Duygu Alan

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Genel Sekteri Güven Bengihan, eğitim, sağlık ve ulaşım konusunda toplumun beklentilerine halen daha bir cevap verilmediğini kaydetti.

Özel sektör çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda, 8 saat çalışılması, kayıt dışı çalıştırılmaması, hak ettikleri maaşı ve ödenekleri alması ile ilgili bir denetim, düzenlemenin de yapılmadığını belirten Bengihan, “aksine sermaye kesimine aflar çıkararak destek verilmektedir” dedi.

Bengihan, muhaceret ve seyrüsefer affı, göç yasası, asgari ücret, TÜK’ün durumu, 3’lü kararnameler, cezaevi, Lefkoşa Motorlu Araçlar Ruhsatlandırma Şubesi, KTHY ve ETİ çalışanlarının hakları konusunda değerlendirmelerde bulundu, eğitim ve sağlık alanındaki sorunları anlattı.

Muhaceret ve seyrüsefer affı

Güven Bengihan, muhaceret ve seyrüsefer aflarının mükellefiyetlerini gününde yerine getirenlere büyük bir haksızlık olduğunu söyledi.

Bengihan, muhaceret ve seyrüsefer aflarının karşılıklı çıkar ilişkilerine dayandığını ifade ederek bu aflarla amaçlananın kısa vadede para elde etmek ve belli kesimleri koruyarak makamları güvenceye almak olduğunu dile getirdi.

Göç Yasası

Güven Bengihan, “Göç Yasası” olarak da bilinen 47/2010 sayılı Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş) ve Diğer Ödenekleri Düzenlenmesi Yasası ile 2011 yılı öncesinde ve sonrasında işe girenlerin arasında büyük bir maaş farkı olduğunu, çalışanın moral motivasyonunun bozulduğunu dolayısıyla yasanın sosyal adalet ve eşitlik bakımından kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Bengihan, “Göç yasası ayrıca vatandaşların AB ülkelerinde şansını arama yollarını açıyor” dedi.

Her yeni hükümetin bu maaş farkına ilişkin makası daraltacağına ilişkin vadelerde bulunduğunu ancak halen bu konuda tatmin edici bir düzenleme yapılmadığını kaydeden Bengihan, “Sadece UBP-DP Hükümeti döneminde yüzde 1’lik bir artış yapıldı. Fakat bu artış ile de bu makas ancak 80 yılda kapanır” diye konuştu.

Asgari Ücret

Güven Bengihan, UBP-DP Hükümeti’nin çalışanlara sefalet ücretini reva görürken kamu kaynaklarını kendileri ve yandaşları için hoyratça kullanmaya devam ettiklerini söyledi.

Bengihan,  104 TL’lik bir artış ile adeta toplumla dalga geçildiğini, belirtti.

Güven Bengihan, “Bazen bazıları bize kızıyor ve Göç Yasası’na ilişkin açıklamalarımız karşısında ‘memlekette asgari ücret alanlar da mı göç etsin’ diye tepki gösteriyor. Ancak biz asgari ücretin de ülkenin açlık sınırının altında olduğunu söylüyoruz. Ülkenin yaşam kalitesi tespit edilip tüm toplumun yaşam kalitesinin arttırılmasını istiyoruz” dedi.

Mercedes konusu

Güven Bengihan, ülkede altyapı yatırımı yapılmazken ve toplum ekonomik sıkıntı yaşarken hükümetin 2 milyon 100 bin TL’ye makam araçları almasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Güven Bengihan, “2 milyon 100 bin TL ile ıslah evi, kadın sığınma evi yapılabilirdi. Hastanelere eko cihazı alınabilirdi, eğitim ve sağlık alanında birçok ihtiyaç giderilebilirdi. Ancak tüm bu ihtiyaçlar göz ardı edildi. Bu çağdaş, ilerici bir düşünce, yönetim anlayışı değil tamamen bencilliktir” dedi.

KTHY ve ETİ çalışanları

Kıbrıs Türk Havayolları ve ETİ çalışanlarının devletten alacakları konusunda da halen daha adım atılmadığına değinen Bengihan, şunları söyledi: “KTHY ve ETİ çalışanlarının devlete aktarılmalarından sonra var olan alacakları ile ilgili de bir adım atılmadı. Devlete 2012 yılında istihdam edilen bu kişilerin bir takım mağduriyetleri var. Örneğin İhtiyat Sandığı alacaklarını halen almış değiller. Bir kısmının barem sonu çözümlenmedi. Özlük hakları ile ilgili bir çalışma yapılmadı. Var olan izin hakları, disiplin soruşturmaları, maaşları ve bir üst dereceye çıkmaları ile ilgili teknik yönden düzenleme yapılacaktı, bununla ilgili vaat edilen hiçbir şey yapılmadı.”

