Eniz Orakcıoğlu

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Güneş Eralp, hamilelik sonlandırmak için 10 haftanın ideal olduğunu belirterek, “Özel vakalar için bu süre bazı durumlarda 14 haftaya kurul kararı ile çıkartılabilir, ama herkes için değil” şeklinde konuştu.

Yine aynı dalda uzman olan Dr. Raif Cenksoy da gayri yasal hamileliklerde toplum içinde babasız bir bebek büyütmenin zorlukları ve toplumda kötü bir duruma düşecek olan bir kadının hamileliği sonlandırmasında 20 hafta normal kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Cenksoy, “Özel vakalarda 20 haftaya kadar göz yumulabilir diye düşünüyorum” dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nazım Beratlı da 12’inci haftadan sonra bir ceninin artık Embriyo olmadığını fetüs olduğunu vurgulayarak, “Fetüsün kolu, bacağı her şeyi oluşur ve artık büyümeye başlar. 12’inci haftadan sonra bebeği aldırmak demek oluşmuş bir canlıyı parçala, sökmek demektir. Dolayısıyla keyfi olarak 12’inci haftadan sonra kürtaj yapmak cinayettir” görüşünü savundu.

Uzmanı Dr. Mustafa Sakallı, ise 10- 12 haftaya kadar hamilelik sonlandırmanın yasal olması gerektiğini vurgulayarak, “Bu süre zarfında isteyen kadın kimseye sormadan, kimsenin iznine ihtiyaç duymadan bebeğini aldırabilmeli, 10 haftadan sonra ise çocukta bir sakatlık olması durumunda 24’üncü haftaya kadar hamilelik sonlandırılmaya izin verilmelidir. 24 haftadan sonra ise çıkartılan çocuk yaşayabilir, bu sebeple de onun hayatına son vermek gerekirse onu öldürmen gerekir o yüzdende işin boyutu değişir” dedi.Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekilleri Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe, yasada 10 hafta olan hamileliğin yasal şekilde sonlandırılması süresinin 20 hafta olarak değiştirilmesi önerisinde bulundu. Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ise “kürtaj sınırlaması” konusunda ortaya atılan ‘20 haftalık öneriyi’  “20 haftalık bir bebek, bildiğiniz can taşıyor” diyerek reddetti. Yeni Bakış’a konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları ise ortak noktada buluşamadı..

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Güneş Eralp; “Özel vakalarda süre biraz daha ileri alınabilir”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Güneş Eralp, Bu konuda Tabipler Birliğinin bilirkişi olarak bütün Kadın Doğum uzmanlarını toplayarak, çalışma yapması ve fikir alışverişinde bulunması gerekmektedir diyerek, “Yasada geçen Hamilelik sonlandırma yasal süresi olan 10 hafta doğru bir haftadır. Çünkü aklı başında uyanık bir kişi bunun takibini yapabilmektedir. Bu noktada problem olan küçük yaştaki kişilerin uğradıkları taciz, aileye söyleyememe veya korku, fark etmeme gibi sebeplerden dolayı 10 haftayı rahatlıkla geçirebilmeleridir. O gurubu korumak için bana göre bu süre özel vakalarda biraz daha ileriye alınabilir. 10 hafta da bu vakalar için çok erken olabilmektedir” dedi.

“Özel durumlar yasa ile belirlenebilir”

Bir etik kurulunun bu gibi vakalarda toplanarak, çocuğun sosyal durumu, yaşayacağı travma gibi durumlar göz önünde bulundurularak karar verilmesi gerektiğini vurgulayan Eralp, “Yine kanuni olarak birkaç psikoloğun ve birkaç kişiden oluşan bir ekip kurul aracılığı ile kanuna uygun olarak yasa ile belirlenen 10 hafta biraz daha yukarıya çekilerek 14 hafta olarak belirlene bilir. Ama herkes için 14 hafta uygun bir süre değildir. Sadece çok özel durum bu esneklik gösterilmelidir” şeklinde konuştu.

“En sıkıntılı bölüm eş imzası”

Yasada en sıkıntılı olan bölümün eşin imzasını isteyen bölüm olduğuna dikkat çeken Eralp, “Bazen çiftler boşanmış oluyorlar ve başka kişilerle beraber oluyorlar, bu noktada da evlilik kurumu yani nikah devam ediyor. Veyahut evliyken erkek başka biri ile birlikte olup başka bir kadını hamile bırakabiliyor, aynı şekilde kadında başka birinden gebe kalabiliyor. Bu sefer biz eşin imzasını istediğimizde kadını koruyamıyoruz. Bu sebeple de 10 haftaya kadar kadının kendi kişisel hakkı olması lazım. Çünkü doğuracak ve büyütecek olan, sorumluluğu alacak olan kadındır diye düşünüyorum. Zaten evlilik kurumu içerisinde herkes eşine danışarak hamileliklerini sonlandırıyor” dedi.

