İbrahim Diran

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi adına adada kültürel haklarla ilgili inceleme yapan Uzman Raportör Karima Bennoune, kültürel ve dini törenlere katılmanın insan hakkı olduğunu belirterek, bu konudaki kısıtlamaların çok sınırlı olması gerektiğini vurguladı.

Adadaki gözlemlerini basın toplantısıyla açıklayan Bennoune,  insan hakkı ihlallerine dikkat çekerken, Türkiye doğumluların Güney Kıbrıs veya ara bölgedeki etkinliklere ancak özel girişim veya izinle katılabildiklerine işaret etti.

İNCELEMELER 8 GÜN SÜRDÜ

Adada gerçekleştirdiği 8 günlük izlenim ve temaslarını Dayanışma Evi’nde düzenlediği toplantıda basınla paylaşan Karima Bennoune, Kıbrıs sorununun kültürel haklar üzerinde sıkıntılar yarattığını, kültürel mirasların gezilmesinden mezarlıkların ziyaretine kadar bir dizi zorluklarla karşılaşıldığını, mekanların kullanımı için birden çok makam ile irtibat kurmak zorunda kalındığını anlattı.

KISITLAMALAR SINIRLI OLMALI…

Kültürel ve dini törenlere katılmanın insan hakkı olduğunu belirterek, bu konudaki sınırlamaların çok sınırlı olması gerektiğini vurgulayan Bennoune, KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın üç kilise dışındakilere yılda sadece bir kez ayin izni verilmesine  ilişkin kararının geri çekildiğini temaslarından öğrendiğini belirtti, KKTC yetkililerine durumu kamuoyuna açıklama çağrısında bulundu.

Uluslararası hukuk altında dini mekanlardaki etkinliklerin kısıtlanmasının gerekçelere bağlı olarak mümkün olduğunu ifade eden Bennoune, KKTC yetkililerinin etkinliklerde düzenlemeye giderken,  “ayin taleplerinin fazlalığını, bazı ayinlerin dini değil siyasi amaç için  düzenlenmek istenmesini ve güvenliği sağlamakta yaşanan sıkıntıları” gerekçe gösterdiğini kaydetti.

Bennoune, kültürel ve dini törenlere katılmanın insan hakkı ve kültür hak olduğunu, dolayısıyla sınırlamaların çok kısıtlı olması gerektiğini vurguladı.

1464867182.jpg

TC DOĞUMLULARA SINIRLAMALAR…

Bennoune,  insan hakkı ihlallerine dikkat çekerken, Türkiye doğumluların Güney Kıbrıs veya ara bölgedeki etkinliklere ancak özel girişim veya izinle katılabildiklerine de işaret etti.

KÜLTÜREL MİRAS KOMİTESİ’NE  ÖVGÜ… DAHA ÇOK MALİ DESTEK

Liderlerin kararıyla kurulan Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarından övgüyle bahseden ve pek çok ülke için bir emsal teşkil etmesi gerektiğini de belirten Bennoune, kültürel mirasın küçümsenecek bir unsur olmadığını, insan hakları açısından kilit rol oynadığını, dolayısıyla komitenin daha çok mali desteğe ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Kültürel miras mekanlarının tadilatının bekletilmesinin söz konusu olmaması gerektiğini kaydeden Bennoune, kültürel eserlerin hızlı bir şekilde kötüye gittiğini, komitenin onarım çalışmalarını mevcut finansman kaynağıyla ancak 10 yılda tamamlayabileceğini vurguladı.

KÜLTÜR BAKANLIĞI KURULMALI

Kültürel değerlerin önemini vurgularken, adadaki taraflara kültür bakanlığı kurulmasını da öneren Bennoune, incelemeleri temelinde hazırlayacağı raporu gelecek yıl mart ayında toplanacak Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne sunacağını ekledi.