“SÖZLEŞMELER YENİLENMEYECEK”: Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter, eski yöneticiler tarafından kumarhane, bet ofisi ve gece kulübü gibi amaçlarla kullanılan vakıf mallarının, sözleşme bitiminde geri alınacağını açıkladı. Benter, “Vakıf mallarının bu şekilde kullanılmasına izin verilmeyecektir” dedi

“AMACA UYGUN KULLANILACAK”: Bir buçuk yıllık hizmet süresinde hiçbir vakıf malının kumarhane gece kulübü ve benzeri amaçlarla kiralanmadığını ve kiralanmayacağını da kaydeden Benter, malın vakfediliş amacına uygun kullanımını gözetmek zorunda olduklarını söyledi

“ATALAY’IN ADAYLIĞI ETİK DEĞİL”: Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Benter, Din İşleri Başkanı Talip Atalay’ın Türkiye’de milletvekili adayı olmasını ise etik dışı niteledi. Benter: Yasal bir engel yok ancak etik değil. Atalay, aday olmadan önce Din İşleri Başkanlığı’ndan istifa etmeliydi

Allah’ın malı olarak kabul edilen ve belli kişiler tarafından insanlığın yararına kullanılması için vakfedilen bazı arsaların üzerine kumarhane, gece kulübü ve bet ofisi yapıldı. Vakıflar İdaresi’nin şu anki yönetimi her ne kadar vakıf mallarının kumarhane, bet ofisi ve gece kulübü olarak kullanılmasına karşı olsa da önceki yönetimler tarafından yapılan kira sözleşmelerindeki sürenin devam etmesi nedeniyle hiçbir şey yapamıyor.  

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter, göreve geldiği bir buçuk yıldan beridir yapılan yeni kira sözleşmeleri ile vakıf mallarının kumarhane, bet ofisi ve gece kulübü olarak kullanılmasına izin verilmediğini açıkladı. Benter, şu anda kumarhane, bet ofisi ve gece kulübü olarak kullanılan vakıf malları için bir şey yapamayacağını ancak sözleşmelerindeki kira süresinin dolmasının ardından yenilemeyeceğini anlattı.   

Benter: Biz izin vermiyoruz

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Benter, vakıf malları üzerine gece kulübü, kumarhane ve bet ofisi yapılmasına izin vermediklerini kaydetti. Bu konuda yeni yönetim kurulunun kesin kararı olduğunu vurgulayan Benter, şu şekilde konuştu:

“Geçmişte vakıf malları üzerine kumarhane, gece kulübü ve bet ofisi yapılmasına izin verildi. Ben bir buçuk senedir buradayım ve vakıf malları üzerine gece kulübü, kumarhane ve bet ofis yapılmasına izin vermiyoruz. Ancak bizden önce yapılan sözleşmeleri iptal edemiyoruz. Hukuken böyle bir hakkımız yok. Bence etik de değil. Neticede izni alan kişi gitmiş bankadan borç almış ve yatırım yapmış kişiler.” 

“Hangi amaçla vakfedilmişse o amaç için kullanılmalı”

Beter, bir malın hangi amaç için vakfedilmişse o amaç için kullanılması gerektiğini söyledi. Benter, yöneticiler olarak da görevlerinin bunu denetlemek ve sağlamak olduğunu kaydetti. Ülkede gece kulübü, kumarhane ve bet ofisi açmanın yasak olmadığına işaret eden Benter, devletin kurallarına ilaveten Vakıflar İdaresi’nin de kendi kuralları olduğunu anlattı.

“Kimse malını kumarhane ya da gece kulübü için vakfetmedi”

Benter, yapılan incelemelerde şimdiye kadar kimsenin malını kumarhane, gece kulübü ya da bet ofis yapılsın diye vakfettiğine rastlanmadığını kaydetti ve “Eğer bir dükkan fakir çocuklar için vakfedilmişse o dükkanın kirası fakir çocuklara bağışlanmalıdır” dedi. Vakıf mallarının amacına uygun kullanılması gerektiğini kaydeden Benter, “Eğer biri karşımıza çıkıp gösterirse ‘Bu mal gece kulübü, bet ofisi ya da kumarhane olsun diye vakfedildi’ biz buna izin vermeye hazırız” dedi.

