Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Y. Benli, 19-21 Ekim tarihlerinde Fransa’nın Strasbourg şehrinde gerçekleştirilen Avrupa Konseyi, Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi 31’inci Genel Kurul toplantısına katılarak konuşma yaptı.

“Kıbrıs’ta Yerel Demokrasi” başlıklı Kıbrıs raporunun da okunduğu Genel Kurulu’nda konuşan Benli, Kıbrıs Türk yerel yönetimlerinin “Avrupa Yerel Yönetim Şartı” kapsamında izlenmesini istedi.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, konuşmasında, Kıbrıs’taki yerel demokrasinin sadece Güney’deki 30 belediyeyle sınırlı olmadığını, kuzeyde de halka yerel hizmetler veren 28 belediye ve belediyelerin temsil edildiği bir Belediyeler Birliği olduğunu anlatan Benli, raportörlerin Kıbrıs’ın kuzeyinde de inceleme yapmaları gerektiğini belirtti.

Benli, bu sürecin Kıbrıs Türk yerel demokrasini güçlendireceğini ve halka çok daha iyi ve demokratik hizmetinin önünün açılacağını da kaydetti.

Ahmet Benli, geçtiğiniz haziran ayındaki toplantıda ortaya konan şartların yerine getirilmediğini de kaydetti ve 170 numaralı karara rağmen adadaki Kıbrıs Türk temsilcilerinin yok sayılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Benli, kongre sonrasında yaptığı değerlendirmede, “Kıbrıs’ın kuzeyinin yerel demokrasi anlamında izlenmesi, değerlendirilmesi ve bu yönde bir takvim oluşturulması, ayrıca Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın işleyişinin önünün açılması için raportörden taahhüt aldıklarını” söyledi.

1477465999.jpg

Genel Kurul öncesinde Konsey ve İzleme Komitesi yetkilileri bir araya gelen Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği heyetinin, Kıbrıs Türk yerel demokrasisinin de izlenmesi ve denetlenmesi istediğini kaydeden  Benli, Kıbrıs Türk yerel demokrasinin izlenmesi için gerekli girişimlerin yapılacağı sözünün kendilerine verildiğini anlattı. Benli, İzleme Komitesi’nin de “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı”nın onaylanması öncesinde Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ile çalışma başlatması kararı ürettiğini ifade etti.

GENEL SEKRETER BOZOULS İLE GÖRÜŞME

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kamarası Genel Sekreteri Jean-Philippe Bozouls’le de görüştü ve beklentilerini iletti.

Benli’ye Strasbourg’taki kongrede Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar eşlik etti.