Bertuğ Topal

Belediyeler Birliği Başkanı ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Yalçın Benli, Türkiye’den gelen suyun belediyelerin depolarına toplam işletme maliyetinin uzmanlar eşliğinde hesaplandığını ifade ederek bu rakamın ton başına 55 kuruş olduğunu söyledi. Benli, “Türkiye su için ek bir ücret talep edecekse buna ilaveten Güzelyalı’da teslim olunacak şeklinde su fiyatının son şekli oluşacak. Yani Türkide’den eklenecek tutar suyun fiyatını oluşturacak” diye konuştu. Benli Havadis’e verdiği röportajda 55 kuruş artı TC’den alış fiyatı belediye depolarına düşecek olan suyun girdilerini de açıkladı. Benli, suyun ton başına Pompaj ve diğer Elektrik Maliyetleri için 48 kuruş, personel giderleri için 6 kuruş ve arıtma tesisi kimyasal giderleri için 1 kuruşluk ton başına gideri olduğunu ifade etti. Gönyeli halkına da müjdeyi Havadis aracılığıyla duyuran Benli, Türkiye’den gelen suyun, bu maliyetle depoya teslim edilmesi halinde Gönyeli halkına zam yapmadan verebileceklerini belirtti.

Hükümete çağrı: En erken zamanda suyu verin

Belediyeler Birliği Başkanı ve Gönyeli belediye Başkanı Ahmet Benli, havadis aracılığıyla çağrı yaptı: “Bırakın hesabı kitabı suyu verin. Hesabı kitabı biz yaparız. Neden çünkü hale hazırda bizim suyumuzu devlet verdiğinde, devletten alacağımız parayı kaynağından kesiyor. Geriye kalan su parası 5 oldu 15 oldu anlaştık anlaşmadık bir şekilde bağlanacak. Halkı niye bekletiyoruz yarın suyu verelim.”

“Gönyelililer zam görmeyecek”

Benli, kendisinin uzmanlarla beraber yaptığı hesapların gerçek hesaplar olduğunu ifade ederek diğer rakamların manipulatif ve maksatlı rakamlar olduğunu kaydetti. Bu rakamlarla Gönyeli’de suyun fiyatını artırmaya gerek olmadığını kaydeden Benli, arada küçük bir tedarik farkı olduğunu ancak bunun da arz fazlası ile kapatılabileceğini belirtti.

“Tek fiyata geçilmesi doğru olur”

Ülkede tüm belediyelerin suyu tek fiyattan satacağı bir döneme geçilmesinin daha doğru olduğunu ifade eden Benli, ancak geçiş dönemi sürecinde bunun söz konusu olmadığını belirtti. Fiyatı belirleme sürecinin yine belediye meclislerinin yetkilerinde olacağına dikkat çeken Benli, belediyelerin artık bir şekilde su fiyatlarını bir miktar dengelemeleri gerektiğini söyledi.