“Bizden izinsiz kimse devir yapamaz”

Benter, vakıflara ait malların bir kişi tarafından kiralanarak daha sonra hava parasına başka bir kişiye kiralandığını ve hala daha da bu üç ağıtçılığın devam ettiğini söyledi. Vakıflar İdaresi’nin bu sorunun önüne geçmek için artık sözleşmelere yeni maddeler eklediklerini kaydeden Benter, şu şekilde konuştu:

“Yatırım amaçlı bir yer kiralandığında kira sözleşmesine göre yatırımın yapılması için zaman verilir. O zaman içinde o yatırım yapılmazsa o yer geri alınır. Bir yeri kiralayarak hava parasına başkasına devretmek çok yapıldı zamanında, hala daha da bizim haberimiz olmadan yapılıyordur. Bunu biz mümkün mertebe engellemek için sözleşmelerimize yeni maddeler koymaya başladık. Devredilemez diye ancak belli şartlarda devredilebilir.”

“Sözleşmeyi feshedip, yargıya başvuruyoruz”

Eğer bir vakıf malı, Vakıflar İdaresi’nden habersiz bir şekilde hava parasına başka bir kişiye kiralanıyorsa bunu yapan kişinin hemen sözleşmesini feshedip konuyu yargıya taşıdıklarını kaydeden Benter, ancak bunu kanıtlamanın çok zor olduğunu kaydetti. Benter, kanıtlanması durumunda ise tahliye davası açıldığını ve mahkemenin gereken cezayı verdiğini belirtti.

“Atalay’ın aday olması etik değil”

Vakıf İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter, Din İşleri Başkanı Talip Atalay’ın Türkiye’de milletvekili adayı olmasının yasal bir engelli olmadığını ancak bu durumu etik olarak değerlendirmediğini söyledi. Benter şu şekilde konuştu:

“Bence aday olduğunda hemen istifa etmesi gerekirdi. Yasal olarak bir engel yok ancak etik olan istifa etmesidir. Bu benim şahsi görüşümdür. Ben Vakıflar İdaresi Genel Müdürüyüm. Din İşleri de Vakıflar İdaresi de Vakıf Yönetim Kurulu’na bağlı ve ikisi de yönetim kurulunun altındadır. Ancak ben Din İşleri Başkanı olan bir kişinden aday olurken hem istifa etmesini ve bu konularda daha hassas olmasını beklerdim.”

“Yeltekin devraldı”

Talip Atalay’ın aday olup izne çıkmasının ardından görevi vekaleten en yüksek rütbe sahibi Mehmet Emin Yeltekin’in devraldığını kaydeden Benter, “Bu arada işler nasıl gelişecek bilmiyoruz” dedi. Benter, Atalay’ın kazanması durumunda büyük ihtimalle Din İşleri Başkanlığı görevinden istifa edeceğini tahmin ettiğini belirtti.

“Sorunlarla gündeme gelmek istemiyoruz”

Vakıflar İdaresi’nin artık sorunlarla gündeme gelmesini istemediklerini kaydeden Benter, hedeflerinin Vakıflar İdaresi’ni çok daha verimli çalışan bir kurum haline getirmek olduğunu belirtti. Benter, bu konuda çalışmalar yaptıklarını ifade etti ve şu şekilde konuştu:

“Hedefimiz Vakıflar İdaresi’ni çok daha verimli çalışan bir kurum haline getirmek. Yeniden yapılandırma projemiz var. Uzmanlar bir süre incelemede bulundu ve 4 ay önce incelemeler neticesinde çıkan çözümler uygulamaya başladılar. Biz her şubemizi çağdaş standartlara getirmek için çalışıyoruz. Emlak, inşaat, muhasebe, arşivler yeni eğitimlerle şubelerimiz geliştiriyoruz. Birçok sıkıntımız var onları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Personelimize sürekli eğitim veriyoruz. Buna ilaveten de yaptığımız hayır işlerini çok artırdık. 2013’te 70 bin TL olan senelik hayır fonunu 2014’te 700 bine çıkardık. Bu parayla biz okullar açılacağında çocuklara ihtiyaçlı çocuklara üniforma, çanta gibi ihtiyaçlarını alıyoruz, bayramlarda bayram elbisesi dağıtıyoruz. Çocuklara yine elbise ayakkabı, engelli çocuklar ve ailelere yardımlar yapıyoruz. Çocuklara bakan ailelere yardım da bulunuyoruz. Diğer hayır işi ile uğraşan derneklere yardımda bulunuyoruz. Bizim asıl işimiz hayır işidir. Kısa zamanda çok yol kat ettik ve daha da gelişecek.”