"MANASTIRA ZARAR VERECEK”: Bellapais Manastırı’nın hemen yanı başında inşasına başlanan arıtma tesisi bir süre önce izinsiz olduğu gerekçesiyle durduruldu. İzin alındı ve inşaatın devamı için çalışma başlatıldı ancak yine olmadı. Bu kez tesisin manastıra zarar vereceğini düşünen vatandaşlar konuyu yeniden yargıya taşındı

İZİN DEVLETİN, İŞLETME ÖZELİN: Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre Bellapais Manastırı’nın hemen yanı başına arıtma tesisi yapılması için izin belgesi Eski Eserler ve Müzeler Dairesi adına alındı. Tesisin işletmesini ise Kybele Restaurant’ın yapacağı öne sürüldü

VATANDAŞ ENDİŞELİ: Beylerbeyi (Bellapais) bölgesinde yaşayan vatandaş ise arıtma tesisinin manastıra zarar vereceğinden endişeleniyor. Arıtma tesisinin yerine karşı olduklarını belirten bölge sakinleri, tesisin bölgedeki derenin yakınına yapılmasını daha uygun görüyor

Bellapais Manastırı’nın hemen yanı başına yapılmak istenen arıtma tesisi bölgede ciddi endişeler yarattı. Manastırın hemen dibine arıtma tesisi yapılamasına karşı çıkan bölge halkı konuyu yeniden yargıya taşıdı.

Arıtma tesisi inşası bir süre önce izinsiz olduğu gerekçesiyle durdurulmuştu. Ancak ardından Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Anıtlar Yüksek kurulu, Şehir Planlama Dairesi ve Girne Belediyesi’nden izin alındı.
Manastırın hemen yanı başına arıtma tesisi yapılmasına karşı çıkan esnafsa konuyu yeniden yargıya taşıyacak.

İzin devlet dairesi adına…

Havadis’in güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiler arasında, arıtma tesisi yapılma izninin Eski Eserler ve Müzeler Dairesi adına izin alınıp işletme ve kullanımını Kybele Restaurant’ın sahibinin yapacağı var.

Ayrıca edinilen bilgiler arasında Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü’nün kamu dairelerinin adım atması durumunda inşaatı mühürlemeye hazır olduğu öğrenildi.

Vatandaş endişeli…

Beylerbeyi (Bellapais) bölgesindeki esnafta vatandaşta yapılacak arıtma tesisinin manastıra zarar vereceğinden endişeli. Arıtma tesisinden koku çıkmamasının da mümkün olmadığını kaydeden bölge halkı ve esnafı arıtma tesisine karşı olmadıklarını ancak bu tesisin bölgede bulunan dere yakınına yapılmasının daha uygun olacağını savundu.

Park yeri yapılmak isteniyordu…

Edinilen bilgiler arasında bölge halkının arıtma tesisinin inşa edildiği alana park yeri yapılmasını istediği var. Ülke turizmi açısından büyük bir zenginlik olan Beylerbeyi köyünde ciddi anlamda araç park yeri sıkıntısı yaşanıyor.  


Gökhan: Mahkeme süreci devam ediyor

Girne Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Şube Sorumlusu Gözem Gökhan, arıtma tesisi yapımıyla ilgili bir mahkeme süreci olduğu ve şu anda her hangi bir faaliyet olmadığını açıkladı. Gökhan, mahkemenin alacağı kararı beklediklerini ifade etti.

Yeşilpınar: Kaçak başladı sonra izin verildi

Bellapais Garden’s Otel Direktörü Erkan Yeşilpınar, arıtma tesisinin yapımına kaçak olarak nisan ayında başlanıldığını anlattı. Bu süreç içinde mahkemeye ara emri kararı için başvurduklarını kaydeden Yeşilpınar şu şekilde konuştu:

“Mahkemeye ara emri kararı için başvurduk ve ara emri kararı alındı. Ancak bir süre sonra eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Şehir Planlamacılık Dairesi’nden izinler aldı. Bizde Lefkoşa Yüksek İdari Mahkemesi’ne başvurduk.” 

