Ceren ERCİH 

Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programının konuğu oldu. Su yönetimi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Benli suyun yönetimi ile ilgili bilimsel verilerin belediyelerin elinde olduğunu ancak kendilerine danışılmadığının siteminde bulundu. Aynı zamanda ilk kez 28 belediyenin bir araya gelmesini de yorumlayan Benli her rengin buluşabildiğini halkın gözünde de iyi bir izlenim bırakabildiklerini de kaydetti. 

“SUYU HER KİM YÖNETİRSE YÖNETSİN BU SUYUN EN SAĞLIKLI, DÖNÜŞÜMÜNÜ SAĞLAMAK LAZIM” 

28 belediyenin bir şirket kurarak suyun yönetimine talip olmasını değerlendiren Benli, hedeflenenleri şu sözlerle anlattı; “Bu şirket Fasıl 113 tahtında yani özel şirketler Yasası tahtında kurulmuştur. Özel şirkettir ama hissedarlarının tamamı belediyelerdir. Yönetmeye talip olduğu yönetim alanı da bu sınırlar içerisinde içme kullanma suyunu ve atık suyu yönetmeyi hedeflemektedir. Suyu her kim yönetirse yönetsin bu suyun en sağlıklı, en etkin kullandıktan sonra doğaya zarar vermeden dönüşümünü sağlamak lazımdır.” 

“İNSANLARIMIZ BİZE GÜVENMİYOR” 

Toplumda belediyelerin mali yapısı ve daha önceki olumsuz yönetim modellerinden ötürü bir önyargı olduğunu ifade eden Benli, bunları anlayışla karşıladıklarını söyledi. Benli bunun başarılmasının bir zaruriyet olduğunu vurguladı. 

Benli, belediyelerin içerisinde bulunduğu mali yapının bu projenin gerçekleşmesine yeterli olup olmayacağıyla ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi; “Bu kurgu çalışırsa bu sonuçları çıkarır. Çalıştıracak olan bizler, bize insanlarımız güvenmiyor. Bir defa belediyelerimizin önemli bir kısmının zorda olduğu doğrudur ama bugün zorda olan belediyelerin başındaki arkadaşlarımın büyük bir çoğunluğu değişmiştir. Gelmiş geçmiş tüm merkezi hükümetlerde eğer 10 belediye batmışsa 7si merkezi hükümet tavırlarından batmıştır. Herhangi bir isim ya da parti ayırmıyorum.” 

“VERİ BİZDEDİR” 

Belediyelerin hazırlamış olduğu bu çalışmanın veriye dayalı olduğunu belirten Benli, bu bilgileri kimsenin istemediğini söyledi ve şunları kaydetti; “Bu su yönetim modeli bir defa bilimsel bir çalışmadır. Veriye dayalıdır. Veri nerededir? Belediyelerdedir. Çeşitli alternatif su yönetim modellerinden bahsedilmektedir. Ancak veri bizdedir, bizden veri alan yoktur. Biz kendimiz veriyi sağlıklı alabilmek için tek tek belediyelere uğramak zorunda kaldık.” 

“PROFESYONEL ÇALIŞMA BU VESİLE İLE ALINMIŞ BİR SONUÇ” 

Belediyelerin yapmış oldukları girişimle ilgili eleştiri getiren kesimlere de yanıt veren Benli, eleştiri gerekçelerinin ortaya konulmasını istedi. Benli; “Hayır, bu yanlış denilecekse neresini yanlış olduğunu işaret etmesi lazım ve bizim uzmanlarımızla birlikte tartışmalıyız. Daha önce havada konuşuluyordu şimdi konuşuluyor projede yazıda. Su yönetiminin bundan sonra konuşulurken bunun seviyesinde ya da bunun üzerinde konuşulmasını sağlamıştır. Profesyonel çalışma bu vesile ile alınmış bir sonuçtur” dedi. 

“BAŞARMAK İSTİYORUZ” 

Benli, vatandaşlardan belediyelere güvenmelerini istedi ve sözlerine şöyle devam etti; “Kıbrıslı Türk insanı nereden gelirse gelsin bu topraklarda yaşayan insanlar kendi kendilerini yönetme anlayışı içerisindedirler. Özgüven duygusu ihtiyaçları vardır. Bizlere, siyasetçilere güvenmiyorlar, bizi başarısız sayıyorlar. Bu özgüven duygusu olmayan bir toplumun başarılı olması da pek mümkün değildir. Biz bunu Kıbrıs Türk halkı adına, özgüven duygusunu yükseltmek adına başarmak istiyoruz.” 

“28 BELEDİYE HER RENK İLK KEZ BİR ARAYA GELDİ” 

28 belediyenin ortak bir amaçla bir araya gelmesinin bir ilk olduğuna da dikkat çeken Benli sözlerini şöyle tamamladı; “28 belediye her renkten ilk kez bir araya geldi. Bir reklam filmimiz var vatandaş izledi, vatandaşımıza sordum ne hissettin? İlk defa hepiniz birlik oldunuz. Dolayısıyla biz proje üretmeye ve paylaşmaya başladık sonrasında herkes de ciddi bir değişim gördük.