Sendikaların tüzükten çıkarılması

Güven Bengihan, Dışişleri Bakanlığı’nın dış temsilciliklerdeki görevlendirmelerde tüzükte KTAMS ve Kamu-Sen’in de yer aldığını ancak Ertuğrul Çavuşoğlu’nun Dışişleri Bakanı olması ile birlikte sendikaların bu tüzükten çıkarıldığını söyledi.

Bengihan, “Sayın Tahsin Ertuğruloğlu bakan olduktan sonra kendisinin ilkelerine göre sendikaların orda olmasının doğru olmadığını söyledi ve Bakanlar Kurulu kararı ile sendikalar tüzükten çıkarıldı. Yani orada da faşizmin hortladı” dedi.

TÜK’ün batırılması

Güven Bengihan, Toprak Ürünleri Kurumu’nu nasıl kurtarabiliriz noktasında yüzde 3’lük bir fon uygulaması ile zaten alım gücü düşük olan halkın cebinden almanın doğru bir karar olmadığını söyledi, öncelikle kurumu batıranlardan hesap sorulması ve uğratılan zararın sorumlulardan tahsil edilmesi gerektiğini kaydetti.

Bengihan, TÜK’ün üretken ve etken bir hale getirilmesi için de siyasetten uzak tutulması gerektiğini ifade etti.

3’lü kararnameler

Güven Bengihan, devlet dairelerinde yaşanan sıkıntıların en büyük nedenlerinden birinin de “niteliksiz ve bilgiden, beceriden yoksun üçlü kararnamelerle yapılan atamalar” öne sürdü.

Bengihan, niteliğe bakılmaksızın yapılan bu atamaların çalışanın moral motivasyonlarını, kurumsal beceri ve hafızayı, kamu verimliliği ve üretkenliği yok ettiğini siyasetçilerin ise tek derdinin makamlarında daha uzun süre oturmak için partililerini mutlu etmek olduğunu ifade etti.

Bengihan, “Özellikle başbakan Hüseyin Özgürgün kendi partililerini ve akrabalarını atıyor. Niteliğine bakmadan atamaların büyük bir kısmını böyle yapıyor” dedi.

Cezaevi konusu

Merkezi Cezaevi’ndeki sorunların da bir türlü çözümlenmediğini dile getiren Güven Bengihan, bina bakımından ihtiyacı karşılamayan cezaevinde sağlık hizmetlerinin de yetersiz kaldığını ifade etti.

Güven Bengihan, “Cezaevine AIDS’li, Hepatit B’li, C’li insanlar da geliyor. Bu çok normal ancak normal olmayan bu kişilerin tecrit edileceği bir yapının Merkezi Cezaevi’nde olmamasıdır. Bu kişiler gerekli sağlık kontrolünden geçirilmelidir. Bu hastalıkların bulaşma riski çok yüksektir. Dolayısıyla diğer mahkumlar ve personel de sağlık tehdidi altındadır. Cezaevi binası ise artık ihtiyacı karşılamamaktadır” dedi.

Lefkoşa Motorlu Araçlar Ruhsatlandırma Şubesi

Güven Bengihan, Lefkoşa Motorlu Araçlar Ruhsatlandırma Şubesi’nde, personel sayısının yetersiz olduğunu, şubenin oldukça yoğun çalıştığını, çalışanın iş yükünün dönem dönem hükümetin çıkartmış olduğu aflar nedeni ile iyice arttığını dolayısıyla kaliteli hizmet verilemediğini belirtti.

Altyapı ve teknik donanım açısından da şubede sorunlar yaşandığını ifade eden Bengihan, şubenin bağlı bulunduğu Trafik Dairesi’nin Müdürüne yönelik de eleştirilerde bulundu.

Sağlık ve eğitimdeki sorunlar

Bengihan, 2016 yılı itibari ile sağlık ve eğitim alanındaki sorunların da çözümlenmediğini söyledi.

Güven Bengihan, hekimlerin hak ettikleri maaşı almamalarından kamuda çalışmak istemediklerini bu sebeple ülkede hekim eksikliği yaşandığını belirtti.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin ise güncelliğini yitirdiğini söyleyen Bengihan, yine devlet hastanelerinde eksik tıbbi araçlar olduğunu belirtti.

Bengihan, öte yandan devletin ilgisizliği sebebi ile devlet okullarının cazibesi kalmadığını dile getirdi.

Okullara gerekli katkının yapılamamsının altındaki nedenin ise özel okulların güçlenmesine katkı koymak,  özel okullara teşvik etmek olduğunu belirten Bengihan, bazı öğretmenlerin de özel ders vererek mevcut sisteme katkı sağladığını, hükümetlerin de bu sistemi değiştirme noktasında bir adım atmadığını öne sürdü