Emir Ertorun

Öğretmen, gazeteci, şair ve yazar Bener Hakkı Hakeri'nin Lefkoşa’da Yiğitler Burcu’ndaki yenilenen büstü bugün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından açıldı.

Cumhurbaşkanı Akıncı’ya eşi Meral Akıncı’nın eşlik ettiği törene, Hakeri’nin 1 yaşındaki torunu Bener Hakkı Hakeri, ailesi ve sevenleri de katıldı.

Bener Hakkı Hakeri ve değerlerini yaşatmak amacıyla dikilen büstün açılışında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da bir konuşma yaptı. Açılışta ayrıca Hakeri'nin yazı ve şiirleri okundu, arkadaşları anılarını anlattı.

12 Ekim 2013'te yaşamını yitiren Bener Hakkı Hakeri'nin büstü, ölümünden 1 yıl sonra dikilmiş ancak birkaç kez fiili saldırıya uğramıştı. Büst, Cumhurbaşkanlığı’nın katkılarıyla yeniden yapılmıştı.

AKINCI: “SALDIRILAR BİZE YAKIŞMAZ, OLMAMALI”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, törende yaptığı konuşmada, 2 yıl önce açtıkları büst için bugün yeniden burada olduklarına işaret ederek, Hakeri'nin bu saygıyı hak ettiğini söyledi.

Hakeri'yi Limasol döneminden hatırladıklarını kaydeden Akıncı, üretken, mücadeleci ve inatçı biri olan Hakeri’nin adı gibi, hem hak eri, hem de haklının eri olduğuna işaret etti.

Akıncı, kendilerinin de Hakeri'nin inatçı mücadeleci kimliğine yakışır bir şekilde; "Kırıyorsanız biz de yeniden yaparız" yaklaşımıyla büstü yenilediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, büstün, kırılmayacak şekilde sanatçı Sevcan Çerkez'in katkılarıyla yeniden yapıldığını söyledi.

Emek koyan herkese teşekkür eden Akıncı, “Temenni ederim bu son açılış olacak, büstler heykeller semboldür asıl önemli olan içimizde yaşatmak saygı göstermektir. Saldırılar bize yakışmaz, olmamalı. Bu türden saldırıların yapılmayacağı bir kültürü topluma kavuşturmak dileğiyle açıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konuşmaların ardından, büstün açılışını yaptı ve aile ile birlikte anı fotoğrafı çektirdi.