Belediyeler Birliği Başkanı ve Gönyeli Belediyesi Başkanı Ahmet Yalçın Benli, kaçakların önlenmediği noktada giren suyun maliyetinin artırılmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

Depoya giren su hesaplanacağından depoya gelene kadarki kaçak da kendileri tarafından ödeneceğini söyleyen Benli, bu da fiyatın artırılması ile çözülecek bir durum olduğunu söyledi. Bu artırımın da vatandaşa yansıyacağını kaydeden Benli, Türkiye’den gelen suyun depolara düşmesinin ardından faturaların can yakacağını kaydetti.

Hükümetin “Yapılan operasyon siyasi, günahlısı ben olmayayım” derdinde olduğunu kaydederek suyun bir aileye günlük giderinin yarım ton olduğunu söyledi.

Benli, suyun esas fiyatlandığı yerin dağıtım noktası olduğunu ifade ederek, şu an için sudan kar eden bir belediyenin olmadığını belirtti.

Benli, kar edememe sebebinin ise devletin aldığı vergiler, memurlar gibi bir çok sebebi olduğunu kaydetti.

"Çok ağırıma gidiyor"

Benli, “suyu 25 kuruşa alıyorlar, 2 buçuğa satıyorlar” söylemlerinin kendisinin çok ağırına gittiğini ifade ederek siyasilerin bu işin günahını belediyelere atmaya çalıştığını belirtti.

Dünyanın hiçbir yerinde su ile ilgili sıfır kayıp olmadığını da ifade eden Benli, dünaynın en mükemmel yerinde bile kaybın yüzde 10’larda olduğunu söyledi. Bizim ülkede ise kaybın ortalama yüzde 40’larda olduğunu söyledi.

“Su fiyatı 4 buçuk TL’ye çıkabilir”

Benli şöyle devam etti: “Kayıp su bedellerini vatandaşın faturalarına yansıtmak zorundayız. Çünkü yansıtmadığımız takdirde bunu belediyeler ödeyecek. Bu nedenle kaçakları da maliyete kattığınızda suyun alışı 4 buçuk TL’ye kadar çıkabilir. Su girdi fiyatı 25 kuruştayken yüzde 50 kayıp olduğunda 50 kuruşa çıkarıldı. 2.3’e getirdiğinizde 4.6’ya çıkacak. KDV’si de artacak. Böyle olunca su kullanılmayacak. Su satışınız düşecek. Personel teşkilat başına ton başına maliyetler çıkacak.”

“Önümüzde kaos var”

Benli önümüzdeki dönemde tüm ülkeyi bir kaosun beklediğine vurgu yaparak, “Şirkete devredildiğinde mülkiyet hakları da ön plana çıkacak. Belediye başkanları özgür iradeleri ile olsa hepsi mahkemeye gidecek. Hiç kimsenin suyu bekletme hakkı yoktur. Fiyatı ne olursa olsun. Gerçekten susuzluktan canı yanan insanlar var” diye konuştu.

“Fiyat 10 kat arttı, adapte olmak zor”

Benli, “10 kat artırılmış fiyatı hayata adapte etmek çok kolay değil. Maliyet hesaplamasına yatırımları da koysak 1.2 TL’ye gelir. Hiçbir şekilde 2.30 TL’ye çıkmaz. Bu fiyat yavaş yavaş artırılmalıdır.

Gelecek olan şirket kar için geliyor. Türkiye’de özel şirketin suyu işletmesi yasaktır. Güneyde de bunu yapan kamu şirketidir. Gelen şirketin de yatırım parası yoktur. Yatırım parası tüketicidir. Esas olan halkın su hakkıdır. 10 kat bir fiyat artırılamaz. Bu fiyat mantıklı açıklanamaz. Verileri açıklamak zorundadırlar. Gelecek olan faturaların sorumluluğunu yapanlara değil belediyelere yıkmak istiyorlar” diyerek sözlerini tamamladı.