Cenksoy: “Özel vakalarda 20 hafta kabul edilebilir”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Raif Cenksoy, hiçbir annenin bebeğini kaybetmek istemediğini söyleyerek, “Ancak gayri yasal bir hamilelik oluşmuşsa veya terk edilen bir sevgili varsa. Toplum içinde babasız bir bebek büyütmenin zorlukları da ortada, bu sebeple de toplumda kötü bir duruma düşecek olan bir kadının hamileliği sonlandırması 5 ay yani 20 hafta normal kabul edilmelidir. Öncelik annenin isteği olmalıdır. Normal evli bir kadın zaten bebeğini aldırmaz, aldıracaksa da aldıracaksa bunu 10 haftalık süre içerisinde yapar, ama bunun dışındaki özel vakalarda 20 haftaya kadar göz yumulabilir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Beratlı: “12’inci haftadan sonra kürtaj cinayettir”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nazım Beratlı, 12’inci haftadan sonra bir ceninin artık Embriyo olmadığını fetüs olduğunu vurgulayarak, “Fetüsün kolu, bacağı her şeyi oluşur ve artık büyümeye başlar. 12’inci haftadan sonra bebeği aldırmak demek oluşmuş bir canlıyı parçala, sökmek demektir. Dolayısıyla keyfi olarak 12’inci haftadan sonra kürtaj yapmak cinayettir. Ancak annenin hayatını tehlikeye düşüren durumlarda veya bebeğin doğduktan sonra yaşamasının mümkün olmayacağı durumlarda 24’üncü haftaya kadar gebeliği sonlandırmak yasaldır. Bizde de dünyanın pek çok ülkesinde de bu böyledir, ama bir kurul kararıyla bu mümkündür 12’inci haftadan sonra oluşan insanın da kendi vücut bütünlüğü ve yaşama hakkı vardır” dedi.

“Gebelikten korunmanın birçok yolu var”

İstenmeyen gebelikten korunmanın birçok yolu olduğunun da altını çizen Beratlı, “Eğer korunamadıysa bile 10’uncu haftaya kadar da yasal olarak gebeliği sonlandırma hakkı var. Ben kadın doğum uzmanıyım ve “kadın hamile olduğunu 10’uncu veya 12’inci haftadan sonra anlar” gibi söylemlere katılmıyorum. Kadın gününün geçtikten sonra, ertesi gün hamile olduğunu çeşitli göstergelerle anlar ve bilir. Bu nokta da zamanında hamileliği sonlandırırsınız ve vücudunuz üzerindeki özlük haklarını kullanmış olursunuz. Ama bir başka vücut oluştuktan sonra onun hakları doğar. Bu bakımdan ben sayın bakanı destekliyorum” diye konuştu.

Sakallı: “24 haftaya kadar sakatlık varsa hamilelik sonlandırılmalı”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mustafa Sakallı, 10- 12 haftaya kadar hamilelik sonlandırmanın yasal olması gerektiğini vurgulayarak, “Bu süre zarfında isteyen kadın kimseye sormadan, kimsenin iznine ihtiyaç duymadan bebeğini aldırabilmeli, çünkü çocuğu o doğuracaktır ve sorumlulukta onda olacaktır. Bu sebeple de kadının vücuduna bu kadar hükmetmeye gerek yoktur. 10 haftadan sonra ise çocukta bir sakatlık olması durumunda 24’üncü haftaya kadar hamilelik sonlandırılmaya izin verilmelidir. Çünkü 24’üncü haftaya kadar olan bütün sakatlıkları ortaya çıkar ve 24’üncü haftada çıkartılan çocuklarında hiçbiri yaşamaz. 24 haftadan sonra ise çıkartılan çocuk yaşayabilir, bu sebeple de onun hayatına son vermek gerekirse onu öldürmen gerekir o yüzdende işin boyutu değişir” dedi.

“Kadın tek başına karar verebilmeli”

10 haftaya kadar kadının kendi başına hamileliğin sonlandırma kararı alıp kürtajını olabileceğini belirten Sakallı, “Dünyada da bu durumun böyle olduğunu belirterek, 24’üncü haftada da tıbbi bir problemi varsa hamilelik sonlandırılabilir bence doğru olan budur” diye konuştu.