücü kapasitemize göre önerilerde bulunacaklar. Tabi şuanda öneride bulunma noktasında değiliz. Özellikle araç parkları konusunda, bunun bize bir avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Yani bizim elimizde olmayan araçlarla iş yapmak istediğimizde birbirimize destek olacağız. Ortak projelerin yapımında, iş gücü birleştirmede, bize bir avantaj sağlayacak. Ama tabi önce bu 3 belediyenin araç gereç parkları ve araç gereç yapılarının kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi lazım. Serdarlı Belediyesi’nin belde sınırlarının nüfusu 2 Bin 411’dir. 3 belediyenin belde nüfusunun toplamda, 10 Bin’in üzerinde nüfus yapısı ortaya çıkacak diye bilgi aldım” diye konuştu.