“Ciddiyetsizlik var”

Yeşilpınar, gerekli bilimsel araştırmalar yapılmadan izin verilmesinin ciddiyetsizlik olduğunu söyledi ve özellikle İyi İdare Yasası gereği bölge halkından görüş alınması gerektiğini savundu. Bellapais’te işini doğru düzgün yapmaya çalışan insanların zarar göreceğini kaydeden Yeşilpınar şu ifadeleri kullandı:

“Ülkede arıtma tesisi ile ilgili o kadar kötü örnekler var ki bu durumda endişelenmemek mümkün değil. Arıtma tesisi yapılınca koku çıkmamamsı imkansız. Ayrıca 40 metre küp su  nasıl kullanılacak. Yazda bu su harcanabilir ancak kışta ne yapılacak. Bu yüzden bu arıtma tesisinin dere yakınına yapılması en mantıklıdır. Fazla olan su buradan akıp gider.”

Güngördü: Tüm izinler alınmıştı

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, arıtma tesisi yapımı ile ilgili belge önüne geldiğinde Şehir Planlamacılık Dairesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ve Anıtlar Yüksek Kurulu olmak üzere ilgili tüm izinlerin alınmış olduğunu açıkladı. Güngördü bu doğrultuda kendisinin de onay verdiğini kaydederek “Keşke henüz dosya aşamasındayken tartışılsaydı” dedi.

İnşaat ruhsatı verdik. Şehir planlama dairesi hepsinin görüşü olumlu ise nasıl yok denilecek. Üstelikte al sahibi beyan eder. Kurumun adına yönetiriz. Bizde şahıs adına geçmez.  Dosyadaki müracaat eski eserler ve müzeler dairesi. Şehircilik anıtlar yüksek kurulu resmi gazetede de yayınlandı. Keşke dosya aşamasında daha çok tartışılsaydı.

Altıner: Görüntü kirliliği var

Kıbrıs Türk Rehberler Birliği Başkanı İbrahim Altıner, yarım inşaat şeklinde duran arıtma tesisinin bölgede görüntü kirliliği yarattığını söyledi. Altıner şu şekilde konuştu:

“Turistlere yakın bir bölge değil. Ancak kendi araçlarıyla bölgeye giden turistlerin görebileceği bir yerdir. Bu konuda bize bir şikayet ulaşmadı. Ancak burası yapılacaksa yapılmalı yıkılacaksa yıkılmalıdır. Bu durum görüntü kirliliği yaratıyor. Ayrıca bize bu konu ile ilgili bilgi veren olmadı. Bu nedenle burada lağım suları mı arıtılacak bilemiyoruz. Eğer lağım suları ise bu kötü kokuya neden olabilir.”

Kaki: Abartıldığı gibi bir durum yok

Kybele Restaurant’ın sahibi Enis Kaki, durumun abartıldığı gibi olmadığını söyledi ve oradan çıkacak yaklaşık 20 tonluk bir su olup bunun bahçelerde kullanılacağını anlattı. Kaki, ayrıca projeye Çukurova Kalkındırma Derneği’nin de katkı koyduğunu açıklayarak modern bir arıtma tesisi yapılıp koku çıkmayacağını belirtti.

“Tuvalet sıkıntısı var”

Kaki bölgede ciddi anlamda tuvalet sıkıntısı yaşandığını söyledi ve şu şekilde konuştu:
“Zaten orada iki kuyu var ve bu kuyular küçük olduğu için sürekli taşıyor. Taşması nedeniyle de koku çıkıyor. Bu şekilde bu sorunun önüne geçilecek. Bölgede ciddi bir tuvalet sıkıntısı var. Manastırı ziyarete gelen turistler restoranların tuvaletlerine giriyor. Günde her 13 otobüs turist gelip bu manastır ziyaret ediliyor.”