Çiğdem Aydın 

Kamu kuruluşlarına iş yapan inşaat şirketlerinin yaklaşık 56 milyon TL alacaklı oldukları ve aylardan beri ödeme alamadıkları bildirildi. Müteahhitlere ödeme yapılmaması nedeniyle, piyasaya olan borçların da ödenemediği, böylece sektörün kilitlendiği haber verildi.

Diyalog’a konuşan  Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Vakıflar İdaresi’nin 4, belediyelerin 22, devletin de 30 milyon TL inşaat borcu olduğunu söyledi. Gürcafer, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’tan ödemeler konusunda güvence aldıklarını belirterek, piyasanın ancak bu şekilde canlanabileceğini ifade etti.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Demokrat Parti (DP) koalisyon hükümetinin göreve başlaması sonrasında Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın soruna ilgi gösterdiğini aktaran Gürcafer “Serdar Denktaş’ın daha ilk günden bizleri araması ve duyarlılık göstermesi bizleri mutlu etmiştir”dedi.

Bankalar bekliyor

Hemen her işletmenin bankalara borçlu olduğunu vurgulayan Gürcafer şöyle dedi:

“Herkes ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bankalardan çektiğimiz kredilerin faizlerini, alacağımız malzemeler için inşaat malzemesi satıcılarına borçları, hatta çalıştırdığımız işçilerin maaşlarını bile neredeyse ödeyemez duruma gelmiştik.”

Özellikle devletten alacaklarının 30 milyon TL gibi çok yüksek bir rakam olduğuna dikkat çeken Gürcafer “bu işleri yapmak için bizler borçlandık. Neticede yüzde 10 gibi düşük bir karla teklif veriyoruz”dedi.

Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile masaya oturacaklarını belirten Gürcafer, ödemelerin bir kısmının da aybaşında yapılabileceği konusunda taahhüt aldıklarını söyledi. 

Özellikle devlete yapılan işlerde tahsil edilemeyen alacaklar için ciddi sorunların yaşandığını belirten Gürcafer sözlerini şöyle sürdürdü: 

Tümü onaylanmış projeler

“Bugüne kadar yaptığımız bu işler TC Yardım Heyeti tarafından onaylanmış projelerdir. Fakat ekonomik ve mali protokol imzalanmadığından biz işleri yapmamıza rağmen , malzeme aldık, işçi ödedik, demir aldık vs.. paramız ödenmedi. Hükümetlerin kendi problemidir imzalamamaları benim sorun değil ki. Ben ihaleye girer iş alır yaparım ve sonucunda vergi veririm, işçi öderim ekonominin çarkları döner. Fakat paramızı almadığımızda vergilerimizi ödeyemedik, işçilerimizi ödeyemedik, iş yapmak için borçlandığımız bankalar faizlerle belimizi büktü, özellikle sosyal sigortalar çok katıdır bu konuda nerden bulursanız bulun ödeyin diyorlar, nedeni de aybaşı sigorta emeklilerini ödeyecek olmalarıdır. Tamam da ben emekli etmedim ki insanları 30 yaşında bu memlekette. Kendi yaptıkları hataların bedellerini bu ülke insanına ödetmeye kimsenin hakkı yoktur. Madem devlet kendi vereceğini bana veremiyor, benden alacaklarında da esnek davranmalıdır. Neticede belirli bir program kapsamında ödemelerimiz başlıyor.”